RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

29.11.2009

Nokia 7230, un slider elegant şi ieftin

La doar câteva zile după ce Samsung a anunţat două telefoane noi, Nokia răspunde tot cu două telefoane. Unul dintre acestea este Nokia 7230, un slider elegant, pe care îl vor găsi atractiv în special doamnele şi domnişoarele.


Ca dotări tehnice, Nokia 7230 nu este tocmai un telefon de top. Are un ecran QVGA de 2.4 inch, suport 3G, cameră foto de 3.2 MP şi slot microSD. În pachet se va găsi şi un card micro SD de 2 GB.

Nokia 7230 va intra pe piaţă în primul trimestru din 2010 şi va costa, fără taxe, 100 de euro.

27.11.2009

Video-chat gratuit de pe telefoanele cu Symbian

Fring, aplicaţia care înglobează tot ce ţine de socializare online (Facebook, Twitter, MySpace, Skype, Yahoo! Mesenger etc.), oferă de astăzi şi suport pentru apeluri video prin intermediul Skype.

Pentru început, doar posesorii anumitor telefoane cu Symbian S60 se vor bucura de această facilitate, dar autorii programului promit că în curând vor implementa serviciul de video-chat pe mai multe platforme de operare.


Pentru a beneficia de acest serviciu fără să te scuturi de bani, îţi recomand să adaugi o opţiune de date abonamentului pe care îl deţii.

Telefoanele compatibile cu noul Fring sunt cele Nokia cu Symbian S60 şi touchscreen (X6, N97, N97 mini, 5800 Xpress Music), dar şi câteva modele mai vechi: N95, N95 8GB şi N82.

Telefoane de 3 milioane $ pe timp de Criza ... ?

Goldstriker International, o companie a cărei clientelă este reprezentată în mare parte de arabi miliardari, a ieşit la rampă cu un nou gadget de prost gust - iPhone 3GS Supreme. Nu sunt prea multe de spus aici, am mai văzut o mulţime de telefoane, maşini, chiar şi case decoarate cu tot felul de pietre şi metale preţioase. În cazul de faţă, telefonul are încrustate nu mai puţin de 190 de diamante, iar carcasa este realizată din aur masiv. Preţul? 3,2 milioane de dolari. Aşa e când ai prea mulţi bani, îţi pierzi minţile. Oare de ce ar cumpăra cineva aşa ceva? Oare de ce un miliardar nu se gândeşte să realizeze ceva util cu o asemenea sumă?

26.11.2009

Nokia 6700 slide

Nokia a anunţat un nou telefon cu numărul 6700. De data aceasta este vorba de 6700 slide. Aşa cum îşi poate da oricine seama din nume, Nokia 6700 slide este un telefon cu mecanism glisant, numit şi slider.

Chiar dacă nu este un smartphone, Nokia 6700 slide poate fi confundat cu unul, datorită interfeţei grafice Symbian UI care reface parţial interfaţa sistemului de operare Symbian. În afară de asta, terminalul oferă un set decent de facilităţi:
  • ecran QVGA de 2.2 inch
  • HSDPA
  • Bluetooth
  • cameră foto de 5 MP
  • slot microSD
  • card de 2 GB inclus

Nokia 6700 slide va fi disponibil în nu mai puţin de şase culori: roşu, roz, mov, petrol, verde deschis şi argintiu. Terminalul va fi lansat pe piaţă în primul trimestru al anului viitor şi va avea un preţ de retail de 160 de euro.

Intel Core i9 – şase nuclee care fac de ruşine un Core i7

Să presupunem că ai făcut o gaură serioasă în buget şi ţi-ai luat un sistem ultra-performant cu proceso Intel Core i7. Ai crezut că o să fii cel mai tare din parcare mult timp de-acum încolo. Din păcate, nu ai ţinut cont că Intel mai avea un as în mânecă şi încă o cifră de la 1 la 10 nefolosită. Să ne rezumăm la câteva specificaţii pentru început. Deşi nu este încă sigur dacă procesorul va fi denumit Core i9 sau va face parte dintr-o serie Core i7-1000, el va avea şase nuclee cu 12 MB level 3 cache şi controller de memorie RAM integrat. Procesul de construcţie este pe 32 nm, iar socket-ul cu care va fi compatibil este LGA-1366.

Cu nume de cod Gulftown, procesoarele vor fi bazate pe arhitectura Westmere, o versiune modificată, pe 32 nm, a lui Nehalem. Ele vor rula pe plăcile de bază scumpe cu chipset X58 de la Intel. Modelul testat în premieră de un site polonez a avut frecvenţa de 2,4 GHz. Viitoarele Core i9 vor suporta hyperthreading, putând rula 12 fire de execuţie. Datorită puterii brute de procesare, viitoarele procesoare Intel vor fi excelente pentru staţii de lucru. Performanţa în jocuri nu justifică însă cumpărarea unui Core i9 pentru un sistem de gaming atunci când va intra pe piaţă, la un preţ care ar putea varia între 1.000 $ şi 1.200 $.

24.11.2009

Mini 3i OPhone de la Dell vine cu Android

Dell doreşte de ceva timp sa intre pe piaţa telefoanelor mobile cu sistem de operare, însă a trebuit să se lupte cu operatorii. Acum are o nouă armă, pe numele său Mini 3i OPhone, un smartphone atractiv cu Android. Nu ştiu cât de relevant este acest fapt din imagine, însă terminalul este foarte subţire (11,7 mm). Ecranul sensibil la atingere de 3.5" cu rezoluţia 640x360 are specificaţii similare cu cel al lui N97. Iniţial, OPhone va fi lansat iniţial în China şi Brazilia, însă prima dintre ele va primi versiunea fără 3G. Pe spatele terminalului se găseşte o cameră de 3 MP cu autofocus şi blitz. Ea permite şi captură video, iar imaginile şi filmele pot fi stocat pe un card microSDHC.

Dell Mini 3i OPhone include un modul GSM şi unul Bluetooth, cântărind doar 105 g. Producătorul de PC-uri a ştiut unde să lovească mai întâi, încercându-şi norocul cu o reţea asiatică ce numără 500 de milioane de clienţi. Probabil că performanţele terminalului în China vor dicta răspândirea lui şi pe alte pieţe internaţionale. Preţul nu a fost anunţat încă.

23.11.2009

Windows 8 va fi lansat În 2012

Chiar dacă cei mai mulţi utilizatori încă nu au trecut încă la Windows 7, deja încep să apară veşti legate de viitoarea versiune de Windows. Neavând încă un nume oficial, ne vom referi la aceasta ca Windows 8.

Primele informaţii legate de Windows 8 au început să apară încă din primăvara acestui an. Atunci se vorbea despre o lansare a noii versiuni în 2011 sau 2012. Acum am reuşit să restrângem această aproximare la anul 2012. În altă ordine de idei, conform unui plan intern al celor de la Microsoft, Windows 8 ar trebui să fie lansat în 2012.

Dacă Microsoft îşi va respecta propriul termen, rămâne de văzut. Este cunoscut faptul că, de regulă, Microsoft nu reuşeşte să respecte aceste termene şi că multe versiuni de Windows au fost gata mai târziu decât se anunţase iniţial.

Casio prezintă cea mai subţire şi rezistentă cameră foto

Seria de camere foto Casio Exilim este cunoscută pentru profilul subţire al modelelor compacte. Pentru că mai mulţi producători au lansat cel puţin o cameră compactă rezistentă la şocuri, apă şi alte intemperii, Casio nu putea să stea pe bară şi ne încântă privirea cu noul model Exilim EX-G1. Cu această ocazie nu putem să nu-i felicităm pentru designul cel mai hi-tech din această nişă de produse. Senzorul mic, pe care au fost înghesuiţi 12.1 MP, nu ne promite prea multe în ceea ce priveşte calitatea imaginii. Obiectivul, la rândul său, nu este prea deschis, oferind o plajă focală de 38-114 mm şi un zoom optic implicit de 3x. Valorile ISO ale senzorului variază între 64 şi 3200.


Dacă cele de mai sus nu sunt chiar veşti excelente pentru potenţialii clienţi, atuurile camerei la capitolul robusteţe sunt demne de subliniat. Casio EX-G1 poate supravieţui în urma unei căderi de la 2,13 m, funcţionează la -10 grade Celsius şi funcţionează la 3 m sub apă timp de o oră. Toate acestea vin odată cu carcasa de doar 2 cm grosime. Ecranul de 2.5" de pe spatele lui EX-G1 are o rezoluţie de 960x240 care nu este considerată înaltă, pixelii fiind alungiţi. Filmarea video este posibilă la rezoluţia maximă de 848x480 cu 30 fps, iar stocarea datelor se face pe un card SD/SDHC. Casio Exilim EX-G1 va fi disponibil în două culori din luna decembrie a acestui an, la un preţ american de 300 $. Ne aşteptăm ca să intre atunci şi pe piaţa locala.

22.11.2009

eBay a vandut 70% din Skype

Grupul american eBay a anuntat vineri ca a incheiat vanzarea a 70% din actiunile Skype, pentru 2 miliarde dolari, unui grup de investitori ce ii include pe cei doi fondatori ai sistemului de telefonie prin internet.

eBay, care va pastra o participatie de 30% in cadrul grupului, va primi 1,9 miliarde dolari in numerar si, ulterior, alte 125 milioane dolari, potrivit unui comunicat al grupului. Tranzactia evalueaza grupul Skype la aproximativ 2,8 miliarde dolari.

In urma vanzarii, 56% din capitalul Skype va fi detinut de un grup de investitori, printre care se numara fondurile Silver Lake Partners si Andreesen Horowitz, precum si Biroul de Investitii al Regimului de Pensii din Canada (CPPIB).Restul de 14% va reveni celor doi fondatori ai Skype, Janus Friis si Niklas Zennstrom, prin intermediul societatii Joltid. eBay a anuntat la inceputul lunii septembrie ca va vinde 65% din Skype, companie preluata in urma cu patru ani de la cei doi fondatori, pentru 3,1 miliarde dolari.

21.11.2009

BlackBerry Pearl 9100 în premieră

BlackBerry Pearl 9100, descendent al "martirului" Pearl 8100, şi-a făcut astăzi apariţia în premieră pe Internet. Noul smartphone păstrează aceeaşi linie de design compactă fără a renunţa la tastatura QWERTY. Momentan însă, trebuie să ne mulţumim doar cu imaginile şi teaser-ul căci specificaţiile vor fi dezvăluite mai târziu.


Suntem convinşi însă că noul BlackBerry Pearl 9100 nu va dezamăgi şi va oferi utilizatorilor un suport avansat pentru navigarea pe Internet (HSDPA, Wi-Fi), alături de un procesor rapid şi suficientă memorie RAM pentru o rulare fluentă chiar şi atunci când sunt deschise mai multe aplicaţii. Vom reveni cu informaţii.




20.11.2009

Google Chrome OS Demo

Ce era de asteptat, s-a intamplat, cei de la Google prezentand o versiune primitiva a ceea ce va fi sistemul de operare Google. Un fel de browser mai smecher as zice, nicidecum un concurent serios pentru sistemele de operare existente in prezent. Poate fi insa o varianta fiabila pentru cei care mai pastreaza prin beciuri laptopuri sau desktopuri vechi (xD) si vor sa le readuca la viata.

Microsoft Office 2010 beta gata de download


De două zile încoace tot circulă veşti legate de o iminentă lansare a unei versiuni beta de Microsoft Office 2010. Doar că până acum nu se putea descărca de pe pagina oficială de prezentare. Azi însă, cei de la Microsoft şi-au rezolvat problemele iar Microsoft Office 2010 beta poate fi descărcat de pe site-ul oficial.

Dacă vrei să descarci şi să foloseşti gratuit Microsoft Office 2010 beta trebuie să intri pe această pagină şi să îţi faci un cont TechNet, dacă nu ai unul deja. Butonul mare din partea de jos a paginii pe care scrie Get started now va iniţia procesul de download care va începe prin completarea unui scurt formular. Înainte de descărcarea propriu-zisă vei primi şi un număr serial pe care îl vei folosi pentru a înregistra produsul.

Microsoft Office 2010 beta va putea fi folosit gratuit până în luna octombrie. Probabil că până atunci va fi lansată şi versiunea finală.

Google Phone revine xD

În ultimii ani au circulat numeroase zvonuri legate de Google Phone. După ce Google a lansat sistemul de operare Android, zvonurile s-au mai calmat. Dar nu pentru mult timp se pare, deoarece acum au reînceput în forţă. Iar de data asta zvonul pare să aibă şanse mari de a se adeveri.

Google ar urma ca anul viitor să lanseze un telefon sub brand propriu, cu sistem de operare Google Android. Doar că nu va fi un telefon obişnuit. Dacă ar fi, ar intra în contradicţie cu ceilalţi producători care vând telefoane cu Android. Iar pentru Google nu ar fi bine.

Google Phone va fi un telefon obişnuit cu o singură mare excepţie: convorbirile ar urma să se facă doar prin VoIP. Asta înseamnă că planul de date va fi folosit atât pentru Internet, cât şi pentru convorbiri.

Acum rămâne de văzut cât de încântaţi vor fi operatorii GSM de această idee. Practic, aceştia vor vinde doar abonamentul de date, pentru că utilizatorul nu ar mai cumpără şi abonamentul de voce pentru Google Phone. Teoretic, toate aceste semne de întrebare ar urma să fie elucidate la începutul anului viitor când ar urma să fie făcut anunţat oficial.

19.11.2009

Microsoft Azure va fi lansat la 1 ianuarie 2010

Pe 1 ianuarie 2010 Microsoft va lansa propriul sistem de operare online, numit Azure. Azure este un proiect la care Microsoft a lucrat în ultimii ani şi de care s-a aflat relativ recent. Noul sistem de operare Microsoft va fi un fel de Windows online.

Singura certitudine este că Microsoft Azure se va deosebi de Windows prin faptul că va fi un sistem de operare parţial online, adică va dispune de o serie de componente care vor rula de propriile servere. Nu se ştie însă în ce proporţie va rula de pe serverele producătorului şi ce module vor rula local.

Cei de la Microsoft îl descriu, plini de mister, ca "trei ferestre şi un nor". Ferestrele se referă probabil la aplicaţiile locale, iar norul este partea sistemului de operare care va fi gestionată de pe serverele Microsoft. Ar putea fi o indicaţie că doar un sfert din Azure se va afla pe servere şi trei sferturi pe calculatorul utilizatorului.

Ca şi Windows, Microsoft Azure va fi un sistem de operare comercial pentru care utilizatorul va trebui să plătească cel mai probabil o taxă lunară. Prima lună va fi însă gratuită pentru cei care optează să-l folosească.

Un BlackBerry de tip slider la orizont

Este doar un zvon deocamdată dar un zvon care putea duce la o premieră din partea celor de la RIM. Dacă se adevereşte, vom avea de-a face cu primul dispozitiv BlackBerry slider, cu touchscreen şi tastatură QWERTY.


Deocamdată, conform acestui zvon, terminalul schiţat în imaginea alăturată este doar un prototip care urmează să facă pasul la produs de serie. Asta, conform aceluiaşi zvon, ar trebui să se întâmple în cursul anului viitor. Dacă este sau nu adevărat, vom afla probabil mai curând.

18.11.2009

Casio Exilim EX-FC150

În urmă cu mai bine de un an, o companie necunoscută anunţa primul senzor foto cu tehnologie backside illumination. Întors pe dos, el primea lumina prin mai puţin straturi intermediare. În această vară, Sony a anunţat primele camere care folosesc acest tip de senzor, Cyber-shot TX1 şi WX1, iar acum Casio îl urmează tot cu două modele. Cu dimensiuni compacte, Casio Exilim EX-FC150 este urmaşul lui FC100 şi permite fotografierea cu viteză de 1000 fps la rezoluţia 224x64. Senzorul de 10 MP este destul de mic, însă iluminarea din spate ar trebui să ofere o performanţă mult mai bună în condiţii de lumină slabă. Obiectivul oferă un zoom optic 5x, dar nu este destul de wide. Stabilizarea imaginii se realizează prin deplasarea senzorului, iar pe spatele camerei se găseşte un ecran de 2.7".


Cu un obiectiv cu zoom optic 20x, Casio Exilim EX-FH25 aduce un upgrade similar modelului FH20. Senzorul este cel mai probabil identic cu cel de 10 MP menţionat anterior şi permite fotografierea în rafală cu 40 de cadre pe secundă la rezoluţia de 9 MP. Filmarea video la rezoluţie 1280x720 cu 30 fps este comună celor două aparate, alături de sistemul de stabilizare a imaginii şi filmarea la 1000 fps. Deasupra ecranului de 3" se găseşte şi un ocular electronic. Pentru a-i atrage pe fotografii puţin mai pretenţioşi, Casio a inclus şi salvarea imaginilor în format RAW printre facilităţile lui FH25. Camerele vor fi disponibile începând cu 27 noiembrie, iar preţurile ar trebui să fie puţin mai mari decât cele ale modelelor anterioare.

Sony Ericsson XPERIA X10 - Preview

Primul telefon Sony Ericsson cu sistem de operare Google Android, XPERIA X10, va intra pe piaţă anul viitor, mai precis în luna februarie. Se anunţă a fi unul din telefoanele de top ale lui 2010. Din păcate, până atunci tot ce putem face este să îl admirăm în fotografii, sa consultăm specificaţiile tehnice şi să îl urmărim în acţiune într-un clip video. Un clip în care nişte băieţi norocoşi ne fac în ciuda sub pretextul unei prezentări video.

17.11.2009

Cray Jaguar - cel mai rapid computer din lume

În cadrul unor teste dedicate super-computerelor, Cray Jaguar a devenit cel mai rapid calculator industrial din lume, după ce a surclasat modelul RoadRunner produs de IBM. Măsurătorile efectuate asupra lui Cray Jaguar au indicat o putere de calcul practică de 1.75 petaFLOPS, în vreme ce IBM RoadRunner a atins "doar" 1.042 petaFLOPS.

Aceste performanţe sunt destul de greu tradus pentru un om obişnuit, nu de alta dar depăşesc cu mult numerele pe care le putem citi cu uşurinţă. Ne rezumăm la a spune că 1 petaFLOPS înseamnă nu mai puţin de 10 la puterea a 15-a FLOPS sau, dacă vreţi, 1.000.000.000.000.000 de operaţii pe secundă (în virgulă mobilă).

Este adevărat că Cray Jaguar a reuşit această performanţă după ce procesoarele AMD Quad-Core au fost înlocuite cu unele AMD Six-Core, în total peste 180.000 de nuclee, dar ce mai contează. Când te gândeşti că un computer desktop de ultimă generaţie abia atinge 70 de gigaFLOPS (7 miliarde de operaţii/sec)... parcă îţi vine să renunţi la vorbele de prisos.


Cray Jaguar, cunoscut şi sub denumirea de Cray XT5, este un super-computer dezvoltat în laboratoarele de cercetare ale oraşului Oak Ridge sau "oraşul atomic" - aici au fabricat americanii prima bomba atomică.

Windows Mobile în picaj

Sistemele de operare pentru telefoanele mobile inteligente se află în prezent într-o concurenţă mai acerbă mai oricând. Asta reiese şi din cea mai recentă cercetare făcută de Gartner. Conform acestora marele perdant este Windows Mobile.

În trimestrul trei al lui 2009, comparativ cu trimestrul trei anului trecut, cota de piaţă a lui Windows Mobile scăzut cu 28%. Windows Mobile a scăzut de la 11% anul trecut, la 7.9% anul acesta. Tot la capitolul pierzători intră şi Symbian-ul celor de la Nokia care a scăzut de la 49.7% la 44.6%.

Pe de altă parte, iPhone şi BlackBerry o duc din ce în ce mai bine. iPhone OS a crescut faţă de anul trecut de la 12.9% la 17.1%. În acelaşi timp, BlackBerry a ajuns la 20.8% de la 16 procente. Google Android, cel mai nou intrat pe această piaţă, are deja o cotă de piaţă de 3.9 procente.

În concluzie, iPhone, BlackBerry şi Android (adică sistemele de operare mai noi) cresc, în timp ce bătrânii Symbian şi Windows Mobile sunt în pierdere de viteză. O cauză ar fi aceea că sistemele vechi nu pot ţine deocamdată pasul cu cele mai noi. O alta ar fi că Microsoft nu a învăţat din greşeli şi că Windows Mobile se duce după Internet Explorer.

16.11.2009

YouTube trece la full HD

Începând de săptămâna aceasta Google va începe difuzarea primelor clipuri în format full HD, sau 1080p pentru cunoscători. Este ultimul pas pe care îl mai are de făcut YouTube în încercarea de a îmbunătăţi calitatea înregistrărilor video difuzate.

De la clipuri de calitate îndoielnică, la care te chinuiai să distingi detaliile, YouTube a făcut paşi mari, ajungându-se în sfârşit la maximul acceptat de toţi producătorii în prezent: full HD. Primele clipuri în acest format vor apărea chiar în cursul acestei săptămâni.

Trecerea la 1080p nu înseamnă că dintr-o dată toate clipurile de pe YouTube vor fi redate la această rezoluţie. Înseamnă că înregistrările în format 1080p urcate pe YouTube vor fi acum şi vizionate în acest format. Normal ar fi ca YouTube să crească şi dimensiunea maximă a fişierelor acceptate, fiind ştiut faptul că rezoluţia este direct proporţională cu dimensiunea fişierelor.


Tot ce-ţi mai trebuie acum, pentru a vedea 1080p pe YouTube, sunt un sistem suficient de bun, o conexiune rapidă la Internet şi bineînţeles un monitor cu o rezoluţie mare.

Google Docs - alternativă viabilă la Microsoft Office de la anul

Deşi este una din cele mai populare suite office online la ora actuală, Google Docs mai are mult de muncă până să se poată compara, măcar în anumite privinţe, cu suita office numărul unu: Microsoft Office. Cu toate astea, cei de la Google promit că lucrurile se vor schimba începând cu anul viitor.

Dave Girouard, şeful diviziei Enterprise de la Google a făcut recent câteva afirmaţii interesante referitoare la viitorul suitei office online Google Docs. Acesta a recunoscut că în prezent Google Docs este un produs insuficient de matur, în comparaţie atât cu alte produse similare, cât şi cu produse Google gen Gmail sau Calendar. Cu toate astea, cei de la Google promit că Docs va deveni în cursul anului viitor un produs mult mai robust care va putea concura cu succes cu Microsoft Office.

Cei de la Google promit că anul viitor Google Docs va fi semnificativ îmbunătăţit. Acesta va primi între 30 şi 50 de update-uri. Nu au spus însă în ce vor consta aceste update-uri. Ar putea fi atât noi facilităţi, cât îmbunătăţiri grafice.

La ora actuală Google Docs este o suită office care oferă doar funcţiile de bază ale unui astfel de produs, fiind lipsit de facilităţi complexe precum cele care se regăsesc în cadrul Microsoft Office. Principalul avantaj al unui serviciu online ca Google Docs este acela de a putea accesa documentele de pe orice calculator conectat la Internet.

15.11.2009

Lupta împotriva pirateriei naşte monştri

Cruciada actuală a marilor companii şi organizaţii de tip lipitoare, aşa-zisa luptă anti piraterie, a atins deja limita ridicolului. Aceste organizaţii au încearcă să impună cu forţa un regim de tip sclavagist în epoca Internetului. Cel mai nou exemplu de ridicol dus la extrem în numele luptei împotriva pirateriei vine, bineînţeles, din America.

Coshocton este un oraş din Ohio care se conectează la Internet printr-o conexiune wireless. Mai bine zis se conecta. Acum nu se mai conectează pentru că MPAA a dispus oprirea conexiunii după ce a detectat descărcarea unui film de pe Internet. Un singur film! MPAA (Motion Picture Association of America) este organizaţia care, chipurile, apără drepturile producătorilor de film din Statele Unite.

În această ştire sunt şocante două aspecte. Primul este faptul că o conexiune la Internet este oprită din cauza unui singur download şi sunt afectaţi toţi locuitorii unui oraş. Al doilea aspect şocant este faptul că o organizaţie de acest fel ajunge să determine o asemenea măsură. Iar asta nu se poate realiza decât cu sprijinul statului. Ţineţi cont că măsura a fost luată imediat, fără vreo judecată sau prezumţie de nevinovăţie.

Se poate spune că aceste organizaţii au ales "calea întunecată". În loc să caute modalităţi noi de a scote bani şi a dezvolta un model de business adaptat timpului nostru şi Internetului, ei preferă metoda suprimării. Până la urmă vor culege roadele acţiunilor lor.

14.11.2009

A fost lansat DEFT Linux 5

A fost lansat live-distro, specializat, DEFT 5. Această distribuţie este destinată să investigheze spargerile şi căutările de date ascunse. De asemenea, poate fi utilizat pentru a efectua un audit de securitate.

Spre deosebire de versiunile anterioare, pe baza Xubuntu, DEFT 5 este o distribuţie independent cu kernel-2.6.31 şi mediu grafic LXDE. Ca manager de fişiere este utilizat thunar.

Structura DEFT 5 include:
  • DEFT Extra 2.0 - interfaţă grafică care simplifică punerea în aplicare a operaţiunilor tipice în cadrul anchetei unui incidente de securitate.
  • Diverse programe pentru înlăturarea imaginilor SF: guymager, dcfldd, ddrescue, linen.
  • Set de programe pentru studiul SF sleuthkit şi interfaţa grafică pentru aceasta - autopsy.
  • Programe pentru recuperarea fişierelor şterse: foremost, scalpel şi photorec.
  • Scannerul securităţii de reţea - Nessus.
  • Sniffers: xplico, wireshark, ettercap.
  • Crackers de parole: John the Ripper si Ophcrack.
  • Motorul de căutare a rootkit-urilor: chkrootkit si rkhunter.
  • Antivirusul Clamav si interfaţa pentru el Clamtk.
Suportă cele mai moderne sisteme de fişiere (cum ar fi Linux şi Windows), şi deasemenea LVM.

Nokia despre comunicatia din 2015

Cu ocazia evenimentului "The Way We Live Next 3.0", Nokia a dezvăluit propria viziune despre comunicarea în 2015 - telefoane ultra-performante conectate într-o reţea de tip Cloud Computing, prin intermediul căreia putem obţine o sumedenie de informaţii rapid. Dar până aici nu e nimic ieşit din comun, ce este cu adevărat uimitor e capacitatea telefonului de a recunoaşte feţe şi de a furniza apoi date despre persoanele respective. Acelaşi principiu poate fi extrapolat şi către obiecte. Mai multe despre cum crede Nokia că vor sta lucrurile peste cinci ani în clipul de mai jos.

Virus ce te trimite după gratii

Până acum eram obişnuiţi cu viruşi care fie făceau spam, fie încercau să fure informaţii personale. Ei te infectau, tu dădeai o formatare, problemă rezolvată. Dar ce te faci când apare un nou tip de virus care îţi poate distruge viaţa indirect, distrugându-ţi reputaţia şi trimiţându-te după gratii?

Un nou tip de virus, creat de pedofili sau de cei care fac bani de pe urma materialelor pornografice cu minori, are un comportament care-ţi poate crea probleme foarte mari. Odată intrat în sistem, acest tip de virus va începe să copieze imagini şi clipuri video pornografice cu minori.

Deţinerea sau comercializarea acestor materiale constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea. Te poţi trezi cu poliţia la uşă şi poţi face închisoare, chiar dacă habar nu aveai că pe calculatorul tău există aşa ceva şi, evident, nu tu eşti vinovatul. Cine te va crede că nu tu ai copiat acele materiale pornografice? Practic, cu ajutorul acestor viruşi, pedofilii folosesc calculatoarele infectate pentru a-şi depozita materialele.

Totul este cât se poate de real, iar partea cu posibila condamnare pentru deţinere de materiale pornografice cu minori nu este, din păcate, o poveste. Michael Fiola a fost suspectat de aşa ceva, după ce pe laptop său de la birou au fost găsite astfel de materiale. Mai întâi a fost concediat, apoi a fost acuzat oficial. Virusul cu care a fost infectat era programat să viziteze 40 de site-uri pornografice cu minori pe minut. Acesta a fost amănuntul care l-a salvat pe Michael Fiol, dovadă a faptului că a fost ceva programat. E de prisos să spunem ce probleme a avut atât în familie, cât şi în societate din această cauza.

Facebook te scapă de închisoare

Un tânăr de 19 ani din celebrul cartier Harlem din New York a reuşit să-şi dovedească nevinovăţia cu ajutorul reţelei sociale Facebook. Rodney Bradford a fost arestat şi acuzat de două infracţiuni pe care nu le-a comis. Alibiul său principal au fost părinţii săi care au declarat că tânărul era cu ei acasă în momentul în care au fost înregistrate infracţiunile. Aceste declaraţii au necesitat într-o confirmare, ea venind din partea Facebook. În jurul orei cu pricina, Rodney şi-a schimbat status-ul contului cu "Unde-mi sunt clătitele?".

În urma acestei ultime "probe", el a fost eliberat. S-a pus problema că cineva ar fi putut să cunoască datele de logare pe Facebook alte lui Rodney, însă era foarte puţin probabil ca părinţii lui să le fi ştiut. Nu cunosc adolescenţi care să le dea părinţilor astfel de informaţii sensibile. Se pare că este pentru prima dată când o acţiune pe un site de socializare este luată în considerare ca probă de nevinovăţie de justiţia americană. Cunoaştem de ceva timp şi reversul medaliei. Un hoţ a spart o locuinţă şi a avut destul timp să-şi verifice contul de facebook pe PC-ul desktop din casă. Proprietarul a descoperit pagina accesată şi hoţul a fost identificat imediat.

13.11.2009

Google "SPDY" - pentru un Internet mai rapid

Google lucrează la o nouă tehnologie care va creşte semnificativ viteza de încărcare a paginilor web. Se numeşte SPDY (citindu-se SPeeDY) şi este ceea ce Google numeşte un "application-layer protocol".

Nu ne interesează foarte tare amănuntele tehnice. Ne interesează în schimb rezultatele pe care implementarea acestei tehnologii le va avea. În testele interne, aplicarea SPDY-ului a dus la un important spor de viteză. Paginile care foloseau această tehnologie se încărcau cu 55% mai repede.

Primele site-uri care vor folosi SPDY vor fi, bineînţeles serviciile Google. Site-uri precum Gmail, Google Reader şi Google Docs se vor încărca mult mai rapid folosind această tehnologie. Google face eforturi importante pentru a aduce aplicaţiile online cât mai aproape de ceea ce reprezintă programele de calculator. Iar viteza este la ora asta unul din principalele dezavantaje ale aplicaţiilor web.

The Go Programming Language


Un discurs depsre noul limbaj, Go, prezentat de Rob Pike la conferinta Google Tech Talks. Vizionare placuta!

Iniţializarea în limbajul Go

Precum ştiţi, Go, este un limbaj de programare experimantal, care are ca scop programare de sisteme. Pentru a va crea o imagine mai clara a noului limbaj, aş dori să vă fac o iniţializare în proaspătul Go, şi să vă arăt cum scriem cel mai simplu program (Hello World) pe care de obicei îl creem noi cînd începem programare într-un nou limaj.

Cod:

05 package main

07 import fmt "fmt" // Package implementing formatted I/O.

09 func main() {
10 fmt.Printf("Hello, world; or Καλημέρα κόσμε; or こんにちは 世界\n");
11 }

12.11.2009

Go - un nou limbaj de programare de la Google

Google a anunţat despre crearea unui nou limbaj de programare, Go. Autorii susţin ca, Go, combină viteza de dezvoltare a programelor, tipice pentru limbile dinamice, cum ar fi Python, cu performanţa şi siguranţa de compilare, cum ar fi C şi C++.

Go suportă mai multe procesoare şi este destinat în primul rând pentru programarea de sistem. Cu ajutorul lui, de exemplu, puteţi scrie un server, care deserveste mii de conexiuni simultane.

Reprezentanţii Google au subliniat faptul că Go - este un limbaj experimental. El este slab utilizat chiar şi în cadrul companiei, caci nu e gata de utilizare pe scară largă. Pînă ce în limbajul Go este scris doar serverul pentru site-ul oficial al limbajului, Golang.org.


În cadrul elaborării Go au participat cei mai buni specialişti din acest domeniu. În special, este vorba de unul dintre creatorii Unix- Ken Thompson, arhitectul sistemelor de operare Infern şi Plan 92, Rob Pike, şi Robert Grizmer, unul dintre creatorii V8, mecanism de prelucrare JavaScript în browser-ul Chrome.

Microsoft College Tour 09: Viitorul după touchscreen


Gadgetarii pasionaţi îşi aduc probabil aminte de Microsoft Surface, masa care suportă gesturi touch complexe şi care a fost deja achiziţionată de firme mari de peste ocean şi nu numai. Acum Microsoft ne uimeşte cu un alt concept care nici măcar nu mai presupune atingerea suprafeţei.

Cei de la Microsoft au realizat o demonstraţie a tehnologiei care deocamdată se află în stadiu de prototip dar care ar putea constitui una din cele mai importante inovaţii în acest domeniu. Este vorba de un geam care are capacitatea de a recunoaşte şi a interpreta comenzile care îi sunt date prin voce, gesturi realizate cu mâinile dar fără atingere sau prin mişcarea ochilor.


Dacă va atinge stadiul unui produs final, această tehnologie ar putea avea un impact major asupra modului în care userii interacţionează cu calculatoarele, gadget-uri şi diverse alte dispozitive. Ar putea fi viitorul aşa cum l-am văzut până acum doar în filme.

Panda Cloud Antivirus lansat oficial

Antivirusul care promite să ne ţină calculatoarele sănătoase, făcând scanarea "din nor", Panda Cloud Antivirus, a ajuns în sfârşit în versiune finală, după mai multe luni de Beta. Panda Cloud este antivirusul cu picioarele în două luntre - o parte instalată pe calculator, o parte pe serverele producătorului. Şi în continuare este gratuit.

Elementele esenţiale ale antivirusului se află pe server, dar anumite componente sunt rulate de pe calculator. Aşa se face că, deşi este un antivirus online, trebuie să descarci şi să instalezi o parte din Panda Cloud pe calculator. O prezentare mai detaliată a lui Panda Cloud Antivirus poate fi privita mai jos :).

11.11.2009

Mouse-ul OpenOffice.org

Când am văzut imaginile cu şoricelul OOMouse de mai jos am crezut că este o glumă bună. După câteva pagini web vizualizate, legate de acelaşi subiect, am înţeles că dispozitivul va intra în producţie în curând şi cei interesaţi vor fi nevoiţi să scotă din portofel 75 $ pentru a-l achiziţiona. Butoanele principale ale unui mouse obişnuit au fost înlocuite cu 16 butoane diferenţiate, având diverse dimensiuni şi două culori. Pe lateral se găseşte un mic joystick, similar cu cel de pe gamepad-uri şi încă un buton. Dacă luăm în considerare şi click-ul de pe rotiţă, avem 18 butoane.

La întrebarea de ce au fost necesare atâtea butoane, producătorul a spus că este numărul maxim pe care utilizatorul le poate reţine şi accesa fără să fie nevoit să se uite la ele. Nu ne facem iluzii că potenţialii clienţi se vor familiariza cu el din prima oră, însă în timp cred că poate spori semnificativ productivitatea. OOMouse va fi livrat cu profiluri pentru aplicaţiile principale din OpenOffice, dar permite şi personalizarea lor, fiind indicat chiar şi jucătorilor de WoW. Imaginile de aici sunt ale celui de-al treilea prototip. Vrem să credem că va fi adoptată în final o formă ceva mai ergonomică.

Din punct de vedere al specificaţiilor, rezoluţia senzorului va fi ajustabilă într 400 şi 1.600 CPI, suport pentru macro-uri de până la 1.024 de caractere şi 512 kB memorie internă pentru profiluri, ce pot fi exportate în format PDF. Printre alte profiluri preînregistrate se numără cele pentru Photoshop, World of Warcraft şi titlurile din seria Call of Duty. Producătorul a anunţat că există speranţe şi pentru stângaci, fiind inclusă în planul de producţie o versiune specifică. Livrările pentru OOMouse vor începe în luna februarie a anului viitor.

Nokia X6 va fi lansat de Rihanna :)

Anunţat pentru lansare în ultimul trimestru al anului, Nokia X6 se dovedeşte punctual. Liderul noii game multimedia X de la Nokia va începe să apară în magazinele din Europa în următoarea săptămână.

Prezentarea oficială a lui X6 se va face sub lumina reflectoarelor, într-un concert susţinut de Rihanna peste exact cinci zile. Până atunci, primii care vor pune mâna pe noul telefon sunt englezii care au dat deja precomenzi. Aceştia se vor afla în posesia dispozitivului încă din 12 noiembrie. Pentru asta vor plăti însă extra: 891 de dolari. Asta în condiţiile în care preţul anunţat iniţial de Nokia este de 688 dolari.

Nokia X6 este un smartphone cu Symbian S60 şi touchscreen. Printre dotările sale se numără spaţiul intern de stocare de 32 GB, camera foto de 5 MP, GPS-ul şi suportul HSDPA.

10.11.2009

Samsung Bada - platforma software pentru dispozitive mobile

Compania Samsung Electronics a anuntat lansarea proiectului Bada, în care se creaza o platformă software, deschisă, pentru Smartphone-uri.

Sistema de Operare (OS) Bada în viitor va concura cu platformele mobile, cum ar fi Google Android şi LiMo. La baza Bada vor sta toate standartele generale acceptate, iar principalele sale caracteristici vor fi o interfata prietenoasa, o viabilitate în utilizare şi funcţionaliti flexibile. Programatorilor liberi le va fi disponibil un set de instrumente speciale, cu care acestea vor putea crea noi aplicaţii.

Se presupune ca, prezentarea oficială a platformei Bada va avut loc luna viitoare, în acelaşi timp, "Samsung" va dezvălui mai multe informaţii despre acest sistem de operare. Smartphone-uri bazate pe Bada, se pare ca vor începe să apară în prima jumătate a anului viitor, dar producţia lor în masă, probabil să inceapa în sferturile trimestrului al treilea sau al patrulea din 2010.

Conform surselor din reţea, de asemenea, este remarcat faptul că Samsung are planuri de a deschide un magazin on-line pentru aparatele la baza carora va fi OS Bada. Serviciul va lucra anul viitor şi, eventual, va fi disponibil în treizeci de ţări.

Firefox a împlinit cinci ani

Ieri s-au împlinit exact cinci ani de la prima versiune de Firefox. Release-ul istori Firefox 1.0 a avut loc la data de 9 noiembrie 2004.


Parintele Firefox a fost browser-ul Opensorce Mozilla, care a fost distribuit în 2002, dar conform opiniei generale nu a fost reuşit. "Vulpea de foc" a fost să fie o lucrare majoră asupra greşelilor şi a doua încercare de a elimina de pe tron, principalul oponent - Microsoft Internet Explorer. Se părea o sarcina aproape imposibilă.

După cinci ani, situaţia sa schimbat radical. Cu toate că IE încă mai conduce cu 60% din piaţă, dar privind, fiecare a patra persoană în Internet acum foloseşte Firefox. Această realizare poate fi considerat un proiect open source de succes, care il putem pune in rind cu alte produce non-comerciale care sunt considerate fenomenele noii epoci, cum ar fi Wikipedia, Ubuntu Linux, WordPress, şi World Wide Web în sine.

09.11.2009

Primele informaţii despre iPhone 4G

De la apariţia primului iPhone (în 2007), compania din Cupertino a ieşit la rampă în fiecare an cu câte o nouă versiune, din ce în ce mai dotată. Este evident că după modelul iPhone 3G S lansat anul acesta, va urma în 2010 un nou telefon Apple - a patra generaţie. Îl botezăm iPhone 4G, căci deocamdată nu avem o denumire oficială, iar ceea ce se spune despre el sunt doar supoziţii.

Una dintre ipoteze şi totodată cea mai credibilă este că iPhone 4G va fi dotat cu un scanner RFID care va folosi la descoperirea serviciilor wireless, configurarea reţelelor şi la autentificarea utilizatorului fără să fie nevoie de introducerea manuală a datelor. Un alt aspect pomenit pe Internet este ca viitorul iPhone să fie dotat cu o tastatură fizică QWERTY. Ţinând cont de cât de mult contează pentru Apple ca un produs să fie subţire, am spune că şansele de a introduce QWERTY-ul fizic sunt egale cu zero. A treia facilitate pe care ne-ar putea-o oferi iPhone 4G este, aşa cum numele sugerează, aceea de a funcţiona într-o reţea 4G, cunoscută şi sub numele de LTE (Long Term Evolution). Pe continentul nord-american, acolo unde telefonul Apple are parte de cel mai mare succes, Verizon Wireless şi Sprint dezvoltă o astfel de reţele. În Europa, cel devreme în 2013 vor fi gata infrastructurile 4G.

Ca de obicei, ideile legate de design sunt cele mai numeroase. Internetul e plin de concepte iPhone 4G care mai de care. Fără rost însă, căci Steve Jobs şi echipa au propriile lor viziuni.

07.11.2009

Google Dashboard - un nou serviciu Google

Google a inaugurat un nou serviciu care i-a pus pe mulţi pe gânduri. Se numeşte Google Dashboard şi se vrea a fi un fel de centralizator al serviciilor Google pe care le foloseşti.

Google Dashboard este un fel de panou de control unde sunt listate serviciile Google pe care le foloseşti şi cele mai recente activităţi. Astfel, poţi vedea câte mesaje ai trimis folosind Gmail şi care este cel mai nou mail primit, poţi vedea câte evenimente ai adăugat în Google Calendar şi când ai următoarea întâlnire, poţi vedea datele sincronizate cu telefonul mobil (cu Google Android) şi multe altele.


Brrrr .... acest fapt cam sperie un pic, căci, rau-facatorilor acum le va fi mai usor sa afle mai multe depre tine, doar, spargînd o singură parolă.

06.11.2009

A fost lansat sistemul de operare Mandriva Linux 2010

În această săptămână a văzut lumina versiunea finala a sistemului de operare, Mandriva Linux 2010, conceputa pentru calculatoare personale.

Platformă software, se bazeaza pe kernel-ului Linux 2.6.31, conţine mediul de lucru GNOME 2.28 şi KDE 4.3.2. În OS sunt incluse suita de aplicaţii de birou OpenOffice.org 3.1.1, web browser-ul Mozilla Firefox, server-ul X.org şi managerul spaţiului de lucru Xfce 4.6.

Este raportat că participanţii proiectului si-au concentrat eforturile asupra îmbunătăţirea viteza de încărcare şi de stabilitate a OS. Se supporta configuraţii hardware de 32- si 64-bit, precum şi o jurnalizare a sistemului de fişiere Ext4.

Mandriva Linux 2010 - prima distribuţie a sistemului de operare, care a inclus mediul de lucru Moblin, care a fost creat cu scopul de utilizare pe netbook-uri şi ultra-PC-uri mobile. Sistem de operare vine cu patru teme grafice noi - Free, One, Powerpack si Flash.

Pe linga toate aceste se include si baza de date extinsa de drivere hardware, suport îmbunătăţit pentru Bluetooth, şi unelte îmbunătăţite de administrare.

Poti descarca distribuţia Mandriva Linux 2010 de aici.

Nokia 1280 - cel mai ieftin, din istorie, telefon Nokia

Cu un preţ de doar 20 de Euro, Nokia 1280 a intrat în istorie, devenind cel mai ieftin telefon finlandez lansat vreodată. Până şi modelul Nokia 1202 pentru săraci, lansat în India şi Africa în toamna anului trecut, a costat mai mult (25 Euro).

Mai are rost să pomenim de specificaţii? Este clasica reţetă care a făcut din Nokia 1100 cel mai vândut telefon din lume: ecran monocrom, lanternă şi autonomie excelentă pentru convorbiri şi SMS-uri: aproape nouă ore de palavre şi 22 de zile de stand-by. Ba mai mult, 1280-ul ne oferă în plus radioul FM şi tonurile de apel MP3. Din păcate pentru speculanţi, sunt şanse zero ca noul entry-level să aibă vulnerabilitatea ce a ridicat la rangul de super-hacking-tools celebrele Nokia 1100 Bochum - aceea de a putea fi folosite la spargerea conturilor bancare. Sau cine ştie?

Nokia 1280 va sosi în magazinele de pe bătrânul continent până la finele anului 2009 şi va fi disponibil în mai multe culori: albastru, negru, gri şi roz închis.

Blizzard face comerţ cu pet-uri în World of Warcraft

Blizzard, producătorul celui mai popular MMORPG din toate timpurile, World of Warcraft, a făcut astăzi un anunţ care a luat prin surprindere imensa comunitate din jurul jocului. Fanii World of Warcraft vor putea cumpăra pet-uri (animale de companie) pe bani. Este vorba de bani adevăraţi, nu gold-ul din joc.

Cei care vor să cumpere pet-urile pe care Blizzard le are de oferit contracost, vor fi nevoiţi să scoată din buzunar 10 dolari. Achiziţionarea pet-ului nu se face în joc, ci din magazinul online al celor de la Blizzard.

Pet-urile care fac obiectul acestei vânzări nu sunt esenţiale pentru joc şi nici nu participă la lupte PVP ori questuri. Sunt simple animăluţe de companie, cu rol decorativ. Practic, singurul motiv pentru care un gamer ar cumpăra un astfel de pet este orgoliul personal.

Este pentru prima oară când Blizzard vinde elemente din World of Warcraft pe bani reali. Întrebarea care stă pe buzele tuturor fanilor WoW este dacă Blizzard se va opri aici sau va începe să vândă şi alte obiecte, mai importante în joc, precum armură, arme, poţiuni sau enchant-uri. Dacă se va întâmpla asta, World of Warcraft va avea o mare problemă: diferenţa dintre caractere nu se va mai face prin îndemânarea jucătorului, ci prin banii investiţi în iteme valoroase. Ceea ce ar scădea mult din farmecul jocului.

05.11.2009

Google Chrome 4 Beta lansat oficial

Deşi nici acum nu are un suport serios pentru extensii, Google Chrome urcă rapid pe scara versiunilor, vrând parcă să ajungă din urmă browsere cu vechime, precum Opera. Mai nou, Google Chrome a ajuns la versiunea 4, aflată deocamdată în stadiu Beta.

Nu că nu aduce multe funcţii noi, ci aduce o singură noutate notabilă. Este vorba de sincronizarea bookmark-urilor. Google Chrome 4 va permite sincronizarea listei de bookmark-uri pe mai multe calculatoare pe care este instalat Google Chrome. Această facilitate va face parte din programul propriu-zis, nu va fi o extensie ca la Firefox.


În afară de sincronizarea bookmark-urilor, Google Chrome 4 se laudă, ca de obicei, cu o viteză şi mai mare de încărcare a paginilor. Ca şi cum nu ar fi fost deja cel mai rapid browser, Chrome 4 promite un spor de viteză, comparativ cu versiunea anterioară, de 30%.

03.11.2009

Cota de piaţă Windows 7 creşte rapid

La doar 10 zile de la lansarea oficială Windows 7 se bucură deja de o cotă bună de piaţă. O cotă pe care alte sisteme de operare încă nu se pot lăuda. Conform Net Applications, Windows 7 deţine deja o cotă de piaţă de 3%.

Studiul făcut de cei de la Net Applications se bazează pe statisticile online. În altă ordine de idei, 3% dintre calculatoarele conectate la Internet au deja instalat Windows 7. Ar fi interesant de aflat cât din această cifră reprezintă sisteme originale şi cât reprezintă variante piratate.

Cert este că Windows 7 are o imagine foarte bună şi se bucură de un succes pe care Vista nu l-a cunoscut. În ritmul acesta, în următoarele 10 zile Windows 7 va depăşi deja cota de piaţă a Mac OS care a ajuns a 5.27% din piaţă. Oricum, Mac OS a înregistrat în ultima lună o uşoară creştere, de la 5.12% la 5.27%.

Dacă vrei să afli mai multe despre Windows 7 poţi vizita dosarul cu acelasi nume. Vei găsi acolo zeci de articole şi ştiri despre cel mai nou sistem de operare Microsoft.


Nici Windows 7 nu poate opri Internet Explorer din declin

Bătrânul browser Microsoft îşi continuă declinul în ciuda faptului că ultima versiune, Internet Explorer 8, este integrată în Windows 7 - sistem de operare a cărui cota creste vertiginos. La sfârşitul lui octombrie, conform unei statistici realizate de Net Applications, toate versiunile de IE acumulau la nivel global o cotă de piaţă de 64,64%, faţă de cele aproape 80 de procente pe care le aduna în toamna anului 2007. Iar pentru nostalgici, în decembrie 2004, la o lună după ce lua naştere Firefox, Internet Explorer deţinea monstruoasa cotă de 91,27%.

Firefox este în continuă creştere, iar la această oră deţine 32,61% din piaţă. Chrome şi Safari urcă şi ele, dar se află încă departe de cei doi coloşi: browser-ul Google are 3,58%, în timp ce Safari se apropie de 5% (4,57%).

O altă companie de statistică, StatCounter, arată cifre diferite însă trend-ul rămâne identic: Internet Explorer cade, ceilalţi urcă. Aceste aspecte nu fac decât să întărească previziunile cum că Firefox va depăşi browser-ul Microsoft în cel mult patru ani.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.