RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

01.07.2009

Glosar IT (DNS, Digital signature, Digital certificate)

DNS

Domain Name System - Sistemul numelor de domeniu In momentul in care trimiteti un mesaj e-mail sau directionati programul de navigare Web catre o adresa tip URL, sistemul numelor de domeniu traduce automat transcrierile alfanumerice in adrese Internet (serii de numere de tipul: 123.123.23.2). Acest termen face referinta la doua specificatii: conventiile de denumire a sistemelor-gazda si modul in care numele sunt alocate in mediul Internet.


Digital signature - Semnatura digitala

Semnaturile digitale constituie o metoda sigura in a dovedi autenticitatea unei persoane ce va trimite un oarecare document sau mesaj e-mail, cu avantajul ca ofera posibilitatea de a insera un cod special (amprenta digitala) in momentul semnarii, ce poate indica daca mesajul a ajuns intact la destinatie sau daca a fost alterat pe parcursul livrarii.

Semnaturile digitale sunt utilizate frecvent in combinatie cu aplicatii software de cifrare complexa, pentru a crea un canal de comunicare securizat, in care atat datele personale cat si identitatea va sunt protejate.

Digital certificate - Certificat digital

Un certificat digital reprezinta un fisier protejat prin parola de acces, ce include o varietate de informatii de tipul: numele si adresa e-mail a detinatorului de certificat digital, o cheie de cifrare ce poate fi utilizata pentru a verifica semnatura digitala a posesorului si perioada de validitate a certificatului digital. Autoritatile de certificare (CA) colecteaza informatii despre o anumita companie sau persoana fizica, eliberand ulterior un nou certificat digital.

Certificatele digitale sunt utilizate pentru autentificare online, similar modului de identificare cu ajutorul permisului de conducere sau al certificatului de nastere. Anumite tehnologii (SET, SSL si Authenticode) isi disputa in mediul Web piata online a certificatelor digitale.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.