RicH and FamouS

       Home         Glosar IT                                                                                                                                                                                                              SUBSCRIBE NOW!
        

08.01.2010

Cele mai piratate ebooks în 2009

În 2009, ca şi în alţi ani, se pare că sexul este la mare căutare subterană, cel puţin în ceea ce priveşte cărţile digitale/ebooks. Cei de la Freakbits.com au publicat lista celor mai piratate ebook-uri în 2009, locul erogen fiind desigur reprezentat de Kamasutra.

Lista este absolut identică cu cea dată publicității de Freakbits.com în sept 2009. Iată topul complet al cărţilor downloadate ilegal de pe BitTorrent în 2009:

1. Kamasutra

2. Adobe Photoshop Secrets

3. The Complete Idiot’s Guide to Amazing Sex

4. The Lost Notebooks of Leonardo da Vinci

5. Solar House – A Guide for the Solar Designer

6. Before Pornography – Erotic Writing In Early Modern England

7. Twilight – Complete Series

8. How To Get Anyone To Say YES – The Science Of Influence

9. Nude Photography – The Art And The Craft

10. Fix It – How To Do All Those Little Repair Jobs Around The Home

De reţinut că fiecare carte a fost downloadată între 100.000 şi 250.000 de ori. Se pare că, totuşi, ”piraţii” nu au atentat încă la cărţile celor mai bine vânduţi autori din lista New York Times.

De la o vreme, există diverse discuții, temeri legate de pericolul piratării cărților digitale/ebooks, iar marii publisheri se tem ca până și umbra lor să nu fie furată. Singura soluție pe care au găsit-o până acum a fost să întârzie publicarea digitală a unor titluri ce se vor lansa mai întâi în print. Este ca-n povestea cu drobul de sare, le e frică să nu cadă de pe sobă și hotărăsc să părăsească locuința.

Însă dacă aruncăm o privire pe vânzările electronice pe care le-a avut The Lost Symbol pe Amazon (mai mult de 500.000 de ebooks în prima zi, depășind vânzările print) în comparație cu aprox 100.000 de titluri piratate, ne dăm seama că sunt exagerări. “Pierderile” cauzate de cele 100.000 de titluri sunt absolut neglijabile, ele apar și în variantele print. Gândiți-vă ca o carte print scumpă este citită de cel puțin 3 persoane (prieteni, familie, etc). Asta ar face ca “pierderile” din print să fie mult mai mari dacă se păstrează același raționament. Cât despre The Twilight, cartea print a fost piratată pentru că s-a găsit mult mai târziu în format electronic standard.

Dar ce se întâmplă când un autor refuză să publice digital o carte? Ei bine, este nașpa rău de tot, mult mai nașpa decât dacă te-ai hotărî să lansezi concomitent în print și-n digital o carte. Știți povestea lui Harry Potter și J.K. Rowling? Ei bine, lu’ mama lu’ Hairy (sic!) Potter nu i-a plăcut cu digitalu’ și l-a refuzat. Rezultatul? La câteva ore de la lansare, Harry Potter deja era scanat în format digital în sistem de partajare de fișiere offline (fiecare scana câte un capitol și-apoi le uneau).

Deci să recapitulăm. The Lost Symbol s-a lansat în digital și a vândut la greu, cu pierderi minore. J.K. Rowling a refuzat și a avut numai de pierdut, fără nici un câștig…nici măcar unul de imagine.

Fenomenul piratării cărților digitale/ebooks este invers proporțional cu disponibilitatea acestora în format electronic standard. De multe ori, pirații “electronizează” ceea ce nu se găsește în acest format sau se găsește la un preț nesimțit. E ca și cum te-ai apuca să faci trafic cu alcool când acesta se găsește la vânzare pe toate drumurile. Oricum, chiar considerând piratarea un fenomen infracțional, “infractorii” sunt constanți dpdv statistic, este un risc asumat.

    Blog din Moldova    FastCounter 

 
Copyright © 2008-2010 Foster1. All rights reserved.