RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

18.01.2010

10 lucruri importante despre Windows 7 vs Windows XP

1.Instrumentele de implementare sunt mai bune (Microsoft Deployment Toolkit)

Toate instrumentele de implementare ale Windows 7 pot fi cam confuze, asa ca daca ai de gand sa le folosesti solutia este downloadarea „Microsoft Deployment Toolkit 2010”. Este un pachet de „instrumente” gratuit, care are resurse pentru ajutor, mai multe scripturi utile, scenarii si exemple sau console.

Windows 7 poate fi implementat utilizand instrumentele gasite in cea mai recenta versiune a „Windows Automated Installation Kit” sau WAIK, iar downloadul gratuit cuprinde ca solutii de implementare:

ImageX – pentru capturarea, montarea si aplicarea imaginilor instantanee folosind noul format de imagine „WIM”.

System Image Manager, folosit pentru crearea de „fisiere raspuns” nesupraveheate, in situatii in care ai nevoie de ceva mai multa flexibilitate dar nu vrei neaparat sa creeze fisiere multiple de imagine.

Deployment Image Servicing and Management sau „DISM”, care iti ofera posibilitatea de a adauga noi drivere de sistem, pachete de limba si actualizari ale sistemului de operare unei imagini deja existente.

User State Migration Tool sau „USMT”, o functie cu care utilizatorii avizati sunt familiarizati de mai multi ani, si care ajuta la migrarea informatiilor unui profil de utilizator catre alt sistem.

Daca implementarea prin retea nu este asa de comoda exista bineinteles si posibilitatea implementarii „clasice” cu ajutorul mediilor optice, memorii flash sau hard-discuri externe.

Formatul WIM este deosebit pentru ca este bazat pe fisier mai degraba decat pe sectorul de baza, ceea ce inseamna ca poti reface o imagine a sistemului fara sa fie nevoie de distrugerea integrala a datelor de utilizator existente deja pe acel sistem.

Deasemenea, WAIK include tot ce ai nevoie pentru a crea imagini de boot folosind „WinPE” (Windows Preinstallation Environment – sau mai exact grafica pornita in momentul in care se incepe o instalare curata a Windows 7).

2.Instrumentele exista pentru a ajuta la compatibilitatea aplicatiei

In fiecare sistem operational de migrare apar provocari legate de compatibilitatea aplicatiilor si intr-adevar acesta este motivul numarul unu pentru care cele mai multe companii nu fac upgrade-uri la sistemul de operare in momentul in care un al sistem apare pe piata.Windows 7 este foarte apropiat de Vista in ceea ce priveste designul de baza. Aplicatiile Vista ar trebui sa mearga bine pe Windows 7, dar pentru aplicatiile destinate XP-ului ar cam fi ceva de lucru.

O potentiala zona de interes este User Account Control (sau UAC), o trasatura a Longhornului in care daca nu te loghezi ca Administrator nu obtii suficiente privilegii atunci cand incerci sa efectuezi o sarcina care cere expres drepturi de Administrator.

Microsoft a furnizat unele instrumente pentru asistarea companiilor in obtinerea unor aplicatii care sa ruleze pe Windows 7. De exemplu, capabilitatea de a „imita” Windows 7 (valabil doar pentru versiunea Professional si Ultimate), la care se ajunge prin combinarea a doua „tehnologii”: Virtual PC si „Windows XP Mode” – ambele fiind optionale trebuind sa fie descarcate ulterior de catre cei interesati.

Microsoft a decis ca ar fi bine sa furnizeze un sistem XP virtual unde utilizatorii Windows 7 pot rula aplicatii care refuza sa functioneze satisfacator cu Windows 7 „standard” iar aceasta functionalitate este pusa in categoria „ultima instanta”: atunci cand orice operatiune, inclusiv modificarea parametrilor din tabul compatibilitate al fisierului exacutabil nu functioneaza foloseste cu incredere „Windows XP Emulation Mode”.

Nu este cea mai eleganta solutie pentru ca virtualizezi un intreg sistem de operare complet functional doar pentru a rula o aplicatie, insa este singura varianta in unele cazuri.

Pentru a folosi „Windows XP Mode” trebui sa te asiguri intai ca sistemul tau are suport pentru virtualizare (placi de baza cu suport Intel-VT sau AMD-V), ceea ce nu ar trebui sa fie un impediment major, deoarece marea majoritate a placilor de baza/sistemelor aparute mai recent au aceste tehnologii integrate.

Application Compatibility Toolkit sau „ACT” este un download „cu greutate” care ofera o baza de date pentru Serverul SQL, un numar de evaluatori de compatibilitate si un mecanism de implementare „shims” ce poate imbunatati abilitatea aplicatiilor de a lucra cu Windows 7. Este bine sa ai de a face cu asa ceva insa rezerva-ti timp pentru a invata. Chiar daca nu poti crea shim-uri care pot face ca orice aplicatie sa functioneze cu Windows 7, evaluatorii te pot ajuta prin punctarea unor probleme specifice de compatibilitate, care te lasa sa alegi daca vrei sa ai fisiere „usoare” si registrii de securitate pentru obtinerea unei compatibilitati mai bune.

App-VApplication Virtualization” cunoscut pana acum sub numele de „SoftGrind” este parte a ceea ce compania din Redmond denumeste „Microsoft Desktop Optimization Pack” sau MDOP. Tehnologia aceasta permite organizatiilor sa suporte mai multe versiuni dintr-o aplicatie intr-un mediu virtual aplicat la versiunea specifica. Din cauza ca aplicatiile nu sunt niciodata instalate se desfasoara ca un serviciu virtual, prin urmare nu pot intra in conflict intre ele.

3.Securitatea este mai buna

Nu exista dubii pentru mine ca Windows 7 este substantial mai sigur decat Windows XP, depinde numai de tine cat de mult alegi sa folosesti din serviciul de securitate al lui Windows 7, dar multe dintre aceste imbunatatiri sunt non-invazive deci foarte „tolerabile”.

Microsoft a restrans listele de acces de control la fisierele de sistem, multe dintre ele nepermitand dreptul de modificare administratorilor de sistem. Acesta este inca un pas inainte pe care Microsoft il face pentru a ridica gradul de dificultate pentru suprascrierea, inlocuirea sau actualizarea fisierelor de sistem din afara gestionarii „patch” si scenariilor Service Pack.

User Account Control sau UAC reprezinta un efort de a impiedica programele neautorizate capabile sa aduca rapid si pe scara larga daune sistemelor. Un design bine intentionat, dar din pacate confirmarile prompte sunt enervante pentru administratori sau pentru utilizatorii „avizati”. Microsoft a incercat sa il faca mai usor de utilizat oferind un control de tip slide cu patru trepte de setare, dintre care doua nu sunt recomandate oferind foarte putine imbunatatiri. Setarile de „Group Policy” pentru „UAC” sunt putin schimbate fata de sistemul Windows Vista. Cand te uiti la aceasta capabilitate considera ca o poti porni si opri pe baza „OU”. Poti deasemenea sa o dezactivezi pentru „Organizational Units” care contine conturi ale persoanelor care utilizeaza mereu sarcini administrative.

De asemenea, aminteste-ti ca nu se integreaza cu „command prompt” asa ca daca ai de gand sa faci ceva care iti cere drepturi de administrator ruleaza optiunile din meniul context CMD cu „Run as Administrator”.

Remote Desktop Connection” este un instrument ce a devenit cunoscut in urma cu multi ani, dar pentru Windows 7 nu este suficient de sigur. „Server Authentication” iti ofera un pas de verificare ce iti garanteaza conectarea la PC-ul corect; este valabil doar cu alte sisteme de operare „Longhorn” iar sistemele de avertizare risca sa devina enervante daca trebuie sa te conectezi des la „Server 2003” sau la sistemele cu Windows XP. Din fericire comportamentul „Remote Desktop Connection” poate fi controlat prin „Group Policy”.

BitLocker este o tehnologie criptata full-volum care uneste hard-discul cu chipul de pe placa de baza TPM (Trusted Platform Module). Impactul sau asupra performantei I/O este minima si a demonstrat ca este o tehnologie robusta inca de la introducerea sa in Vista. Iti cere minimum doua partitii dar asta este acum setarea default din Windows 7. Windows 7 extinde tehnologia BitLocker si la drive-uri portabile externe, intr-o varianta numita „BitLocker-to-Go”.

AppLocker” nu este nici el ceva inovator, fiind cunoscuta pana acum ca „Software Restriction Policies” care a existat in versiuni mai vechi ale Windowsului. Aceasta este o metoda la indemana pentru programe „blacklist” care creeaza suport, performanta sau probleme de stabilitate pentru mediul tau software.

4.Instrumentele de administrare sunt mai sofisticate

Unul din aspectele bune ale lui Vista a fost dus mai departe catre Windows 7, acesta fiind un set de instrumente mai sofisticat pentru administrare. Asa zisul „Administrative Tools” foloseste interfata MMC cu designul clasic cu cele trei panouri.

Event Viewerul” a devenit substantial mai informativ, cu mult mai multe loguri, multe dintre ele aparand la rubrica „Application and Services Logs”. Cu siguranta acolo nu vei folosi toate aceste loguri, in special cele denumite „Operational”, dar e bine sa existe acolo. Noul log dedicat evenimentelor „Group Policy” este un avantaj in fata lui Windows XP care functioneaza cu greutate in USERENV.LOG. Acum este usor sa copiezi un fisier XML care contine detalii despre evenimente, si poti acum crea „event collector” care poate strange evenimente specifice de la calculatoarele cu surse multiple si poate sa le depoziteze intr-un singur loc – de obicei in „ForwardedEvents”.

Reliability Monitor” este un instrument util in evaluarea impactului instalarii si dezinstalarii software-ului. Acest instrument este un pic cam greu de gasit; este in noul „Action Center” pe care il poti accesa de la bara de activitati (taskbar) a sistemului de notificare de langa ceas. (mi se pare foarte ciudat ca acest instrument nu este in consola Computer Management). Deschide „Action Center”, da click pe bara „Maintenance” ca sa iti apara continutul ascuns, apoi click pe „View Reliability History”. Poti vedea un an intreg de evenimente stocate, atat grave cat si informationale si poti vedea un grafic cu toate aceste evenimente care au afectat fiabilitatea generala a sistemului. Poti salva rapoartele intr-un fisier XML si daca esti si ambitios fa un pic de programare si aduna toate datele de reabilitare din mai multe PC-uri.

Mai sunt si alte exemple de instrumente administrative extinse sau actualizate, dar acestea ar fi de ajuns pentru a-ti face o idee ca odata cu Windows 7 ai mai multe unelte decat inainte si sunt mult mai capabile si informative decat in versiunile precedente de Windows.

5.Poti face Windows 7 sa arate ca Windows XP

Oricare administrator isi face griji de eventualul feedback negativ al utilizatorilor odata cu schimbarea interfetei sistemului de operare. Pentru organizatiile care fac saltul direct de la XP la Windows 7 aspectul este considerabil diferit intre versiuni. Exista acum o caseta de cautare in timp real la meniul „Start”; Taskbarul poate arata acum incarcat si „prins” dar cu aplicatii neincarcate (care personal mi se par chiar confuze); este un concept schimbat, nou al „Library” care consta intr-o colectie de documente relationate dar imprastiate in diferite foldere; panoul de control al retelei a avut de-a face cu o schimbare radicala iar stilul lui Windows Explorer s-a inspirat foarte mult din designul de Windows Vista.

In timp aceste „noutati” pot deveni obisnuite insa se poate, pentru a usura tranzitia sa se dea un aspect asemanator cu al Windowsului XP: prin Group Policy se poate seta stilul vizual al desktopului astfel incat sa semene cu clasicul „Luna” de la XP, si deasemenea se pot schimba aspectele „butoanelor” de la „Control Panel” „Start” si „Taskbar” din multimea de modele presetate in sistem.

6.Windows 7 este mai rapid

Una din criticile majore aduse lui Windows Vista a fost legata de viteza cu care efectua sarcini relativ simple: performanta la copierea fisierelor era uneori foarte slaba, dar Windows 7 a progresat foarte mult in ceea ce priveste acest aspect. Se instaleaza si porneste foarte repede, ajutat foarte mult de serviciul „Delayed Start” care nu porneste decat serviciile esentiale functionarii calculatorului, celelalte fiind pornite in momentul in care sunt necesare. Performanta la copierea fisierelor de dimensiuni mari este mult imbunatatita insa momentan sunt cateva intarzieri stranii in timpul activitatilor „obisnuite”.

Windows 7 foloseste mult mai eficient procesoarele multi-nucleu decat Windows Vista.

Daca sunteti un magazin care foloseste XP-ul si ati trecut la Vista in mare parte datorita problemelor de performanta,uitati-va mai atent la Windows 7 si faceti unele analize comparative. Il gasesc a fi un interpret vioi, in special atunci cand cand doriti toate caracteristicile „infrumusetate”din interfata de utilizator (totul este glisant, animat sau dispare etc.), fiind sigur ca defragmentarea disk-ului este setata pe sensibil, si fixand marimea fisierului pe pagina la 300% din RAM-ul instalat. Daca crezi ca interfata transparenta AERO contribuie mult la experienta utilizatorului, o poti opri in favoarea castigurilor suplimentare de performanta. Cu acest sistem de operare, cred ca vei fi mai ingrijorat de performanta software-urilor anti-malware si anti-spyware decat de el in sine. Nu am simtit nevoia de a cerceta lista de procese pentru a gasi functii la care trebuie sa renunt, asa cum faceam frecvent cu Vista.

Poti folosi informatiile despre performanta din control panel pentru a vedea valorile relative de performanta ale subsistemelor majore date PC-ului. Dintr-un motiv ciudat, Microsoft insista in calcularea „scorului de baza”ca cel mai scazut scor dintre componente, dar pentru aplicatiile business evaluarea graficii AERO este cam nefolositoare, asa ca te poti uita la media ponderata a procesorului, memoriei, si scorurile discului pentru a obtine o figura mai relevanta.

7.Applet-urile sunt mai bune

Sunt bucuros sa spun ca Windows 7 a dat applet-urilor non - Media Player culori proaspete si, in unele cazuri, revizii structurale reale.

WordPad-ul a devenit un instrument utilizabil de cuvinte perfect pentru studenti si profesionistii care nu au nevoie de trasaturi extravagante; chiar „se simte”ca si aplicatiile Office 2007 au devenit mai prietenoase.

Calculatorul include acum cateva capabilitati foarte practice, ca unitati de conversie si chiar unele caracteristici pentru programatori si staticieni.

Paint-ul nu mai este total rusinos (cu toate ca tot ii mai lipsesc cele doua capabilitati pe care le folosesc cel mai mult, adica contrastul si luminozitatea).

Snipping Tool este un avantaj pentru persoanele care creeaza documente pentru ca te poate ajuta sa faci instantanee partiale sau complete ale ecranului foarte usor

Update-ul programului de back-up pentru Windows 7 nu este perfect insa; de exemplu, nu suporta backup-uri de retea decat daca rulezi Professional, Ultimate sau Enterprise. Dar poti alege acum fisiere sau dosare individuale pentru backup, nu ca in Vista, intrumentele fiind chiar rapide.

Daca ai de gand sa incluzi applet-urile intr-un sistem de operare, fa-le mai usor de utilizat si utile. Microsoft a facut treaba buna cu acestea, asa ca organizatiile vor dori sa fie sigure ca utilizatorii stiu despre asta, incluzand cateva ”pregatiri de cunoastere ale applet-urilor” („applet awarness training”) ca o parte din planul de migratie.

8.Multe dintre noile setari Group Policy se aplica numai la Longhorn

Toti iubesc abilitatea de a-si croi propriul circuit „Active Directory” cu „Group Policy”. Este una dintre cele mai bune trasaturi ale AD-ului. Si Windows 7 lucreaza cu setari „Group Policy” care nu erau disponibile cu XP. Intelege doar ca multe dintre aceste setari nu se aplica la XP. (Cand ai dubii, te poti uita la nota „Supported on”de la editorul „Group Policy” cand urmaresti o setare specifica).

Iata o proba:

Power management este o zona de interes major pentru companiile cu multe desktop-uri sau PC-uri mari (Laptop-urile au tendinta de a consuma mult mai putina energie, si deasemenea au au mai multa tehnologie power-saving integrata in design-ul lor).

Device management-ul este alta zona „fierbinte”. Operatiile de sistem Longhorn includ setarile „Group Policy” care permit sau nu permit instalarea dispozitevelor bazate pe identificatorii „Plug-and-Play”. Ar putea lua un pic de cautare si experienta pentru a dibui identificatorii corecti – „Device Manager” este de ajutor aici - dar nu poti exercita mai mult control asupra dorintei altora de a instala diferite aplicatii.

Setarile „Diagnostics” te lasa sa specifici ce lucruri ai vrea ca Windows 7 sa faca daca detecteaza probleme la hard-disc.Windows 7 include cateva noi capabilitati de diagnosticare care nu erau prezente la XP.

Preferences” este o categorie noua a setarilor „policy” care nu sunt chiar puse in aplicare ci doar aplicate, ceea ce inseamna ca utilizatorii le pot inversa, nu ca „adevaratele”setari „Group Policy”. Poti chiar implementa setarile Preferences la sistemele XP si Server 2003, dar trebuie sa instalezi mai intai „extensiile client-side”(Sunt gratuite). „Preferences” mai contine cateva setari pentru control panel si user enviroment care inainte nu puteau fi efectuate la nivel central – incluzand, printre altele, „Power Settings”.

De asemenea, poti avea multiple „Group Policy Objects”, nu ca la XP, care are doar una.

Pentru mai multe detalii legate de capabilitatile „Longhorn Group Policy”, uita-te pe „Windows Group Policy Resource Kit” de Derek Melber. Este scrisa pentru Server 2008 si Vista, dar multe dintre setarile „Policy” sunt aceleasi si pentru Windows 7.

9.Vei avea nevoie de drivere noi

O ingrijorare majora pentru orice persoana sau companie care se gandeste sa migreze la Windows 7 este situatia driver-elor. Adevarul este ca vei avea nevoie de drivere noi pentru aproape orice, cu cateva posibile exceptii la driver-ul de imprimanta care s-ar putea sa functioneze cu Windows 7. Nu este o noutate pentru nimeni care a mai facut o migratie Windows OS.

Exista totusi o stire buna: driver-ele pentru Vista functioneaza in general iar Windows Vista a fost lansat de ceva vreme deja.

Deasemenea, Windows 7 se pare ca are un suport pentru drivere foarte bun. Am instalat Windows 7 pe o multime de sisteme, unele vechi si altele noi, si nu a trebuit sa caut pe net nici macar un singur driver, ceea ce este remarcabil.

Un singur lucru pe care trebuie sa-l stiti este acela ca veti avea nevoie de driveri diferiti pentru sistemele de 64 de biti fata de sistemele pe 32 de biti. Aceasta era o problema cu ceva ani in urma, dar acum situatia este mult mai buna.

Odata cu lansarea lui Server 2008 R2 pe o platforma de 64 de biti si cu Microsoft care indemna producatorii sa dezvolte driver-ii pentru 64 de biti, toate sistemele s-au adaptat, acum fiind mult mai multe dispozitive de drivere valabile fata de momentul in care a fost lansat Vista.

Acestea fiid spuse, gandeste-te bine inainte sa investesti intr-un sistem nou daca suportul pentru drivere arata „ciudat”. Si afla ca daca alegi versiunea Windows 7 de 64 de biti, o parte din acele sisteme s-ar putea sa nu functioneze. Producatorii au tendinta de a nu vrea sa investeasca timp si bani in drivere noi pentru sistemele mai vechi.

10.Reteaua este mai buna chiar daca nu ai nevoie de IPv6

Microsoft a facut multe pentru a imbunatati reteaua in Windows 7, chiar daca nu te intereseaza spatiul vast pe care il are IPv6 si vom folosi tot IPv4 in anii ce urmeaza. De exemplu, la conexiunile de viteza foarte mare, poti vedea o performanta mai buna in Windows 7 decat in XP, deoarece Windows 7 face o treaba mai buna in reglarea fina a parametrilor Registry pentru optimizarea performantei TCP/IP.

Un alt potential avantaj este acela ca Windows 7 se foloseste mai bine de capabilitatile interfetelor moderne de retea „TCP Offload Engine”, mutand cateva responsabilitati de trafic catre sistem. Totusi ar trebui sa verificati producatorul placilor de retea si/sau placilor de baza sa vedeti daca suporta TOE si daca setarile pentru drivere au nevoie de optimizare. Si fii atent la utilizarea CPU.

Reteaua wireless a fost revizuita, asa ca probabil nu vei avea nevoie de micile applet-uri furnizate de producator pe care s-ar putea sa le fi folosit in XP ca sa configurezi adaptorii wireless. Windows 7 este mai ingaduitor cu standardele industriei asa ca driver-i pentru wireless se pare ca functioneaza. Se gasesc setari pentru wireless si in „Group Policy”, de exemplu poti creea blacklist si whitelist pentru SSID-ul tau, dar acestea au nevoie de o schema de update AD inainte de implementare.

Network” si „Sharing Center” este radical diferita fata de control panel-ul de retea din XP. Cateva sarcini sunt mai usoare ca inainte, altele (ca repararea conexiunii de retea) sunt mai grele si dureaza mai mult. In orice caz, fa in asa fel ca tehnicienii de la Help Desk sa petreaca mai mult timp cu acest nou control panel inainte de a lua suport pentru Windows 7.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.