RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

25.02.2010

Filmele 3D pot provoca oboseala vizuala


Dupa o perioada de lansari repetate in industria cinematografica de productii 3D, doctorii americani incep sa isi faca griji de efectele acestui tip de vizionare asupra corpului uman. Este stiut ca primele productii 3D au fost lansate in anii ’70 insa din motive necunoscute producatorii hollywoodieni au renuntat la ele. Dupa mai bine de treizeci de ani, productiile 3D au luat cu asalt din nou cinematografele in ideea ca acestea vor revolutiona industria. Primul abandon a venit din partea Japoniei care a interzis rularea acestor filme pana cand se va demonstra ca vizionarea lor nu afecteaza creierul uman.
Planurile producatorilor de la Hollywood par sa devina si mai incurcate dupa ce un doctor oftalmolog al Universitatii din Berkeley a declarat in presa locala ca vizionarea filmelor 3D poate duce la o oboseala accentuata a campului vizual uman si ca o parte dintre cei care urmaresc acest tip de productii pot fi afectati serios.

Conform doctorului citat, chiar si cele mai moderne tehnologii 3D pot provoca oboseala a ochilor dupa o perioada indelungata de vizionare.
Vestea buna este aceea ca producatorii de filme 3D au angajat in echipele de productie doctori si experti in efectele vizuale pentru a se asigura ca distractia este sigura. “Mesajul final este acela ca producatorii fac tot posibilul ca vizionarea filmelor 3D sa fie cat mai confortabila pentru ochi”, spune Martin Banks, oftalmologul Universitatii din Berkeley citat.

In viata reala, obiectele apar in forma lor naturala in 3D deoarece cei doi ochi umani transmit doua imagini usor diferite pe care creierul le transforma intr-o singura imagine de baza. Pe acelasi concept functioneaza si tehnologia 3D, cele doua imagini trimise catre noi, una pentru ochiul drept iar cealalta pentru ochiul stang. Ochelarii 3D ajuta ochii sa distinga care imagine este pentru fiecare ochi in parte.

Greul il duc ochii

Problema la tehnologia 3D este aceea ca imaginile par sa apara in fata ecranului sau la o distanta anume de ecran, iar oboseala vizuala survine din deoarece creierul uman incearca sa inteleaga in ce punct trebuie sa se concentreze pentru a surprinde imaginea transmisa.

Diferenta este aceea ca noi, in realitate, suntem obisnuiti sa ne concentram privirea pe un punct exact asupra unui lucru despre care noi stim ca se afla acolo sau asa ar trebui sa fie – de exemplu, ridicati un deget in fata ochilor si in scurt timp acestia se vor concentra asupra lui. In schimb, intr-un film 3D, daca efectul este ca o mana care apare din ecran si se intinde catre noi, creierul nostru trebuie sa inteleaga ca este necesar sa se focalizeze pe imaginea mainii din ecran, nu pe cea proiectata in exterior.

Asta inseamna ca ochii au nevoie de a face mici dar frecvente ajustari ale imaginii pentru a se focaliza corect in timpul rularii unui film 3D. Luat de exemplu o imagine 3D si priviti-o cu atentie, pentru scurt timp nu vor exista efecte insa dupa doua ore de vizionare a unui film care functioneaza pe aceleasi principii ochii dumneavoastra vor fi obositi.

Nu sunt motive de ingrijorare serioase

Chiar daca discutia a fost provocata chiar de ei, doctorii oftalmologi ai Universitatii din Berkeley sustin ca nu avem de ce sa ne facem griji atunci cand urmarim un film 3D si ca nu exista nici o dovada a faptului ca vizionarea acestui tip de productii poate afecta pe termen lung ochiul sau functiile creierului uman. De asemenea, Dr. Banks este sigur ca noile tehnologii de vizionare a filmelor 3D sunt mult mai prietenoase pentru ochiul uman decat cele aparute in anii ‘70 – ‘80.

Totusi, deoarece efectele 3D din filmele actuale sunt tot mai evoluate, doctorii cred ca este absolut necesar sa se studieze exact efectele acestora asupra ochilor si a creierului uman. Intr-un studiu realizat in 2008, persoanele care au urmarit filme 3D s-au plans de simptome moderate de oboseala a ochilor si dureri de cap aparute dupa vizionare.

Ca si o atentionare a doctorului Banks, toti cei care simt orice fel de disconfort in timpul vizionarii unui film 3D, o durere de cap de exemplu sau oboseala a ochilor, ar trebui sa scoata ochelarii 3D si sa lase ochii sa se relaxeze pentru o perioada.

De asemenea, toti cei ce au incheiat vizionarea unui film 3D ar trebui sa stea cateva secunde la finalul filmului si sa priveasca obiectele din jur pentru a readapta ochii imaginile 3D reale.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.