Este mic, merge pe majoritatea telefoanelor şi face economie de trafic.
Lansat ieri în varianta beta, Opera Mini 5 este un update major. Este de departe cel mai important update pe care acest browser l-a primit de când există. Versiunea 5 este schimbată complet: a fost redesenată interfaţa, au fost adăugate numeroase şi importante funcţii noi şi s-a schimbat modul în care utilizatorul îl foloseşte.
Noua interfaţă
De la o interfaţă minimalistă, ale cărei funcţii erau apelate folosind butoanele fizice ale telefonului, Opera Mini 5 a evoluat la nivelul unui browser optimizat pentru touchscreen, ale cărui comenzi sunt apelate tactil. Interfaţa noii versiuni şi toate elementele componente sunt optimizate pentru acest tip de ecrane. Pe de altă parte, sunt evidente asemănări cu versiunea de desktop a browser-ului Opera.
Pe bara din partea de sus a ecranului sunt plasate, de la stânga la dreapta, bara de adrese şi căsuţa de căutare. Bara de jos include funcţiile de bază: back, forward, refresh, tab-uri şi instrumente. Butonul de instrumente afişează un submeniu cu funcţii precum Bookmarks, History şi Settings. Având interfaţa optimizată pentru comenzi touch, toate aceste butoane pot fi apelate cu degetul.
Nu ştiu cât de bună este noua interfaţă pentru un telefon fără touchscreen. Însă, pe un dispozitiv cu cu un astfel de ecran experienţa pe care Opera Mini 5 o oferă este mult superioară versiunilor anterioare.
Tab-uri
Surprinzător, Opera Mini 5 are tab-uri. Spun surprinzător pentru că Opera Mini era browser-ul secundar, cu un număr redus de facilităţi şi că tab-urile erau până acum rezervate fratelui mai mare - Opera Mobile. Cum Opera Mobile nu este gratuit, o serie de facilităţi, printre care şi navigarea pe tab-uri, păreau interzise lui Opera Mini, care este gratuit.
Gestionarea tab-urilor, deschiderea, schimbarea şi închiderea acestora, se face din cadrul meniului dedicat care se deschide când apeşi butonul de tab-uri din bara de jos. Deschiderea unui tab nou se face apăsând un buton cu simbolul +. Pentru închidere, fiecare tab are un X în colţul din dreapta sus.
Foarte interesant şi în acelaşi timp practic este modul în care se face trecerea de la un tab la altul. Cum spaţiul este mic pe ecranul unui telefon, gestionarea unui număr mare de tab-uri ar fi putut fi o problemă. La Opera Mini 5 nu este cazul. Când ai deschise mai multe tab-uri, acestea sunt afişate precum cărţile de joc, fiind vizibilă doar o mică parte din ele. Apeşi cu degetul pe ecran şi îl ţii apăsat o secundă pentru ca tab-ul selectat să fie extras ca o carte din pachet. Selectarea altui tab se face mişcând degetul apăsat pe ecran într-o partea sau într-alta.
Speed Dial
O altă facilitate pe care Opera a mutat-o de pe PC pe telefon este aşa-numita Speed Dial. Pe Opera, versiunea de PC, Speed Dial este funcţia care încarcă în tab-urile noi o parte din site-urile preferate, respectiv cele mai accesate site-uri. În Opera Mini 5 acest Speed Dial constituie pagina de pornire a browser-ului.
Ai libertatea de a adăuga în Speed Dial 9 site-uri dintre cele pe care le accesezi frecvent. Acestea se împart pe 3 rânduri şi 3 coloane şi sunt suficient de mari pentru a putea fi accesate printr-o simplă apăsare de deget. Practic, din momentul în care ai deschis programul, ai site-urile preferate la un click (sau mai bine spus un touch) distanţă.
Tastatură onscreen
O altă noutate este tastatura virtuală pe care Opera Mini 5 a adăugat-o şi care este QWERTY. Aceasta apare automat când selectezi un câmp de text. Aceasta nu înlocuieşte tastatura fizică ci se constituie doar într-o alternativă.
Deşi tastele sunt destul mici (dimensiunea depinde de mărimea ecranului), am găsit foarte confortabil scrisul la această tastatură. Ba chiar pot să spun că am scris mult mai repede şi cu mai puţine greşeli la aceasta decât la tastaturi cu pretenţii mai mari de la diverse telefoane pe care le-am testat.
Manager de parole
Opera Mini are începând cu versiunea 5 şi un manager de parole. Nu este un manager în adevăratul sens al cuvântului, cu toate funcţiile corespunzătoare. Este doar o funcţie care salvează numele de utilizator şi parolele. Singura opţiune oferită este dezactivarea funcţiei.
Opera Mini 5 mi se pare mai rapid la încărcarea paginilor decât versiunile anterioare. În schimb, scroll-ul paginilor se face mai greoi, cel puţin pe telefonul pe care am făcut testul. Consumul de resurse este evident mai mare la noua versiune dar şi faptul că este doar beta poate fi o explicaţie.
Totodată, am observat lipsa unor funcţii care existau în versiunile anterioare. Nu mai există shortcut-urile, nu mai este afişat traficul făcut şi lipseşte Opera Link (funcţia care sincroniza bookmar-urile cu cele de pe calculator).
În concluzie, Opera Mini 5 este un browser excelent. Este uimitor cum într-un program de doar 220 KB pot încăpea atâtea facilităţi şi câte funcţii caracteristice browser-elor de PC au putut fi aduse pe telefonul mobil. În aceste condiţii, Opera Mini are toate şansele să-şi crească cota de piaţă. Dată fiind funcţionalitatea pe care o oferă, mulţi producători de telefoane mobile ar putea fi tentaţi să îşi comercializeze produsele cu Opera Mini preinstalat.