31.07.2009
Microsoft a făcut pactul cu Yahoo!
Gigantul din Redmond va implementa în motorul de căutare Bing tehnologiile şi algoritmii de la Yahoo! Search. Practic, Bing înghite Yahoo! Search pentru a-şi creşte cota pe piaţa motoarelor de căutare dominată de Google. Se estimează că Bing va avea o cotă de aproximativ 28% (8% Bing + 20% Yahoo!).
Rezultatul reiese şi dintr-un raport realizat în februarie 2009 (în Statele Unite) de către comscore.com, de unde aflăm că motorul Google este folosit de aproximativ 63,3% dintre utilizatori, fiind urmat de Yahoo! Search cu 20,6% şi MSN (actualmente Bing) cu 8,2%.
Yahoo! se va focusa pe serviciile specifice unui portal şi va negocia cu agenţiile de publicitate premium ale ambelor companii. Clienţii mici se vor promova prin platforma Microsoft AdCenter. Politica de preţuri va fi stabilită de către cele două companii independent.
29.07.2009
Firefox 4 vine cu o nouă interfaţă
Deşi nu a trecut mult timp de când a fost lansat Firefox 3.5, cei de la Mozilla au început deja lucrul la Firefox 4. Ca o organizaţie care susţine şi reprezintă software-ul Open Source, Mozilla arată transparenţă încă din perioada în care Firefox 4 este în faşă. Inginerii de la Mozilla au publicat o serie de imagini cu Firefox 4 din care se vede clar o schimbare importantă la nivelul interfeţei.
Aero pentru Vista şi Windows 7
Primul lucru care se observă din aceste imagini este efectul de transparenţă. Acesta va fi vizibil pe sistemele de operare Vista şi Windows 7 şi îşi trage rădăcinile tehnologia Aero pe care cele două sisteme de operare o au la dispoziţie.
Toată partea superioară a ferestrei - tittle bar, bara de adrese şi bara de tab-uri - au acest afect de transparenţă. Şi, să recunoaştem, arată foarte bine.
Aromă de Google Chrome
Este evident că schimbarea de interfaţă realizată de Mozilla e inspirată din Google Chrome. Sunt o serie de elemente care trădează acest lucru. În primul rând eliminarea meniurilor clasice. Apoi, în stânga barei de adrese au rămas doar butoanele back şi forward. Şi nu în ultimul rând, colapsarea funcţiilor importante în două meniuri plasate în dreapta adresei de bare: Bookmarks şi Tools.
În ceea ce priveşte plasarea barei de tab-uri, Mozilla nu s-a decis încă ce abordare va alege. Întrebarea pe care şi-o pun inginerii americani este dacă să lase bara de tab-uri în locul unde se află acum sau să o ridice deasupra barei de adrese şi să elimine titlul ferestrei . A doua abordare este, din nou, inspirată din Google Chrome.
Personal aş alege a doua variantă. Iar justificarea alegerii stă în spaţiul vertical câştigat. Un argument contra ar putea fi distanţa mai mare pe care cursorul ar avea-o de parcurs pentru schimbarea tab-urilor. Asta n-ar fi o mare problemă pentru cei care folosesc combinaţiile de taste pentru schimbarea tab-urilor.
Un semn de originalitate totuşi din partea Mozilla este maniului Page plasat în partea stângă a barei de tab-uri. Cel mai probabil acest meniu va include diverse funcţii legate de tab-uri.
Firefox 4 este deocamdată în stadiu de proiect. Cei de la Mozilla testează diverse variante iar aceste imagini nu reprezintă neapărat produsul final. Este posibil să apară elemente noi sau să se renunţe la diverse meniuri ori butoane. Însă la efectul Aero aproape sigur nu se va renunţa. Un lucru este cert: dacă se va continua pe această direcţie Firefox 4 va fi cel mai elegant browser.
27.07.2009
Glosar IT (CSS, Byte, Browser sniffing)
Cascading Style Sheets CSS marcheaza un pas important in mediul Web intrucat permite dezvoltatorilor controlul simultan asupra stilului si a modului de afisare a informatiilor incluse in multiple pagini Web. Inainte de aparitia tehnologiei CSS, modificarea unui element inclus in multiple pagini necesita modificarea manuala a acestuia in fiecare sectiune in care era utilizat. CSS functioneaza drept matrita, permitand definirea stilului atribuit unui element HTML, aplicat ulterior unui numar nelimitat de pagini.
Prin intermediul specificatiilor CSS, oricand doriti sa realizati o modificare asupra unui element, puteti rectifica foarte usor stilul de afisare, urmand ca respectivul element sa fie actualizat instant in toate sectiunile paginilor Web in care este inclus. O serie vasta de programe de navigare Web (Mozilla Firefox, Opera, Internet Explorer etc.) au incluse specificatiile necesare afisarii corecte a paginilor online ce utilizeaza CSS.
De regula, un byte defineste 8 biti (denumit totodata octet sau cuvant), pe care computerele le trateaza ca unitate singulara. Secventele complexe de tipul celor de 16 si 32 de biti sunt totodata utilizate in limbajul informatic. Un byte este abreviat cu ajutorul majusculei B.
“Browser sniffing” defineste procesul prin care un site Web detecteaza versiunile programelor de navigare Web ale vizitatorilor pentru a determina gradul de acces al acestora la diferite resurse online, de tipul: JavaScript, Flash Player (Macromedia), RealPlayer (RealNetworks) etc.
26.07.2009
MontaVista - disponibilă la încărcarea de o secundă
"Atingerea încărcării de o secundă de la momentul pornirei la rece pînă la posibilitatea de a funcţionării - aceasta este o atingere fenomenală în implimentarea sistemelor încorporate Linux, - a comentat cu privire la eveniment, James Ready, directorul tehnic al MontaVista. - Întotdeauna s-a crezut că solutiile de încorporare Linux nu vor fi capabile de a atinge un nivel similar de viteza si eficientă. Noi suntem fericit să devinim primul furnizor de soluţii Linux-încorporate, care a realizat şi a demonstrat un nivel de productivitate atît de mare."
Demonstraţia acestuia va avea loc pe baza unui dispozitiv hardware Freescale Semiconductor MPC5121e cu sistemul de operare MontaVista Linux Professional Edition încorporat. De la el a fost necesar pentru a atinge impactul vizual critic de date în timp real nu mai mult de 1 secundă de la o pornire "la rece". Inginerii de la MontaVista au atins acest obiectiv prin optimizarea kernel-ului sistemului de operare, atît cît şi a software-ului folosit de el.
24.07.2009
Google Chrome primeşte accelerare 3D
Suportul hardware 3D este atractiv nu doar pentru companiile producătoare de jocuri ci şi pentru toate cele care dezvoltă software-uri. Aplicaţiile web-based care se vor folosi de accelerarea 3D din Chrome vor fi orientate pe anumite nişe, cum ar fi cea de proiectare grafică asistată de calculator ( AutoCAD, spre exemplu), dar şi pe arii mai largi – generaliste.
Echipa O3D , desemnată să realizeze acest proiect, a comunicat că primul pas către intregrarea modului de accelerare grafică în Google Chrome este aproape gata. Durata de finalizare a proiectului rămâne încă învăluită în mister.
23.07.2009
WattOS - distribuţie uşoară bazată pe Ubuntu
WattOS - distribuţie construită din Ubuntu MinimalCD şi Ubuntu 9.04. Nu este poziţionat ca fiind "cel mai mic sau cel mai rapid", dar este proiectat pentru a fi un sistem economic pe deplin funcţional, care este din punct de vedere al consumului de energie, foarte econom, şi repid.
În plus, sponsorii intenţionează de a include în sistem un convenabil şi puternic mijloc de gestionare a alimentării, cunoscut sub numele de WattPanel. Cu acesta, utilizatorii vor putea monitoriza performanţa sistemului, şi a consumului de energie, în funcţie de sarcinile efectuate în acel moment.
Iată cîteva ScreenShot-uri ale sistemului de operare:
Sunt planificate mai multe ediţii ale distributivului WattOS: WattOS - bazat pe GNOME, WattOS Milliwatt - bazat pe XFCE, WattOS Microwatt - bazat pe Openbox, LXDE, şi alte componente "uşoare", WattOS Substation - ediţie server fără GUI, cu Webmin şi consolă.
În momentul de faţă pentru a descărca şi a cerceta acest OS este disponibil doar cea de-a treia ediţie beta WattOS Microwatt.
22.07.2009
Un nou furt de documente corporative de la Twitter
21.07.2009
Următoarea lansare Ubuntu LTS poate întârzia
Se aştepta ca următoarea versiune cu sprijinul LTS Ubuntu va fi 10.04, care va apărea în luna aprilie 2010. Cu toate acestea, într-un recent interviu realizat de derStandard.at, Shuttleworth a raportat că "LTS va fi 10.04 sau 10.10 - în funcţie de negocieri, care sunt în curs de desfăşurare între Proiectul Debian, şi Ubuntu".
Aceste discuţii axate de Shuttleworth pe ciclu de metarelease legate de proiectele Ubuntu şi Debian pentru a sincroniza datele prin aşa-numitul "îngheţul de şanse" (feature freeze) a distribuţiilor lor. În parte, această întârziere poate datora faptului includerii în distribuţie a noilor versiuni ale mediului grafic GNOME - 3.0, a cărei release este programat pentru primăvara anului 2010.
LTS-versiunea de Ubuntu garantează sprijinul Release-ului pe mult timp: 3 ani pentru desktop, şi de 5 ani - pentru server.
20.07.2009
Android are un LiveCD
Sistem de operare a fost portat de la EeePC 701 şi recompilat pentru posibilitatea de al rula pe o platforma x86. Acum, în special, pentru cei nerăbdător şi interesaţi în cele mai recente aparişii pe piaţa IT, au şansa de a vedea ceea ce este Android pe computerul propriu, în timp ce Acer, Asus, MSI şi alţi producători nu au pus la dispoziţie netbuook-uri cu sistema de la Google. Algoritmului este simplu: ai nevoie de a descărca fişierul ISO, înscrie-l pe CD sau DVD şi încarcă-l de pe disc. De instalat nimic nu trebuie, precum şi prevede un concept LiveCD. În plus, în sistem de operare poate fi rulat pe maşinile virtuale, VMware sau VirtualBox. "LiveAndroid" 0.2 este disponibil pentru download direct de pe serverele Google.
19.07.2009
Netbook Acer cu două OS va apărea în august
Mini-laptop-ul va oferi platforma software Windows XP şi Google Android. In aprilie, presedintele Acer, Gianfranco Lanci a declarat că aceasta din urmă nu e chiar foarte potrivit ca opţiune pentru low-costul laptop-urilor, în timp ce în pereche cu Windows XP «Android» poate fi destul de viabil.
Mai târziu, sursele în reţea au pomenit despre venirea netbook-urilor Acer cu două sisteme de operare la bord, referindu-se la preşedintele Consiliului de administraţie Jay Ty Wang (JT Wang).
De producţia Mini-laptop-urilor se vor ocupa companile-OEM Taiwanese: Quanta Computer şi Compal Electronics. Costul netbook-urilor, puţin probabil, să fie mai mici decât a celor de analogie, cu un singur sistem de operare Windows XP: Dacă Google Android este gratuit, pentru platforma Microsoft dezvoltatorii de hardware trebuie să plătească.
De asemenea, se raportă, că dezvoltarea netbook-urilor administrate doar de «Android» se efectuiază în ASUS şi MSI, dar în acest an aceste computere este puţin probabil să apară.
18.07.2009
Google a lansat un NX-server open source - Neatx
NX - este tehnologia de acces la distanţă, dezvoltată de NoMachine. O implementare gratuită de biblioteci NoMachine NX, cunoscut sub numele de FreeNX, a fost publicată în anul 2004 de către Fabian Franz. Însă codul ei este foarte dificil în rulare pentru calculatoare, pentru că constă dintr-un amestec de limbaje de programare precum C, Expect, comanda de interpretare Bash. Prin urmare, Google a decis să creeze aplicaţia sa.
Versiunea de NX-Server Neatx care a fost lansată, a fost concepută de la zero, cu un accent pe flexibilitatea şi uşurinţa de sprijin în viitor. Aproape tot codul este scris în Python - cu excepţia a câtorva script-uri (ambalaje pentru Bash) şi un program în limbaj C (pentru o performanţă mai bună). O parte de cod din Neatx este împrumutată de la un alt proiect Open Source Google - Ganeti.
Deja acum în Neatx sunt prezente cîteva aplicaţii, câteva caracteristici care sunt absente în FreeNX. Cu toate acestea, opusul este şi el adevărat: unele funcţii din FreeNX nu sunt încă în NX-serverul de la Google.
ImageShack a fost atacat de Anti-sec movement
Grupul afirmă că vrea să dea lumei întregi o "imagine a ceea ce suntem noi toţi." Anti-sec a hack-uit ImageShack cu scopul de a livra un mesaj: Eradication of full disclosure.
Iată imaginea care a fost afişată pe sait timp de cîteva ore şi care au putut-o admira citeve sute de oameni. :)
17.07.2009
Symbian OS devine o platforma deschisa
Fondul de Dezvoltare Symbian Foundation a fost înfiinţată anul trecut de către societăţile Nokia, AT&T, LG Electronics, Samsung Electronics, STMicroelectronics, Texas Instruments si Vodafone. Principalul obiectiv al Symbian Foundation este de a promova pe piaţă platforma software pentru dispozitive handheld, pe baza Symbian OS şi a componentelor interfeţei S60, UIQ si MOAP.
Prima componentă de cod deschis Symbian OS, a fost emisă sub licenta Eclipse Public Licence (EPL), acestă componentă e pachetul de securitate OS (OS Security Package). În conformitate cu Symbian Foundation, organizaţia intenţionează să continue pentru a oferi dezvoltatorilor accesul la codul sursa, kernel-ul platformei, drivere şi alte elemente esenţiale ale sistemului de operare.
Se aşteaptă ca această iniţiativă de open source pentru Symbian OS va contribui la creşterea popularităţii platformei software pentru dispozitive mobile şi pentru a atrage noi dezvoltatori care să lucreze asupra ei.
Aş adăuga faptul că, în următoarele săptămâni trebuie să se înceapă testarea platformei Symbian 2, pe baza versiunei a 10 Symbian OS şi componentelor interfeţe S60, UIQ si MOAP.
16.07.2009
Îţi tremură mâna când filmezi? Acum acesta se rezolvă!
Adobe a încercat să rezolve problema clipurilor filmate de entuziaşti şi împreună cu o echipă de cercetători de la Universitatea din Wisconsin a creat o aplicaţie pentru prelucrarea filmelor. Ea combină modelarea 3D cu prelucrarea fiecărui cadru.
În principiu, aplicaţia foloseşte un alt program Adobe pentru a crea o proiecţie 3D de ansamblu a subiectului filmat şi apoi forţează fiecare cadru să se muleze pe acea proiecţie. Prelucrarea aceasta se poate face doar pe o secvenţă filmată dintr-o bucată şi va decupa o porţiune îngustă din marginea clipului. Filmul va avea astfel o rezoluţie puţin mai redusă, însă va fi fluent. Clipul de mai sus vă va convinge. Aplicaţia creată de Adobe va fi disponibilă în aproximativ doi ani. Trebuie spus că dacă acest proiect va fi de succes, atunci Adobe va avea multe de cîştigat.
Glosar IT (Cookie, .com, Chat)
In conformitate cu Netscape, un cookie este un “mecanism general pe care conexiunile realizate dinspre partea server-ului il poate utiliza pentru a stoca si recupera informatii dinspre partea clientului”. Mai exact, un cookie este un fisier de date, cu dimensiune redusa, stocat in computerul dumneavoastra personal de catre anumite site-uri online vizualizate cu ajutorul programului de navigare Web. Acest tip de fisiere de date contine informatii pe care site-urile Web le pot utiliza pentru a urmari parole de acces, liste cu paginile online vizitate recent, precum si data la care ati accesat anumite locatii online.
1. O extensie de fisier utilizat in aplicatiile pentru PC, in special cele rulate sub sistemul de operare DOS (ex.: command.com, win.com).
2. Un tip de domeniu Web utilizat pentru locatii Internet, parte a entitatilor de afaceri sau comerciale (ex.: www.yahoo.com).
Acest termen generic defineste una dintre cele mai populare activitati desfasurate pe Internet. Cu ajutorul aplicatiilor software speciale, utilizatorii Internet pot accesa arii de discutii sau “spatii virtuale” unde pot comunica in timp real cu alte persoane din mediul Web. In timp ce mare parte din programele software permit utilizatorilor sa discute prin tastarea cuvintelor, o serie de aplicatii atribuie elemente tip “avatar” sau personaje 2D sau 3D pentru fiecare utilizator. Totodata, un numar important de aplicatii permit utilizatorilor sa discute in timp real cu ceilalti participanti, prin intermediul placilor de sunet.
15.07.2009
Popularitatea Twitter a crescut de 16 ori
Astfel, timp de un an (din mai 2008) bază de servicii a utilizatorilor a crescut cu aproape 1500%, sau 16 de ori. Şi în comparaţie cu luna aprilie a acestui an, popularitatea «Twitter» a mai crescut cu 7%. conform datelor companiei comScore, în luna aprilie a avut loc o creştere a audienţei extrem de mare: numărul de vizitatori unici au crescut cu 83% - până la 17 milioane.
Vestea bună pentru administraţia resursei este, de asemenea, faptul că utilizatorii au început să petreacă mai mult timp pe site: 17 minute 21 secunde pe zi. Acum un an, microbloggerii petreceau aici nu mai mult de 6 minute 19 secunde.
În prezent «Twitter» este unul din cele mai populare servicii de microblogging din lume, dar încă nu a început să aducă proprietarilor profit. Conform ziarului "New York Times», administraţia resursei, în prezent ia în considerare e-commerce ca o sursă de venit, şi deasemenea poate deschide pe baza serverelor lor o linie de servicii de magazine online.
În special, conform vorbelor lui Todd Chaffee, partenerul general de investiţii în fondul «Twitter», Institutional Venture Partners, utilizatorii resursului ar trebui să aibă posibilitatea nu doar de a se consulta reciproc cu privire la achiziţionarea de bunuri, ci şi a cumpara ceva de aici. Dl Chaffee de asemenea, a promis că, în viitorul apropiat pe «Twitter» este posibil să se includă opţiunea de filtrare a mesajelor în categorii. Pînă în prezent acest lucru îl pot face doar dezvoltatori externi.
14.07.2009
Google Chrome OS - Posibil deja în 2009
Despre dezvoltarea propriului sistem de operare gigantul de căutare Google a anunţat săptămâna trecuta. La baza Chrome OS, reamintesc, stă Linux kernel, sistemul de operare va fi capabil să lucreze cu procesoare construite pe microarchitecture x86, şi pe chipurile de producţie ARM care sunt în creşterea de popularitate.
Google deja lucrează cu mai multe companii din domeniul de dispozitive care pot folosi Chrome OS. Lista de parteneri Google include Acer, ASUS, Freescale, Hewlett-Packard, Lenovo, Intel şi Toshiba.
Google intenţionează să publice codul sursa a sistemului de operare mai aproape de sfârşitul acestui an. În jur de acel moment, poate fi demonstrat şi primul dispozitiv mobil bazat pe Chrome OS. Cel puţin, precum spune director executiv al Google, Eric Schmidt, în anul acesta se poate aştepta la o serie de anunţuri cu privire la mini-computere care lucreaza pe noua platformă software.
Cu toate acestea, pe piaţa netbook-urile cu sistema de operare, Chrome OS, cel mai probabil, nu vor apărea, înainte de 2010.
13.07.2009
Intel: Noi lucram cu Google asupra Chrome OS
Printre numele ce apar in acea lista se observa si numele producatorului ce procesoare Intel. Contactati de mai multe publicatii, cei de la Intel au confirmat acest lucru. Unul dintre reprezentantii companiei a declarat pentru presa: „Am tinut secreta implicarea in acest proiect, la care lucram impreuna cu cei de la Google de ceva vreme. Am intampinat cu bucurie directia in care se indreapta Google.”.
Michael Chen, directorul departamentului de vanzari al Intel, responsabil de zona Asia-Pacific, a declarat la randul sau ca: „Scopul Intel, pe termen lung, este acela de a oferi hardware pentru diferite produse care sa beneficieze de suport pentru orice sistem de operare existent pe piata.”. Tot el a spus ca: „In piata, competitia este intotdeauna benefica, domeniile in care aceasta exista fiind cele mai prospere, iar de pe urma acesteia, consumatorii fiind cei care au profitat intotdeauna”.
Intel a avut si un motiv in plus pentru a ajuta Google in dezvoltarea Chrome OS. Un numar destul de ridicat de netbook-uri, care se traduce prin majoritatea produselor de gen, include procesoare Intel Atom anunta Tom’s Hardware.
Lista partenerilor Google Chrome OS
Lista include furnizori de computere precum
În plus, parteneri Google au devenit dezvoltatorii de chips-uri pentru telefoane mobile
Google Chrome OS a fost deja menţionat ca principalul concurent al sistemelor de operare Microsoft Windows pe piaţă pentru netbook-uri, laptop-uri şi calculatoare desktop. Bazat pe Linux kernel - sistem de operare conceput în primul rând pentru utilizatorii de Internet activi. Primele livrăride netbook-uri cu noul sistem este de aşteptat, în a doua jumătate a anului 2010.
12.07.2009
Unix Tips & Tricks
Cod: |
$ cd - |
Cod: |
$ ls -l /usr/home/dmr/somefile $ vi $_ |
3. Pentru a determina ce program face dumping unui core fişier anonim, utilizeaza gdb:
Cod: |
$ gdb -core core [...] Core was generated by `a.out'. Program terminated with signal 6, Abort trap. [...] |
Cod: |
$ file core core: ELF 32-bit LSB core file of 'a.out' (signal 6) $ |
4. Doriţi să vă conectaţi în contul cuiva exact aşa cum au văzut-o ei atunci când au fac Log in. Atunci folosiţi-vă de "-" argument pentru su:
Cod: |
$ su - user |
Cod: |
$ ksh - $ bash - etc. |
Microsoft Office 2010: The Movie
Microsoft Office 2010 Is Coming .......
In incercarea de a avea o promovare cat mai agresiva si care sa implice numai elemente noi, Microsoft a lansat Office 2010: The Movie Trailer. Clipul este realizat de Traffik Filmworks si poarta semnatura regizorului Dennis Liu. Desi nu are nici o legatura cu ceea ce urmeaza sa aduca nou Office 2010, spotul publicitar imbina cu succes elemente din blockbuster-ul Matrix cu binecunoscute repere ale suitelor Office.
11.07.2009
Google scoate statutul de Beta de la Gmail
Modificarile aduse in acest timp sunt substantiale si au fost primite intotdeauna cu entuziasm:
- Chat integrat;
- Filtre antispam;
- Interfata disponibila in 53 de limbi;
- Interfata special creata pentru posesorii iPhone;
- GMail Labs;
- si lista continua inca…
Pentru nostalgici insa, echipa din spatele GMail a creat special o extensie Labs care sa permita oricand revenirea la vechiul beta.
Pentru utilizatorul obisnuit, miscarea celor de la Google nu inseamna foarte mult, deoarece ea nu aduce schimbari. In schimb acesta hotarire ofera un plus companiilor, care ar putea fi mai deschise la acceptarea unei alternative Google la serviciile pe care acestea le folosesc: mail, office, etc.
Pe langa GMail, stadiul de beta au parasit si urmatoarele Google Apps: Calendar, Talk, Docs.
10.07.2009
Kaspersky Antivirus 6 pentru serverele Linux
Intr-un comunicat de presa emis zilele trecute Kaspersky Lab a anuntat ca a inceput testarea versiunii beta a Kaspersky Antivirus 6 pentru serverele Linux.
Principala amenintare par sa fie programele de tip malware, care se infiltreaza in sistemul Linux, fara sa atace o anumita tinta.
Programele malware pentru Linux au capacitatea de a se infiltra în sistem fără a ţinti o componentă sau aplicaţie anume din cadrul unei reţele eterogene, aşa cum se întâmplă în cazul staţiilor de lucru pe care operează Microsoft Windows.
Conform aceluiasi comunicat, cei de la Kaspersky ii invita pe toti doritorii sa testeze antivirusul descarcand-ul gratuit de aici. Kaspesky Antivirus 6.0 va fi disponibil pentru toate versiunile de Linux, dupa cum se arata in acelasi comunicat.
KAV pentru Linux File Server 6.0 este compatibil cu toate versiunile de Linux disponibile în format 32-bit şi 64-bit, precum Red Hat, Fedora, SUSE, openSUSE, Debian GNU şi Ubuntu. De asemenea, noul antivirus suportă Novell Open Enterprise Server 2 şi Novell NSS, facilitând migrarea utilizatorilor Novell NetWare la noul sistem de operare.
Google Chrome OS - Date generale
Google Chrome OS va fi un sistem de operare pentru cei care îşi petrec mare parte din timp pe Internet . Pentru cei care folosesc în mod frecvent aplicaţii web şi care le preferă pe acestea în locul programelor de calculator clasice.
Nu trebuie să fii un geniu pentru a-ţi da seamă că Google Chrome OS va fi un sistem de operare controversat. Va fi preferat de cei care fac muncă de office şi îşi petrec toată ziua online şi va fi ţinta glumelor celor care nu vor găsi înlocuitor pentru Photoshop sau Nero pe Internet ori nu vor putea să joace Need For Speed.
Cum comentează Google
Google spune că Google Chrome OS va fi o extensie naturală a lui Google Chrome. Cu alte cuvinte browser-ul va fi sistemul de operare sau, invers, sistemul de operare va deveni un mare browser web care îşi va extinde tentaculele.
Fiind bazat pe Linux, era normal ca Google Chrome OS să fie un sistem de operare Open Source. Conform Google, Chrome OS va avea trei caracteristici definitorii: viteză, simplitate şi securitate.
Google Chrome OS va avea dimensiuni mici şi se va încărca rapid, spune Google pe blogul oficial. Interfaţa va fi minimalistă, ferită de efecte grafice speciale sau accelerare 3D.
Iniţial, Google Chrome OS va targeta netbook-urile. Primele netbook-uri cu Google Chrome OS vor apărea pe piaţă în a doua jumătate a lui 2010. Nu se va limita însă doar la netbook-uri, va putea rula bine mersi şi pe desktop-uri.
De la programe de calculator la aplicaţii online
Aşa cum era logic şi cum Google nu s-a ferit să ascundă, Google Chrome OS nu va fi un nou Windows. Programele sale vor fi aplicaţii online, nu programe standard. Totul la Google are legătură cu Internetul, nimic nu rămâne offline.
"The Web is the platform", au declarat cei de la Google. Asta înseamnă că orice aplicaţie construită pe baza tehnologiilor şi limbajelor de programare web va rula atât în Google Chrome OS, cât şi pe orice browser care respectă standardele web.
Aplicaţiile vor rula cel mai probabil independent. Fiecare va avea propria ei fereastră, întocmai programelor obişnuite. La fel de probabil vor exista shortcut-uri pentru lansarea aplicaţiilor. Abate un pic a Mozilla Prism.
Dezavantaje :(
Succesul lui Google Chrome OS va depinde de performanţele aplicaţiilor pe care utilizatorii le vor folosi. Din păcate, aplicaţiile online nu se pot compara deocamdată cu programele obişnuite. În comparaţie cu acestea din urmă, serviciile online sunt încă nepregatite pentru acesta.
Performanţele serviciilor online sunt limitate de tehnologiile pe baza cărora sunt construite. Sunt lente şi greoaie - în fond informaţiile vin de pe un server aflat de cele mai multe ori pe alt continent. Unde mai pui că pentru multe programe de calculator nu există şi nu vor exista prea curând alternative.
Google Chrome OS vei fi tot timpul dependent de conexiunea la Internet. Opţiunile îţi vor fi serios limitate când ve fi offline. Sigur, va fi implementat Google Gears, un instrument care ajută aplicaţiile online să poată fi utilizate parţial şi când nu există o conexiune la Internet.
Industria OS
Chiar dacă nu este un sistem în sensul clasic, Google Chrome OS este totuşi un sistem de operare şi va intra automat în concurenţă cu Windows. Deocamdată copilul de suflet al lui Bill Gates nu are de ce să-şi facă griji, nu va veni Google Chrome OS peste noapte să îi fure monopolul. Însă, Microsoft trebuie să realizeze că, mai devreme sau mai târziu, sistemul de operare se va muta online şi trebuie să fie pregătită.
Peste căţiva ani buni se va da o bătălie crâncenă între Microsoft şi Google pe segmentul sistemelor de operare. Din păcate pentru el, Google mai are de aşteptat până când Internetul va fi omniprezent, super rapid şi bineînţeles stabil.
Industria online nu are decât de câştigat din lansarea lui Google Chrome OS. Google nu face decât să grăbească lucrurile şi să-i încreţească fruntea lui Biil Gates care cu siguranţă regretă că nu a luat Internetul în serios când trebuia. De pe urma unui astfel de sistem de operare Internetul şi cei care investesc în el nu au decât de câştigat. Rămâne de văzut în ce măsură va avea de câştigat utilizatorul.
Google Chrome OS nu va rupe gura târgului când va fi lansat. Nici nu va detrona Microsoft din poziţia dominantă. De fapt, cred că Google Chrome OS vine cu mult înaintea vremii. Tehnologiile şi serviciile web nu sunt suficient de dezvoltate iar utilizatorii obşnuiţi nu sunt pregătiţi pentru o astfel de schimbare.
09.07.2009
Google Chrome OS ... ? (E oficial deja)
Ieri seara, in jurul orei 9 si jumatate, pe blog-ul oficial Google isi facea aparitia un post cu titlul „Introducing the Google Chrome OS”. Se vorbeste despre un sistem de operare, destinat in prima instanta netbook-urilor. Gandit pentru a fi rapid, simplu, cu o interfata intuitiva si cu o securitate sporita, Google Chrome OS va fi Open Source. Acesta este un proiect separat fata de Android. Daca Android a fost gandit pentru a fi folosit in special pe dispozitive mobile, smartphone-uri si netbook-uri, Chrome OS va putea fi folosit atat pe netbook-uri, cat si pe desktop-uri.
Codul sursa al viitorului sistem de operare va fi facut public undeva la sfarsitul acestui an, iar cei de la Google spera ca primele netbook-uri cu Chrome OS sa fie disponibile incepand cu a doua jumatate a anului viitor.
Imbucurator este faptul ca echipa celor de la Google sustine ca arhitectura securitatii sistemului de operare este gandita de la zero, si nu copiata de la concurenta. Se spera ca in acest mod viitorii utilizatori sa nu mai aiba probleme cauzate de virusi si malware.
In esenta, Google Chrome OS, este alcatuit dintr-un kernell Linux ce va sustine browser-ul Google Chrome impreuna cu un sistem modificat de afisare a ferestrelor. Cum platforma pe care se va baza este una web, toate aplicatiile construite pentru acest tip de platforma vor fi complet functionale. Cat despre dezvoltarea de noi aplicatii, echipa celor de la Google spune ca vor exista toate uneltele necesare pentru a facilita acest lucru. In plus, va exista compatibilitate cu toate celelalte sisteme de operare de pe piata, nefiind necesara crearea de versiuni distincte.
Detalii exacte despre ce va face si ce nu va face Google Chrome OS vom primi in aceasta toamna.
Windows 7 RC: 15 august ultima zi
Windows 7 este viitorul sistem de operare Microsoft ce aduce multe lucruri noi. Microsoft a pus pe servere versiunea RC de 2 luni si pentru public. Versiunea este GRATUITA si o puteti folosi pana in 1 iunie 2010.
Pentru a instala si rula corect Windows 7 aveti nevoie de urmatoare resurse PC:
1. Procesor 1 GHz sau mai mult.
2. 1 GB RAM pentru versiunea 32 bit si 2 GB RAM pentru versiunea 64 bit.
3. 16 GB spatiu liber pe HDD pentru versiunea 32 bit si 20 GB spatiu liber pe HDD pentru versiunea 64 bit.
4. Placa video cu suport DirectX 9 cu WDDM 1.0 sau mai nou.
Pentru a inregistra Windows 7 Release Candidate puteţi folosi una din următoarele keys:
Windows 7 RC 32 bit:
9JBBV-7Q7P7-CTDB7-KYBKG-X8HHC
KGMPT-GQ6XF-DM3VM-HW6PR-DX9G8
6JQ32-Y9CGY-3Y986-HDQKT-BPFPG
MM7DF-G8XWM-J2VRG-4M3C4-GR27X
MT39G-9HYXX-J3V3Q-RPXJB-RQ6D7
GPRG6-H3WBB-WJK6G-XX2C7-QGWQ9
MVBCQ-B3VPW-CT369-VM9TB-YFGBP
P72QK-2Y3B8-YDHDV-29DQB-QKWWM
MVYTY-QP8R7-6G6WG-87MGT-CRH2P
Windows 7 RC 64 bit:
KBHBX-GP9P3-KH4H4-HKJP4-9VYKQ
MVBCQ-B3VPW-CT369-VM9TB-YFGBP
GPRG6-H3WBB-WJK6G-XX2C7-QGWQ9
BCGX7-P3XWP-PPPCV-Q2H7C-FCGFR
Q3VMJ-TMJ3M-99RF9-CVPJ3-Q7VF3
6F4BB-YCB3T-WK763-3P6YJ-BVH24
MT39G-9HYXX-J3V3Q-RPXJB-RQ6D7
C43GM-DWWV8-V6MGY-G834Y-Y8QH3
6JQ32-Y9CGY-3Y986-HDQKT-BPFPG
De fapt una din ele o primiti random cand descarcati de pe site-ul oficial. Se poate inregistra si versiunea 32bit si cea de 64bit. Acestea sunt perfect legale si de unul din ele va veti loviti random daca descarcati Windows 7 de pe site-ul Microsoft.
Asa ca descarcati-l de pe site-ul oficial si bucurati-va de el aproape 1 an GRATUIT.
08.07.2009
A apărut VLC Media Player 1.0.0
VLC 1.0.0 is out!
VLC Media Player, unul dintre cele mai populare playere de conţinut multimedia (în special video) a ajuns în sfârşit la o cifră rotundă. VLC Player 1.0.0 include ultimele codecuri audio şi video pentru vizionarea filmelor HD, suportă noi formate de fişiere, îţi oferă un control mai fin asupra barei de rulare şi îţi permite personalizarea toolbar-urilor.În plus, VLC Player este capabil de înregistrare live de pe diferite surse (Live Recording ) şi are mai puţine bug-uri. VLC media player este un media player open source si software liber scris de proiectul VideoLAN.
Sase ani de "Second Life"
Linden Lab se ţine pe picioare de mai bine de 10 ani si sărbătoreşte deja a şasea aniversare pentru Second Life. Ar fi interesant să studiem de aproape rapoartele analistilor de la Next Up Research, să vedem cum o duce Linden Lab conform informatiilor oferite de ei. În primul rând poate vă întrebaţi dacă mai foloseşte cineva Second Life. Răspunsul este da, conform statisticilor de pe site-ul acestora, 1 milion de utilizaatori s-au logat în ultima săptămână.
Conform numărului de minute petrecute săptămânal pe Second Life, se pare că acestia au învins o mulţime de MMORPG-uri populare, printre care şi World of Warcraft, Civilisation IV.
Mai jos este valoarea estimativă a Linden Lab, alături de Second Life.
Deci deşi s-ar părea că stă pe loc, Second Life este foarte activă “pe interior”, lumea preferând-o în ciuda MMORPG-urilor precum World of Warcraft.
07.07.2009
Ochelari revoluţionari
Acesta va vedea nu doar la un maxim de 180 de grade ci şi în spate, fără efort, sub un unghi de până la 25 de grade în ambele părţi, evitând astfel coliziunea cu vehiculele conduse de şoferii neatenţi.
Tehnologia este similară cu cea întâlnită la construcţia farurilor de navigaţie de pe malurile apelor şi, concret, se bazează pe invenţia marelui fizician francez Fresnel. El a reuşit în preajma anului 1823 să creeze „lentilele Fresnel”.
Cu o deschidere foarte largă şi o distanţă de focalizare mică , aceste lentile făceau ca farurile să fie observate de la distanţe mult mai mari decât în cazul utilizării unor lentile simple. În plus, aveau şi avantajul de a fi extrem de compacte ca dimensiuni.
Pe aceste aspecte se bazează şi designerul american, care a avut în vedere toate detaliile. Se ştie că lentilele Fresnel diminuează claritatea, astfel că ele vor fi amplasate doar pe laturile extreme ale ochelarilor pentru a nu afecta vizibilitatea frontală a biciclistului.
Ochelarii s-ar putea dovedi utili nu doar sportivilor ci şi paznicilor sau celor care au nevoie de un plus la capitolul percepţie. Totul este ca Nike sau alt producător să ţină seama de acest concept şi să îl transforme în realitate. Tu ce zici? Cât ai fi dispus să plăteşti pentru aşa ceva?