RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

25.08.2009

Unix împlineşte 40 de ani

Patruzeci de ani în urmă, în august 1969, Ken Thompson şi Dennis Ritchie colaboratorii laboratoarelor Bell, nemulţumiţi cu dimensiunea şi complicitatea Multics OS, după o lună de muncă grea, au prezentat un prim prototip a sistemului de operare Unix, scris în limbajul assembler pentru minicomputer-ul PDP-7.

Aproximativ în acelaşi timp, a fost dezvoltat limbajul de programare B, care câţiva ani mai târziu a evoluat în limbajul C. La începutul anului 1970, s-au alăturat proiectului Brian Kernighan, Douglas McIlroy, şi Joe Ossanna, adaptînd Unix pentru PDP-11. În 1972, dezvoltatorii au abandonat limbajul assembler şi parţial au rescris sistemului în limbajul de nivel înalt B, iar pentru următorii 2 ani sistemul a fost treptat, rescris complet în C, apoi popularitatea Unix in mediul universitar a crescut considerabil.

Este de remarcat faptul că Unix este o platformă critic-importantă pentru multe companii. Conform unui studiu realizat de ediţia americană ComputerWorld, ea este utilizată în 62% din organizaţii. Marea majoritate a utilizatorilor Unix au speranţe mari pe această platformă. Principalele motive pentru aceasta sunt, prezenţa în societate a unui număr mare de aplicaţii care rulează pe acest OS, precum şi fiabilitatea acestora. În plus, aproape un sfert din persoanele interogate au menţionat factorul de preţ, precum şi uşurinţa în dezvoltarea şi integrarea aplicaţiilor.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.