RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

08.09.2009

Autostrada solară, o idee revoluţionară

Ideea promovată de o companie americană este una revoluţionară, precum şi toate care vin din această ţară. Străzile sunt luminate tot timpul de razele soarelui şi covorul asfaltic superior ar putea să fie înlocuit cu un panou solar. Este necesară folosirea unor materiale foarte rezistente care să susţină automobilele care circulă pe deasupra şi să nu se deterioreze uşor în timp. De asemenea, o zonă în care se produc fregvent ambuteiaje nu este foarte recomandată deoarece suprafaţa şoselei va fi umbrită. Proiectul a reuşit să atragă atenţia Ministerului Energiei din Statele Unite care a alocat o sumă de 100.000 $ pentru implementarea sa pe o mică porţiune.

În loc de asfalt, drumul solar va fi alcătuit din panouri de 3,6 x 3,6 m, fiecare urmând să coste iniţial aproximativ 7.000 $. Calculele făcute de cei de Solar Roadways au plecat de la premiza că eficienţa panoului va fi de 15% şi timpul de iluminare efectivă va fi de 4 ore pe zi. Astfel, un panou va produce 7,6 kWh pe zi, iar un kilometru de autostradă cu patru benzi, 8.300 kWh pe zi. Panourile sunt garantate pentru 7 ani, iar eficienţa poate fi dublată în funcţie tehnologia folosită pentru producţie. Un proiect similar aflat în funcţiune pe o zonă de intersecţie a două autostrăzi din Statele Unite acoperă 740 metri pătraţi şi produce anual 112.000 kWh.

Avantajul energiei electrice obţine de panouri solare este evident. Problema rămâne la nivel de implementare şi costuri. În Statele Unite şi în ţările vestice, un astfel de proiect are şanse reale de succes. Curăţarea din când în când a panourilor le va permite menţinerea unei eficienţe bune de-a lungul timpului. Însă, la noi în Moldova acesta e daor un vis ...... :( .

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.