RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

17.11.2009

Cray Jaguar - cel mai rapid computer din lume

În cadrul unor teste dedicate super-computerelor, Cray Jaguar a devenit cel mai rapid calculator industrial din lume, după ce a surclasat modelul RoadRunner produs de IBM. Măsurătorile efectuate asupra lui Cray Jaguar au indicat o putere de calcul practică de 1.75 petaFLOPS, în vreme ce IBM RoadRunner a atins "doar" 1.042 petaFLOPS.

Aceste performanţe sunt destul de greu tradus pentru un om obişnuit, nu de alta dar depăşesc cu mult numerele pe care le putem citi cu uşurinţă. Ne rezumăm la a spune că 1 petaFLOPS înseamnă nu mai puţin de 10 la puterea a 15-a FLOPS sau, dacă vreţi, 1.000.000.000.000.000 de operaţii pe secundă (în virgulă mobilă).

Este adevărat că Cray Jaguar a reuşit această performanţă după ce procesoarele AMD Quad-Core au fost înlocuite cu unele AMD Six-Core, în total peste 180.000 de nuclee, dar ce mai contează. Când te gândeşti că un computer desktop de ultimă generaţie abia atinge 70 de gigaFLOPS (7 miliarde de operaţii/sec)... parcă îţi vine să renunţi la vorbele de prisos.


Cray Jaguar, cunoscut şi sub denumirea de Cray XT5, este un super-computer dezvoltat în laboratoarele de cercetare ale oraşului Oak Ridge sau "oraşul atomic" - aici au fabricat americanii prima bomba atomică.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.