RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

23.12.2009

TIR-ul transparent – un concept de la Art Lebedev

Şoferii ştiu ce înseamnă să mergi în spatele unui TIR pe o şosea care şerpuieşte, cu o singură bandă pe sens. Art Lebedev are o soluţie pentru această problemă şi aceasta este conceptul Transparentius. Se fixează o cameră video în partea din faţă a vehiculului de transport, iar imaginile capturate de ea sunt afişate pe uşile din spate ale remorcii. Camionul devine astfel transparent, permiţând şoferului din spatele său să-şi calculeze mult mai uşor manevra de depăşire sau să prevadă eventualele frânări bruşte.

Parcă totul sună prea frumos ca să fie adevărat. Ruşii de la Art Lebedev sugerează folosirea un sistem de retroproiecţie pentru uşile remorcii, însă aceasta implică spaţiu mai mult în interior şi unele costuri deloc neglijabile. Un proiector destul de performant pentru a afişa o imagine vizibilă în lumină naturală puternică este foarte scump. Partea rigidă a uşilor ar trebui să fie în interior deoarece panourile interioare nu pot fi construite din altceva decât ecran de retroproiecţie. Luminozitatea ar putea fi ajustabilă pentru un ciclu complet zi-noapte, însă farurile puternice ale celorlalţi participanţi la trafic ar putea reprezenta o problemă în plus pentru vizibilitatea imaginii. În concluzie, apreciem ideea, însă nu o vedem implementată în viitorul apropiat.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.