RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

19.02.2010

Silverstone HDDBOOST

Silverstone este un producator renumit de surse si carcase, produsele acestei companii facand parte din gama premium. Astazi compania uimeste lumea IT-ului printr-un produs care s-ar putea dovedi revolutionar pentru modul in care stocam si accesam datele. Ascensiunea rapida a SSD-urilor nu mai reprezinta un secret pentru nimeni, vitezele de scriere/citire, dar mai ales timpul de acces de care sunt capabile aceste dispozitive de stocare reprezentand probabil cea mai mare revolutie in acest domeniu de la aparitia hard-disk-urilor in format 3.5″. Din pacate, pretul per GB ramane momentan destul de ridicat, iar SSD-urile de mare capacitate sunt pe cat de rare pe atat de scumpe. Pe langa acest aspect, exista in continuare probleme legate de durata de viata / siguranta datelor, chiar daca producatorii lucreaza din greu pentru a remedia aceste probleme.

In aceste conditii, ce ne facem cu nevoia tot mai acuta de spatiu de stocare, nevoie accentuata de rata de penetrare a conexiunilor internet de mare viteza, si prin urmare de cantitatea uriasa de materiale video, audio, sau foto care ne acapareaza incet, dar sigur, hard-disk-urile? Desigur, un SSD folosit pentru sistemul de operare si un HDD de minim 1TB pentru stocarea datelor reprezinta o solutie de succes in acest moment, din ce in ce mai multi utilizatori orientandu-se spre asemenea solutii. Cu toate acestea, desi vom simti un spor considerabil de performanta in utilizarea zilnica a PC-ului, lucrul cu cantitatile mari de date disponibile pe unitatea de stocare (HDD) se va desfasura cu aceeasi viteza ca si pana acum. Si dupa cum am vazut, noul standard S-ATA 3 nu aduce un spor considerabil de viteza pentru unitatile de stocare mecanice, deci nu de aici vine solutia.

Ei bine, in asteptarea unor SSD-uri de 512GB / 1TB cu un pret/GB comparabil cu cel al HDD-urilor, cei de la Silverstone propun o solutie foarte interesanta prin combinarea avantajelor celor doua tehnologii. Astfel, Silverstone HDDBOOST este un dispozitv ce poate fi montat intr-un bay de 3.5″ al carcasei si care poate adaposti un SSD de 2.5″. Evident, nu acest aspect il face interesant, ci faptul ca permite realizarea unei conexiuni mai “speciale” intre HDD si SSD cu ajutorul unui controller Waremax Sata Link. Conexiunea realizata cu ajutorul acestui controller transforma SSD-ul intr-o memorie cache uriasa, in care datele sunt scrise inainte de a fi stocate pe HDD. In acest fel, intreg ansamblul SSD / HDDBOOST / HDD este privit de sistemul de operare ca o unitate de stocare unica, capacitatea acesteia fiind data de hard-disk-ul folosit, in timp ce o parte din viteza de scriere / citire a datelor este data de tipul SSD-ului folosit.


Desigur, ideea de a avea la dispozitie capacitatea de stocare a unui HDD si viteza unui SSD este absolut incantatoare pentru orice utilizator de PC, insa nu sunt absolut convins ca acest lucru este posibil pe deplin. Fac aceasta afirmatie deoarece unele probleme de natura tehnica nu sunt in perfecta concordanta cu ceea ce afirma oficialii Silverstone. Astfel, acestia se lauda cu un spor de viteza considerabil fata de un HDD clasic, dar si cu prelungirea capacitatii de viata a SSD-ului. Personal, nu vad cum putem obtine viteza unui SSD in momentul in care capacitatea acestuia de stocare este depasita iar datele sunt transferate pe HDD. Desigur, scrierea datelor pe unitatea de stocare SSD / HDDBOOST / HDD va beneficia de viteza SSD-ului, la fel si citirea datelor atat timp cat acestea mai sunt inca stocate pe SSD. Ce se intampla insa in momentul in care datele sunt stocate pe HDD? Viteza ansamblului de stocare va fi exact viteza acestuia. De asemenea, ce se intampla atunci cand datele sunt transferate de pe SSD pe HDD? Cum se realizeaza acest transfer si in ce moment al operatiunii de citire/scriere? Cum este prelungita durata de viata a SSD-ului, tinand cont ca acesta va fi utilizat mai intens pe post de memorie tampon intre HDD si sistemul de operare decat ar fi utilizat daca ar fi unica unitate de stocare in sistem? Cum se sincronizeaza datele in momentul initializarii sistemului de operare si cat dureaza aceasta operatiune? Aceste intrebari raman fara raspuns pana la aparitia primelor teste cu acest dispozitiv, si trebuie sa spun ca desi ideea este buna, nu sunt convins ca putem vorbi despre o implementare pe scara larga a acestei solutii pana cand intregul proces de functionare al acestui dispozitiv nu este inteles pe deplin. Mai mult decat atat, primele teste realizate in decursul acestei luni de un entuziast de pe forumul VR-Zone ne indica faptul ca timpul de acces nu este imbunatatit semnificativ, iar viteza de citire a datelor este foarte ridicata doar atunci cand acestea sunt stocate pe SSD, nu pe HDD.



Cu totii ne dorim sa beneficiem de avantajele aduse de SSD-uri pastrand in acelasi timp capacitatile de stocare uriase si preturile mici ale hard-disk-urilor actuale, insa solutia optima pentru a rezolva aceasta problema nu este in acest moment evidenta. Daca solutia celor de la Silverstone va fi sau nu un succes vom vedea in momentul primelor teste mai amanuntite precum si in urma feedback-ului oferit de primii utilizatori. HDDBOOST va fi disponibil incepand cu data de 19 Februarie pentru un pret recomandat de aproximativ 33 Euro, asa ca ma astept sa vedem primii utilizatori cat mai curand. Reducerea costurilor de fabricatie pentru SSD-uri, odata cu implementarea unor procese de fabricatie mai eficiente ar putea accelera rata de penetrare a SSD-urilor in randul consumatorilor odata cu ieftinirea acestor dispozitive. Pe de alta parte, nevoia acuta de spatiu de stocare, precum si obtinerea unor capacitati inimaginabile pentru HDD-uri in urma implementarii unor tehnologii de ultima generatie s-ar putea sa aiba ca efect prelungirea convietuirii pe piata a celor doua tipuri de unitati de stocare cu mult mai mult decat ne asteptam in acest moment. In aceste conditii, un dispozitiv precum HDDBOOST s-ar putea bucura de un succes urias, insa numai in conditiile rezolvarii eficiente a problemelor adreste putin mai sus.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.