RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

29.07.2009

Firefox 4 vine cu o nouă interfaţă

Firefox 3.5 nu a adus prea multe noutăţi pentru ochiul utilizatorului obişnuit. Versiunea 3.5 a însemnat îmbunătăţiri importante sub capotă, la nivelul motorului de randare şi al tehnologiilor folosite. Deşi acestea sunt aspecte foarte importante pentru un browser, producătorul trebuie să se îngrijească întotdeauna şi de interfaţă. De aceea, Firefox 4 va aduce schimbări majore din acest punct de vedere.

Deşi nu a trecut mult timp de când a fost lansat Firefox 3.5, cei de la Mozilla au început deja lucrul la Firefox 4. Ca o organizaţie care susţine şi reprezintă software-ul Open Source, Mozilla arată transparenţă încă din perioada în care Firefox 4 este în faşă. Inginerii de la Mozilla au publicat o serie de imagini cu Firefox 4 din care se vede clar o schimbare importantă la nivelul interfeţei.

Aero pentru Vista şi Windows 7

Primul lucru care se observă din aceste imagini este efectul de transparenţă. Acesta va fi vizibil pe sistemele de operare Vista şi Windows 7 şi îşi trage rădăcinile tehnologia Aero pe care cele două sisteme de operare o au la dispoziţie.

Toată partea superioară a ferestrei - tittle bar, bara de adrese şi bara de tab-uri - au acest afect de transparenţă. Şi, să recunoaştem, arată foarte bine.
Aromă de Google Chrome

Este evident că schimbarea de interfaţă realizată de Mozilla e inspirată din Google Chrome. Sunt o serie de elemente care trădează acest lucru. În primul rând eliminarea meniurilor clasice. Apoi, în stânga barei de adrese au rămas doar butoanele back şi forward. Şi nu în ultimul rând, colapsarea funcţiilor importante în două meniuri plasate în dreapta adresei de bare: Bookmarks şi Tools.

În ceea ce priveşte plasarea barei de tab-uri, Mozilla nu s-a decis încă ce abordare va alege. Întrebarea pe care şi-o pun inginerii americani este dacă să lase bara de tab-uri în locul unde se află acum sau să o ridice deasupra barei de adrese şi să elimine titlul ferestrei . A doua abordare este, din nou, inspirată din Google Chrome.

Personal aş alege a doua variantă. Iar justificarea alegerii stă în spaţiul vertical câştigat. Un argument contra ar putea fi distanţa mai mare pe care cursorul ar avea-o de parcurs pentru schimbarea tab-urilor. Asta n-ar fi o mare problemă pentru cei care folosesc combinaţiile de taste pentru schimbarea tab-urilor.

Un semn de originalitate totuşi din partea Mozilla este maniului Page plasat în partea stângă a barei de tab-uri. Cel mai probabil acest meniu va include diverse funcţii legate de tab-uri.

Firefox 4 este deocamdată în stadiu de proiect. Cei de la Mozilla testează diverse variante iar aceste imagini nu reprezintă neapărat produsul final. Este posibil să apară elemente noi sau să se renunţe la diverse meniuri ori butoane. Însă la efectul Aero aproape sigur nu se va renunţa. Un lucru este cert: dacă se va continua pe această direcţie Firefox 4 va fi cel mai elegant browser.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.