RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

19.12.2009

Surpriză de la Intel

Odată cu schimbarea socket-ului şi a chipset-ului, Intel s-a gândit să aplice la procesoarele mobile din seriile Core i3 şi i5 acelaşi tratament ca la Atom Pineview. Din dorinţa de a reduce consumul şi spaţiul ocupat pe placa de bază, procesorul grafic a fost integrat în pastila CPU-ului. Astfel, Intel reuşeşte să bage pe gât oricărui cumpărător de laptop placa video Intel HD Graphics, indiferent dacă acesta este interesat de soluţia integrată sau nu.

Procesoarele Arrandale care vor intra pe piaţa portabilelor subţiri şi uşoare vor avea doar două nuclee, în ciuda faptului că modelele Core i5 din desktop-uri sunt quad core. De asemenea, ele vor suporta Hyperthreading. Despre versiunile mobile ale lui Core i5 se mai poate spune că vor fi dotate cu suport pentru Turbo Boost, acea funcţie care supratactează unul sau mai multe nuclee când aplicaţiile o cer.

Această mişcare de la Intel nu este neapărat în avantajul cumpărătorului. Placa video integrată, probabil mai performantă decât GMA 4500MHD, tot nu va reuşi să atingă performanţele oferite de modele similare de la Nvidia sau AMD. În plus, cei care doresc neapărat o placă video pentru a rula decent unele jocuri pe un laptop, vor fi nevoiţi s-o plătească oricum şi pe cea integrată. Pe de altă parte, soluţia aleasă de Intel ar putea fi benefică la capitolul autonomie, atunci când utilizatorul accesează pagini Web sau editează documente. În plus, sistemul de răcire se concentrează într-un singur punct în interiorul carcasei, simplificând arhitectura internă a sistemelor fără GPU dedicat. Primele laptopuri cu Intel Core i5 şi Core i3 vor apărea în primele luni ale lui 2010, iar noi le aşteptăm la teste.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.