RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

19.05.2009

Memorie Cache

Memorie este una dintre caracteristicile importante ale oricarui aparat digital. In cazul PC-urilor, avem memorie interna (cache, ROM, RAM) si memorie externa (dispozitive de stocare). Daca in cazul memoriei externe lucrurile sunt destul de clare, nu la fel se intimpla in cazul celei interne. Mi-am propus de data aceasta sa scriu despre memoria cache. Poate ati observat ca printre caracteristicile care definesc un sistem apare si acest tip de memorie. Cu cit un microprocesor este dotat cu mai multa memorie cache, cu atit acesta este mai performant si, implicit, mai scump.

O definitie simpla ar suna asa: Zona de memorie rapida ce echipeaza un dispozitiv electronoc in scopul de a mari viteza de lucru a acestuia. Si aceasta deoarece viteza memorie cache este cea a procesorului. Este, asadar, o memorie tampon intre procesorul foarte rapid al calculatoarelor actuale si dispozitivele de stocare lenese care le deservesc. Mai exact: cind calculatorul are nevoie de o informatie, o va cauta intii in memoriea cache si apoi in cea RAM, dupa care apeleaza la hard disk sau alte unitati de stocare externe. Viteza celor 3 tipuri de memorie este descrescatoare, iar pretul de asemenea. Prin urmare, loc de evolutie este, costurile sunt cele care inca pun bariere...

Ultimile date accesate vor stationa in memoria cache pina la inlocuirea lor de alta cerere. Cu cit aceasta este mai mare, cu atit creste si sansa ca informatiile de care PC-ul are nevoie sa se afle in cache, viteza de operare crescind astfel considerabil.

As vrea sa mentionez ca aplicatia FastCopy pacaleste memoria cache. Prin aceasta intelegem de ce ea este un avantaj: neocupind cache-ul cu datele pe care le copiem, permitem unor terte procese sau aplicatii sa beneficieze de acest spatiu.
Insa nu doar microprocesorul este dotat cu astfel de memorie. Din aceleasi considerente, veti intilni memoria cache si in cazul hard diskurilor, imprimantelor sau placilor video.

Câtă memorie cache
Sunteti curiosi sa vedeti cita memorie cache folositi?
Informatia va este oferita de Windows Task Manager.
  1. Apasati combinatia de taste [CTRL] + [Alt] + [Del].
  2. Va aparea fereastra Windows Task Manager. Aici accesati registrul Performance.


Moduri de lucru
In Windows XP aveti doua moduri implicite de utilizare a memoriei cache:
  • Programs - modul recomandat pentru utilizarea comuna a PC-ului, ca statie de lucru.
  • System Cache - modul recomandat pentru utilizarea in regim de server a Pc-ului.
Pentru a avea acces la aceste doua moduri:
  1. Accesati Start | Run
  2. In cimpia Open, tastati comanda "sysdm.cpl", dupa care, clic pe OK.
  3. In fereastra System Properties activati registrul Advanced.
  4. Din sectiunea Preformance, selectati Settings.
  5. In fereastra Performance Options, clic pe registrul Advanced.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.