Google Chrome OS va fi un sistem de operare pentru cei care îşi petrec mare parte din timp pe Internet . Pentru cei care folosesc în mod frecvent aplicaţii web şi care le preferă pe acestea în locul programelor de calculator clasice.
Nu trebuie să fii un geniu pentru a-ţi da seamă că Google Chrome OS va fi un sistem de operare controversat. Va fi preferat de cei care fac muncă de office şi îşi petrec toată ziua online şi va fi ţinta glumelor celor care nu vor găsi înlocuitor pentru Photoshop sau Nero pe Internet ori nu vor putea să joace Need For Speed.
Cum comentează Google
Google spune că Google Chrome OS va fi o extensie naturală a lui Google Chrome. Cu alte cuvinte browser-ul va fi sistemul de operare sau, invers, sistemul de operare va deveni un mare browser web care îşi va extinde tentaculele.
Fiind bazat pe Linux, era normal ca Google Chrome OS să fie un sistem de operare Open Source. Conform Google, Chrome OS va avea trei caracteristici definitorii: viteză, simplitate şi securitate.
Google Chrome OS va avea dimensiuni mici şi se va încărca rapid, spune Google pe blogul oficial. Interfaţa va fi minimalistă, ferită de efecte grafice speciale sau accelerare 3D.
Iniţial, Google Chrome OS va targeta netbook-urile. Primele netbook-uri cu Google Chrome OS vor apărea pe piaţă în a doua jumătate a lui 2010. Nu se va limita însă doar la netbook-uri, va putea rula bine mersi şi pe desktop-uri.
De la programe de calculator la aplicaţii online
Aşa cum era logic şi cum Google nu s-a ferit să ascundă, Google Chrome OS nu va fi un nou Windows. Programele sale vor fi aplicaţii online, nu programe standard. Totul la Google are legătură cu Internetul, nimic nu rămâne offline.
"The Web is the platform", au declarat cei de la Google. Asta înseamnă că orice aplicaţie construită pe baza tehnologiilor şi limbajelor de programare web va rula atât în Google Chrome OS, cât şi pe orice browser care respectă standardele web.
Aplicaţiile vor rula cel mai probabil independent. Fiecare va avea propria ei fereastră, întocmai programelor obişnuite. La fel de probabil vor exista shortcut-uri pentru lansarea aplicaţiilor. Abate un pic a Mozilla Prism.
Dezavantaje :(
Succesul lui Google Chrome OS va depinde de performanţele aplicaţiilor pe care utilizatorii le vor folosi. Din păcate, aplicaţiile online nu se pot compara deocamdată cu programele obişnuite. În comparaţie cu acestea din urmă, serviciile online sunt încă nepregatite pentru acesta.
Performanţele serviciilor online sunt limitate de tehnologiile pe baza cărora sunt construite. Sunt lente şi greoaie - în fond informaţiile vin de pe un server aflat de cele mai multe ori pe alt continent. Unde mai pui că pentru multe programe de calculator nu există şi nu vor exista prea curând alternative.
Google Chrome OS vei fi tot timpul dependent de conexiunea la Internet. Opţiunile îţi vor fi serios limitate când ve fi offline. Sigur, va fi implementat Google Gears, un instrument care ajută aplicaţiile online să poată fi utilizate parţial şi când nu există o conexiune la Internet.
Industria OS
Chiar dacă nu este un sistem în sensul clasic, Google Chrome OS este totuşi un sistem de operare şi va intra automat în concurenţă cu Windows. Deocamdată copilul de suflet al lui Bill Gates nu are de ce să-şi facă griji, nu va veni Google Chrome OS peste noapte să îi fure monopolul. Însă, Microsoft trebuie să realizeze că, mai devreme sau mai târziu, sistemul de operare se va muta online şi trebuie să fie pregătită.
Peste căţiva ani buni se va da o bătălie crâncenă între Microsoft şi Google pe segmentul sistemelor de operare. Din păcate pentru el, Google mai are de aşteptat până când Internetul va fi omniprezent, super rapid şi bineînţeles stabil.
Industria online nu are decât de câştigat din lansarea lui Google Chrome OS. Google nu face decât să grăbească lucrurile şi să-i încreţească fruntea lui Biil Gates care cu siguranţă regretă că nu a luat Internetul în serios când trebuia. De pe urma unui astfel de sistem de operare Internetul şi cei care investesc în el nu au decât de câştigat. Rămâne de văzut în ce măsură va avea de câştigat utilizatorul.
Google Chrome OS nu va rupe gura târgului când va fi lansat. Nici nu va detrona Microsoft din poziţia dominantă. De fapt, cred că Google Chrome OS vine cu mult înaintea vremii. Tehnologiile şi serviciile web nu sunt suficient de dezvoltate iar utilizatorii obşnuiţi nu sunt pregătiţi pentru o astfel de schimbare.