RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

05.04.2009

Glosar IT (Boot, NTFS, FAT)

Boot
Iata o imagine foarte familiara. Aceasta se afiseaza de obicei atunci cand porniti calculatorul. Va semnaleaza ca este incarcat sistemul de operare Windows XP. Istoria termenului este cel putin comica. Provine de la acel "BootStrap", o curelusa care se ataseaza in spatele cizmelor pentru a fi incaltate mai usor. Metaforic, si in acest caz este vorba de acelasi lucru "incaltarea" sistemului de operare. Varianta scurta a procesului se refera la incarcarea doar a acelor servicii care fac accesarea unei linii de comanda prin intermediul careia calculatorul se poata fi setat pentru instalarea unui sistem de operare.


FAT
File Allocation Table sau, pe scurt, FAT este primul sistem de fisiere pe care l-a lansat Microsoft pentru utilizarea casnica. Va reamintesc ca sistemele de fisiere permit localizarea informatiei pe dispozitivele se stocare.
La inceput a fost FAT12, a urmat FAT16 si apoi FAT32, diferentele dintre ele fiind legate de cantitatea de informatie care poate fi alocata. De altfel, acest sistem de fisiere a evoluat odata cu Windows-ul. Faptul ca nu are o logica complicata l-a facut usor de implementat si i-a asigurat popularitate. Insa, din cauza lipsei unor elemente avansate de protectie, sunt dese cazurile in care informatiile de pe acest sistem de fisiere pot fi deteriorate. Problemele pot aparea in momentul in care anumite fisiere sunt sterse si create altele noi. Fragmentarea excesiva duce si la scaderi drastice de performanta.


NTFS
NTFS este actualul sistem de fisiere pe care functioneaza cele mai noi versiuni Microsoft Windows (Xp si char Vista) si a inlocuit, treptat, batrinul FAT. De fapt, insasi abrevierea are ca punct de plecare un sistem de operare, si anume Windows NT. Avantajele sale in fata demodatului FAT sunt o mai buna organizare, securitate sau lucru cu fisiere mari. Concret, pe sistemul FAT nu se putea lucra cu fisiere mai mari de 2 GB. Apoi, NTFS-ul ofera posibilitatea de a seta si folosi permisiuni in ceea ce priveste scrierea/citirea fisierelor sau obtiuni de criptare.
Inima sistemului de fisiere NTFS este un fisier denumit MFT (Master File Table). Aici se regasesc informatii legate de fiecare fisier, iar prin faptul ca ocupa o dimensiune considerabila, sistemul NTFS nu se adreseaza mediilor de stocare de mici dimensiuni.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.