RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

10.06.2009

Memorie Virtuală

Memorie Virtuala (sau Swap file / Page file) este una dintre memoriile importante ale sistemului. Virtuala pentru ca se erijeaza in memoria RAM, astfel incat aplicatiile lacome la resurse sa fie pacalite cu memorie de pe hard disk in cazul in care memoria RAM se dovedeste insuficienta. De altfel cei de la Microsoft definesc memoria virtuala ca fiind: "stocare temporara utilizata de un computer pentru a executa programe care necesita mai multa memorie decit dispune computerul respectiv".

Fişier de paginare. Memoria virtuala este deservita de unul sau mai multe asa numite fisiere de paginare. Mai multe pentru ca se poate seta cate un astfel de fisier pentru ficare partitie in parte. Atunci cind situatia o cere, se apeleaza la un transfer de date intre memorie realam fizica RAM si spatiul disponibil pe aceste fisiere, in scopul de a elibera memoria RAM de constrîngeri mai puţin importante.
Atenţie: nu ştergeţi şi nu dezactivaţi fişierul de paginare!

Practică: în consecinţă, spaţiul alocat memoriei virtuale depinde direct de memoria RAM de care dispuneţi şi de tipul programelor pe care le rulaţi. În mod normal, la 2 GB de memorie RAM nu ar mai trebui sa se apeleze la memorie virtuală. Aşadar, în teorie aţi putea reduce la minimum spaţiul alocat acesteia. Dacă, din contra, primiţi constant erori prin care se reclamă insuficienţă de memorie, este clar ca trebuie să mariţi spaţiul în cauză.

Mărime: Dar cum? Şi mai ales care sunt valorile recomandate? În mod implicit, mărirea fiecîrui fişier de paginare va fi de 1,5 ori mai mare decât memoria voastră RAM (de exemplu , dacă aveţi 1 GB de RAM , memoria virtuală recomandabilă va fi de 1,5 GB ). Însă dacă necesitaţile de lucru o cer, se poate mări acest spaţiu sau se poate aduce la dimensiunea sa minimă. Iată cum:
  1. Accesaţi calea Start | Control Panel | System.
  2. În ferestra System Properties, activaţi registrl Advanced.
  3. Daţi clic pe butonul Settings aflat în secţiunea Performance.
  4. În ferestra Performance Options, activaţi registrul Advanced.
  5. În secţiunea Virtual memory, clic pe Change.
  6. În ferestra Virtual memory, alegeţi partiţia pentru care vreţi să stabiliţi mărimea fişierului de paginare (de obicei, se ţine activ fişierul de paginare numai pentru partiţia sistem).
  7. Bifaţi opţiunea Cumstom size şi introduceţi valoarea dorită in câmpul Initial size, însă nu mai mare decît cea afişată în cîmpul Maximum size.
În final, clic pe Set şi apoi confirmaţi cu OK. Puteţi închide toate ferestrele.
Atenţie: setarea valorii maxime a fişierului de paginare poate frîna viteza de lucru a sistemului !

Scurtătură. Sunteţi curioşi să vedeţi fişierul care conţine, de fapt, memoria voastră virtuală?
  • Apelaţi la funcţia Search a sistemului (Start | Search), alegeţi opţiunea All files and folders si partiţia pe care este instalat sistemul de operare.
  • Scrieţi numele fişierului căutat, şi anume pagefile.sis, în primul câmp.
  • Din meniul More advanced options, bifaţi opţiunea Search hidden files and folders ( fişierul căutat este ascuns de sistem ). Deoarece vi se va afişa şi mărimea fişierului, puteţi astefel afla de câta memorie virtuală dispuneţi.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.