RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

23.02.2010

Internetul ne face mai deştepţi ?

Un grup foarte mare de oameni de ştiinţă, peste 900, şi-au dat recent cu părerea în legătură cu modul în care Internetul ne afectează în prezent şi cu modul în care ne va afecta în următorii 10 ani. Concluziile acestora sunt neaşteptat de optimiste.

Trei sferturi din cei 900 au spus că Internetul are un efect pozitiv asupra inteligenţei umane. Două treimi dintre aceştia au susţinut chiar că cititul, scrisul şi în general capacitatea de înţelegere sunt îmbunătăţite datorită Internetului.

De asemenea, majoritatea oamenilor de ştiinţă au contrazis ideea care se vehiculează de câţiva ani încoace, conform căreia navigarea pe Internet ne-ar scădea puterea de concentrare.

O mică parte dintre cei întrebaţi au susţinut că uşurinţa cu care găsim răspunsuri pe Internet ne induce o anume "lene intelectuală" şi că în loc să gândim singuri, preferăm să căutăm răspunsul pe Internet. În altă ordine de idei, Google ne-ar cam face prosti.

Concluziile oamenilor de ştiinţă pe acest subiect sunt cel puţin relative. Să luăm de exemplu afirmaţia conform căreia Internetul ajută la îmbunătăţirea scrisului. Să fie oare aşa? Nu cumva gramatica este călcată în picioare de majoritatea celor care scriu sau comentează pe Internet? De câte ori nu am rămas şocaţi de felul în care pot scrie unii din semenii noştri?

În prezent, efectele pe care Internetul şi telefoanele mobile le au asupra utilizatorilor sunt subiecte extrem de controversate. Este însă prea devreme pentru a ne da seama de efectele secundare, eventual negative, ale acestora. Faptul că oamenii de ştiinţă susţin o idee, asta nu o face automat adevărată. Ne lipseşte deocamdată experienţa îndelungată a utilizării acestor tehnologii.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.