RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

24.12.2009

Intel Atom D510 şi D410

Când a anunţat platforma Pine Trail , Intel a dat de înţeles că vrea să nu mai vrea să împartă piaţa netbook-urilor cu altcineva. Integrând controller-ul de memorie şi placa grafică în procesor, Intel a vrut să facă inutilă platforma Nvidia Ion. Un site german a reuşit să pună mâna pe primele plăci miniITX cu noile procesoare Atom Pineview şi le-a pus la treabă. Deşi testele realizate nu sunt chiar atât de variate cum ne-ar fi plăcut, ele ne permit să ne facem o idee în legături că cu performanţele viitoarelor netbook-uri.

Cele două plăci testate au fost Intel D510MO şi D410PT, prima fiind dotată cu procesorul dual core, iar cea de-a doua cu cel single core. În Windows 7, ele au obţinut indexurile de 3,4 şi 2,3, în comparaţie cu cel de 3,2 al platformei cu actualul dula core N330. În 3DMark03, placa video GMA3150 din cele două procesoare obţine sub 900 de puncte, faţă de cele 4200 ale platformei Nvidia ION. Scorul din PCMark05 al sistemelor cu Pineview este la rândul lui sub cel al soluţiei menţionat anterior. Singurul test în care D510 şi D410 ies deasupra oricărei alte soluţii cu Intel Atom este SuperPI.Testele integrale le găsiţi în acest fişier PDF.

În ceea ce priveşte consumul, comportamentul platformei Pine Trail nu este chiar aşa de bun cum ne-am imaginat. În idle sunt consumaţi 26 W, iar sub încărcare se atinge un nivel maxim de 33 W. O platformă cu Intel N330 şi Nvidia ION consumă 25 W şi respectiv 35 W. Vestea bună este că Nvidia nu vrea să se lase dată afară de pe această piaţă şi pregăteşte ION 2. Aceasta va fi doar un chipset grafic, deoarece procesoarele Pineview nu mai au nevoie de un northbridge. Pe de altă parte, Nvidia ION 2 va putea funcţiona împreună cu viitoare generaţie de procesoare VIA Nano, despre care se spune că ar fi mult mai performante decât Intel Atom. Lucrurile încep să redevină interesante în segmentul netbook-urilor.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.