RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

06.04.2009

Glosar IT (VPN, UAC)

VPN

Virtual Private Network este un tip de retea de comunicatiica nu presupune, teoretic, costuri suplimentare, deoarece utilizeaza protocoale standart si suportul unei retele mama preexistente. De obicei, companiile sunt clientii acestor retele, avantajele fiind costuri scazute, corelate unei performante si securitati apreciabile. Pentru multe firme este modalitatea cea mai efisienta de a asigura accesul la reteaua proprie pentru angajatii si colaboratorii aflati la distanta de sediul central si pentru a permiteconfidentialitatea datelor schimbate intre punctele de lucru aflate in locuri diferite. VPN-urile securizate sunt mai eftine decit liniile inchiriate dedicate. Cam toti providerii de internet si/sau telefonie au dezvoltat astfel de servicii.

UAC
User Account Control (UAC), noua tehnologie de securitate, este implementata in Windows Vista. Scopul sau este de a mari gradul de securitate a sistemului prin conditionarea accesului aplicatiilor la anumite servicii de autorizarea celui care detine drepturi de administrator pe respectivul PC. In acest mod, doar acele aplicatii de incredere vor abtine privilegii sporite, cele periculoase devenind inofensive.
Teoretic suna bine dar in practica acesta functie poate deveni stresanta. Totusi, inainte de a o dezactiva, e bine sa stiti ca aceasta si-a dovedit eficacitatea in urma mai multor teste. In lipsa unor aplicatii specializate (antivirus, firewall), aceasta va poate tine sistemul la un relativ adapost. Insa sfatul meu este sa nu va bazati pe UAC, ci sa instalati cit mai repede o baterie de programe de securitate.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.