RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

25.02.2010

DARPA se joacă cu sunetul :)

Tot omul de rând are dreptul să viseze, însă DARPA visează constructiv. Visul agenţiei americane este să construiască un aparat de zbor capabil să transporte 5,4 tone pe o distanţă de aproape 17.000 km în două ore. Acesta este proiectul Falcon şi în ciuda tehnologiei actuale considerată foarte avansată, el este imposibil de realizat cu mijloace moderne. În aceeaşi familie de proiecte găsim şi Blackswift, un avion care ar trebui să atingă Mach 6 şi să folosească o pistă obişnuită. Clipul video de mai jos prezintă pe scurt acest proiect.

Revenind la visele DARPA şi viteza sunetului, un avion hipersonic nu poate fi construit aşa de uşor. În prima fază a proiectului vor fi lansate două aparate de zbor fără pilot. Ele vor atinge o anumită altitudine cu ajutorul unui rachete obişnuite şi apoi se vor îndrepta spre o zonă din oceanului Pacific cu o viteză de aproximativ 8.000 km/h. Resturile aparatelor vor fi recuperate cu ajutorul unei nave, iar datele înregistrate de cutiile negre vor fi folosite pentru continuarea proiectului. Prima lansare este programată pentru sfârşitul lunii aprilie, fiind amânată cu câteva luni. Şi proiectul Boeing X-51A despre care scriam anul trecut şi care ar fi trebuit să aibă primul zbor de test în decembrie a fost amânat. Cât de mult ne ajută pe noi, muritorii de rând, aceste proiecte? E greu de spus. Probabil că generaţia noastră nu va prinde primele aplicaţii comerciale ale zborurilor hipersonice.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.