RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

03.02.2010

Riscuri ale retelelor sociale

Daca v-ati intrebat vreodata de ce nu va lasa sefu' sa stati pe site-uri sociale precum Facebook, cu siguranta ca existenta virusilor si a worm-ilor nu a fost unul dintre motivele la care v-ati gandit.

Multe companii insa au devenit vulnerabile dupa ce angajatii lor au fost victimele unor atacuri de spam si malware. Numarul acestor firme este in crestere, in 2009 inregistrandu-se cu 70% mai multe fata de 2008. Astfel, vulnerabilitatile din site-uri precum Facebook devin problema intregului departament de IT al companiei.

Exista o explicatie si o logica evidenta a canalizarii atacurilor prin intermediul site-urilor sociale. Obisnuiti sa facem schimb de materiale video si audio, de link-uri si de fotografii, suntem mult mai tentati sa dam click pe un link primit de la o persoana aflata in lista noastra de prieteni sau in lista unei persoane cunoscute.

Asa s-a ajuns ca aproape o treime in companiile intervievate de firma de securitate Sophos sa aiba probleme de malware de la site-uri sociale.

In acelasi timp, viermii informatici evolueaza. In 2009, un worm a fost dezvoltat pana la punctul in care si-a facut automat un cont pe Facebook, s-a imprietenit cu straini si a postat continut cu link periculos pe paginile acestora.

Evolutia uimitoare pe care a inregistrat-o nu se poate explica decat printr-o lipsa a unui sistem adecvat de protectie din partea lui Facebook si a unei atitudini riscante si de condamnat din partea utilizatorilor. Mai in gluma mai in serios, nu mai ramane decat ca viitorul vierme de pe Facebook sa isi faca si cont in Farmville si sa ne trimita zilnic cate un cadou gratuit.

Facebook nu este insa singurul site care ridica astfel de probleme. In aceasta categorie intra toate site-urile sociale, cu un risc mai mic sau mai mare in fuctie de numarul de utilizatori, atractia exercitata si sistemul de siguranta si protectie de care benficiaza.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.