RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

21.05.2009

Windows 7 îţi face cadou o conexiune wireless în plus

Deşi nu mai este foarte mult până când va fi lansat oficial, se pare că Windows 7 mai are câteva surprize ascunse în joben. Una dintre acestea este aşa-numita tehnologie VWiFi sau Virtual Wi-Fi. Aceasta va crea un adaptor WiFi software.

Deşi poate părea complicat la prima citire, explicaţia este foarte simplă. Să presupunem că ai un laptop cu Wi-Fi. În mod normal, laptopul cu pricina are o placă ce îţi permite să te conectezi la o reţea wireless şi, indirect, la Internet. Ei bine, tehnologia VWiFi din Windows 7 va crea un adaptor wireless virtual, un fel de a doua placă Wi-Fi, alături de componenta hardware. Să nu se înţeleagă că vei avea dintr-o dată suport wireless din eter, pe un calculator fără placă WiFi.

În secţiunea Network Connections din Windows 7, acolo unde sunt listate toate tipurile de conexiuni pe care calculatorul tău le poate stabili, vă apărea o a doua conexiune Wireless. Aceasta poarta denumirea Wireless Network Connection 2 si are următoarea explicaţie trecută: Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter. Cu acelaşi nume este trecută şi la Computer Management.


La ce îţi poate folosi

Adaptorul virtual creat de Windows 7 poate fi folosit atât ca o placă wireless normală, pentru a te conecta la o a doua reţea wireless în paralel, cât şi ca un AP (Acces Point) - pentru ca alte calculatoare să se conecteze la el.

În primul rând, cu placa wireless hardware şi adaptorul virtual te poţi conecta simultan la două reţele. Cum reţelele wireless au prostul obicei de a pica destul de des, o reţea de backup este binevenită.

În al doilea rând, conectat fiind la o reţea wireless prin placa hardware, poţi folosi adaptorul virtual pentru "a da net" mai departe prietenilor tăi. Acesta este şi scenariul care arată cel mai bine că ideea celor de la Microsoft nu este rea deloc. Practic aşa se poate extinde raza reţelelor wireless şi crea o aşa-numită "reţea mesh": fiecare calculator conectat la o reţea wireless dă mai departe semnalul crescând aria acesteia.

De ce doar un singur adaptor virtual

Microsoft a limitat VWiFi-ul din Windows 7 la un singur adaptor virtual deşi, teoretic, ar fi putut crea mai multe. Nu sunt expert în reţelistică dar am înţeles că un număr mai mare de adaptoare virtuale ar fi avut un efect negativ asupra latenţei şi performanţelor conexiunii. Acesta pare să fie motivul pentru care Microsoft a şi limitat VWiFi-ul la un singur adaptor.

Deocamdată, versiunile actuale de Windows 7 nu pot pune în practică adaptorul wireless virtual. Acesta este implementat la nivelul sistemului de operare dar mai are nevoie de puţin ajutor din partea producătorilor de plăci WiFi care trebuie să aducă mici modificări driverilor. Cât de utilă va fi această facilitate şi cât de mult va ajuta la extinderea reţelelor wireless, rămâne de văzut în următorii ani.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.