RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

13.12.2009

Reţele GSM cu securitate slabă

Când am prezentat puţin mai în detaliu reţelele GSM, am spus că algoritmul de criptare al convorbirilor A5/1, folosit acum de o mare parte din operatori, este destul de controversat în privinţa securităţii. Încă de la introducerea sa au fost mai multe voci care au susţinut că o cheie pe 64 de biţi nu este destul de puternică. Cum în ultimii ani puterea de calcul brută a PC-urilor a crescut destul de mult, ajutată de procesarea cu ajutorului plăcii video, posibilitatea de-a sparge codul a crescut foarte mult. Pentru a atrage atenţia asupra acestui fapt, firma de securitate H4RDW4RE din California a demarat un proiect pentru a compromite standardul A5/1 folosit de aproape 3 miliarde de abonaţi la nivel global.

Pentru acest proiect, firma are nevoie de voluntari care să-şi pună calculatorul la dispoziţie pentru procesarea datelor necesare spargerii codului. Scopul proiectului, în viziunea celor care l-au demarat, este să convingă operatorii de telefonie mobilă să schimbe tehnologia de criptare a convorbirilor. Datele necesare pentru spargerea algoritmului A5/1 pot ajunge la 128 PB (petabytes), adică 128.000 TB şi procesarea lor ar dura 100.000 de ani cu un singur PC. Proiectul va comprima aceste date până la 2-3 TB, ce pot fi procesaţi în aproape trei luni cu 80 de calculatoare personale. Problema algoritmului de criptare nu este singura cu care se vor confrunta cei care vor să asculte convorbirile. Interceptarea undelor radio aferente nu este nici ea foarte uşoară, însă este realizabilă.

În locul algoritmului A5/1 ar putea fi implementat mai noul A5/3, folosit de reţelele UMTS. El foloseşte o cheie pe 128 de biţi ce nu ar putea fi spartă cu tehnologia actuală într-un timp acceptabil. Aplicaţii de ascultare a convorbirilor sunt vândute în prezent de către diverse companii unor agenţii guvernamentale şi utilizatorul de rând ar putea fi interesat în mod direct de politica operatorilor de telefonie mobilă. Cei de la compania H4RDW4RE susţin că schimbarea criptării ar putea însemna şi schimbarea antenelor GSM, aducând costuri în plus operatorilor.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.