RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

05.10.2009

Google Chrome pe steroizi - ChromePlus

Până când Google va reuşi în sfârşit să implementeze mult anticipatul suport pentru extensii, fanii Google Chrome au trecut la treabă şi au creat mai multe versiuni customizate ale browser-ului care se va transforma în curând în sistem de operare. ChromePlus este o astfel de versiune customizată care beneficiază de câteva funcţii interesante în plus faţă de programul original.

Creată de un utilizator pasionat, fără nicio legătură cu Google sau cu echipa care lucrează la browser, ChromePlus arată şi se comportă exact ca Google Chrome. Diferenţa este făcută de o serie de facilităţi care nu se regăsesc în versiune originală a browser-ului. Este vorba de facilităţi care există deocamdată sub forma extensiilor pentru versiunea 4 beta de Google Chrome.

Sincronizarea bookmark-urilor

Una dintre funcţiile pe care această versiune le oferă în plus faţă de Google Chrome orginalul este sincronizarea bookmark-urilor. Dacă foloseşti ChromePlus pe mai multe calculatore (serviciu, acasă, laptop etc.) această sincronizare va avea grijă să ai aceeaşi listă de bookmark-uri pe toate calculatoarele.

Sincronizarea nu se face cu ajutorul vreunui serviciu online de bookmark-uri gen Xmarks sau altele. Bookmark-urile sunt stocate în Google Docs. De aceea, când foloseşti prima oară această funcţie va trebui să te loghezi în contul Google.

Opţiunile legate de sincronizare se regăsesc în tab-ul Personal Stuff din fereastra de configurare. Procesul propriu-zis se realizează automat. Singura opţiune disponibilă este cea de oprire a sincronizării.

Mouse gestures

ChromePlusChromePlus - Mouse GesturesO altă funcţie care îl face atractiv utilizatorilor avansaţi este mouse gestures. Sunt disponibile un număr destul de mare de gesturi care acoperă cele mai importante operaţiuni de la navigarea înainte sau înapoi, până la reîncărcarea sau închiderea unui tab.

În fereastra de configurare există un tab denumit ChromePlus Options. Acolo se pot configura şi gesturile de mouse, printre altele. Gesturile de mouse sunt indicate prin linii care evidenţiază traseul urmat de cursor.

IE Tab

Cei care au folosit extensia de Firefox cu acelaşi nume ştiu cu siguranţă ce înseamnă IE Tab. Alegând opţiunea New IE Tab din meniul Tools sau apăsând combinaţia de taste CTRL+I se deschide un tab nou, tab care va folosi pentru randarea paginilor motorul lui Internet Explorer (Trident).

Poate pentru unii pare complet nefolositoate această funcţie, însă sunt anumite cazuri în care ai nevoie să deschizi un site în Internet Explorer. Asta din diverse motive: fie site-ul respectiv nu rulează corect decât în IE, fie o anumită funcţie din site este construită special pentru browser-ul celor de la Microsoft. În aceste situaţii, poţi folosi IE Tab pentru a încărca site-ul respecitv direct în Google Chrome, fără a mai deschide Internet Explorer.

Alte funcţii

În afară de funcţiile enumerate mai sus, care ar fi şi cele mai importante, ChromePlus mai oferă şi alte facilităţi, mai puţin importante dar care ar putea atrage atenţia utilizatorilor. De exemplu, dublu click pe un tab corespunde închiderii acestuia.

Alte exemple ar fi deschiderea link-urilor în tab-uri noi prin tragerea acestora cu mouse-ul şi suportul pentru cele mai populare managere de download care pot prelua automat link-urile care duc la salvarea locală a fişierelor. Pot fi folosite în acest scop programe precum FlashGet sau NetAnts.

Una peste alta, ChromePlus este o alternativă foarte interesantă pentru cei care vor mai mult de la Google Chrome. Singura funcţie importantă care nu este inclusă şi care le va lipsi multora este Adblocker-ul.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.